Литературен форум  

Брой 20 (461), 22.05. - 28.05.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Йонко Бонов

 Предизвикателства и скулптурни портрети

 

скулптураДа правиш пластични портрети в днешно време, без да си получил конкретна поръчка, като надмогваш ред строги канони и академични условности, е проява на истински характер и творческа смелост.

 

Скулпторът Спартак Дерменджиев-Парис подреди 60 керамични портрета в Софийската градска художествена галерия под наслов: "Няма щастливи българи". Творецът е портретувал 45 интелектуалци, воден от първоначалното си намерение да пресъздаде образи на свои приятели. По-късно той портретува и личности, от които е видял добро, както сам се изразява, или са му подали някога ръка, за да продължи напред. Спартак Дерменджиев приема за себе си, че няма позиции в обществото и изкуството му е зависимо от благоволението и разбирането на обществото, в което вярва безусловно.

В експозицията си включва по три керамични портрета на Алеко Константинов и на Гео Милев, като е убеден, че съвременният българин трябва да търси сили за оцеляването си от такива силни личности от родната ни културна история.

Художникът е скулптирал предимно творци с безспорен принос в съвременните духовни пространства. Сред тях са: кинокритикът Александър Грозев, художникът професор Тодор Варджиев, изкуствоведката Мария Василева, художничката Надежда Кутева, покойният скулптор Любо Прахов и др.

Изваяните образи са с точни анатомични прилики и същевременно са с вярно доловени душевни състояния.

Авторът е следвал принципа, че намаленият портрет стои по-добре в малко интериорно пространство. Затова създава почти всичките си работи под естествените физически размери. Безспорно всеки милиметър неточно положена мазка би отдалечил осезателно портрета от приликата. Прецизната му моделировка обаче е засилила изразителността на състоянието. "Благодарен съм на организаторите и лично на директора на галерията – каза Спартак Дерменджиев - за това, че вярват на изкуството ми и дават шанс на провокативната ми, за мнозина, естетика."

Българската литература

© 2001 Литературен форум