Литературен форум  

Брой 22 (463), 05.06. - 11.06.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 Оля Стоянова

Фестивал на копродукциите

 

"Аутсайдер". Режисьор Андрей КошакVI фестивал на европейските копродукции започна от 1 юни и ще продължи точно една седмица. Фестът е организиран от Националния филмов център съвместно със Столична община, Национален дворец на културата, Министерство на външните работи, Министерство на културата и Българска национална филмотека. Пространството - кино "Люмиер", НДК.

Тази една седмица - от 1 до 7 юни, обаче е наситена с много филмови събития... Събития, защото някои от филмите, които са включени в програмата - определено ще бъдат събития за българския зрител. И на всичкото това хубаво - лошото е само, че заглавията имат само една прожекция.

В рамките на фестивала са включени новите филми на Джузепе Торнаторе "Малена", Жерар Корбийо - "Кралят танцува" с Беноа Мажимел /туко-що спечелил награда в Кан/ и Борис Терел. Други интересни заглавия - "Нора" с участието на Юън Макгрегър, "Стая под наем" на британския режисьор Халед ел Хагар, "Дневникът на Бриджет Джоунс" по книгата на Хелън Филдинг с Рене Зелуегър и Хю Грант, "Сбогом, синя птицо" на Катрин Отарсдотир, "Диамантено небе" на Василий Пичул...

Друг ключов момент от фестивала се казва "За страстта накратко" или 12 късометражни филма от поредицата ЕРОТИЧНИ ПРИКАЗКИ на немската продуцентка Регина Циглер и подборка на Българска национална телевизия от класически филми. Сред "Еротичните приказки" са "Врата в облаците" на Мани Каул, "Докосни ме" на Пол Кокс, "Грузинско грозде" на Георги Шенгелая, "Кимоно" на Хал Хартли, "Може ли да бъда вашата наденица?" на Роза фон Праунхайм... Това, което организаторите казват за "Еротични приказки" е, че "уникалното в тях е различният подход на всеки автор, общото - интересните и добре разказани истории."

Друго от Фестивала на европейските копродукции е програмата "Словенско и хърватско кино", включваща пет от най-добрите филми от тези страни. Тук са "Аутсайдер" на Андрей Кошак, "Духът на маршал Тито" на Винко Брешан, "Заеби" на Миха Хочевар, "Порнофилм" на Дамян Козоле, "Касиерката иска да отиде на море" на Далибор Матанич...

В рамките на фестивала е предвидена и среща на Флмовата мрежа на страните от Югоизточна Европа. На срещата са поканени европейски експерти от регионални филмови мрежи и фондове, както и европейски организации.Целта е създаване на обща рамка за развитие на киноиндустрията в района, обща стратегия за промоция и разпространение на филми и превръщане на мрежата във фонд за подкрепа на филмови продукции в района.

В срещата ще вземат участие режисьори, продуценти и експерти от Хърватия, Гърция, Турция, Словения, Кипър, Румъния и Босна.

На специална пресконференция ще стане и промоцията на вече готовия каталог на 11-те страни членки, който ще включва информация за продуценти, филмови творци и друга полезна информация.

Българската литература

© 2001 Литературен форум