Литературен форум  

Брой 22 (463), 05.06. - 11.06.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 Владислава Костова

Арттеатър и "Златното ключе на Буратино"

 

Сцена от спектакъла "Златното ключе на Буратино"Наскоро гледах една от любимите ми детски приказки - за дървеното човече, на което майсторът вдъхва живот и за най-ценното съкровище - театъра. Драматизацията на "Златното ключе на Буратино" е от Сергей Литвиненко, режисьор е Бойко Илиев, поставена е в "Арттеатър", а премиерата се състоя на 7.05.2001г. в Руския културен център.

Това е мюзикъл за деца, в който участват актьорите: Милена Червенкова, Камен Коев, Здравко Димитров, Ончо Алексанян, Янчо Иванов, Зорница Илчева.

Залата беше пълна с деца от първи до четвърти клас и предучилищната възраст. Постановката може би е най-подходяща за по-малките, те наистина повярваха в историята и пътуваха заедно с актьорите из света на приказките. Големите, които вече знаеха сюжета, викаха и изпреварваха събитията, даваха съвети на героите. Актьорите всякак се стараеха да забавляват децата и успяваха. Зрителите им често ги надвикваха, смееха се, задаваха въпроси и дори от време на време ставаха от местата си. Най-искрената и благодарна публика са децата, но вероятно и най-трудната. Необходимо е много желание и майсторство от страна на изпълнителя, за да задържи тяхното внимание и да им се хареса. Заставайки пред деца от различни възрасти, пред актьорите стои задачата да са интересни за по-големите, без да са досадни за по-малките. По мое мнение екипът на "Арттеатър" се справяше с това.

Седях в залата, пълна с шумни, енергични същества, гледах тази приказка, слушах песничките и се почувствах и аз по детски весела. Това представление ме зарадва - и пиесата, и актьорите, публиката, с която споделях спектакъла. След края се чувствах много бодра. Имах желание да се смея искрено. И цял ден се смях вътре в себе си. Усещане, което много малко неща могат да извикат напоследък в мен.

За това съм благодарна на "Арттеатър" и на всички творци, които още създават театър за децата, а не само за славата и сензацията. Нали в тази публика са хората, които идват след нас. "Арттеатър" им подарява едно чудесно изживяване, а колкото по-добри спомени има едно дете, толкова по-добър човек ще израсне.

Актрисата Милена Червенкова е съгласна с мисълта на Станиславски "... за деца се играе като за възрастни, но по-трудно.", толкова взискателна е детската публика. Според нея обаче това представление е за хора от 5 до 105 години. Посланието на режисьора Бойко Илиев към съвременната публика е, че нашият свят е ръководен от карабас-барабасовци, но за щастие има и хора като Буратино. Не случайно голямото съкровище, открито от героите, е един нов театър, в който артистите могат да творят свободно. Този вариант на "Буратино" е нов. Театърът има постоянен екип от шест човека, но приема и приходящи актьори. Работят винаги с драматурга Сергей Литвиненко и музиканта Нивелин Марков. За първи път постановката е играна през 1997г., но след шест сезона на сцената екипът решава, че пиесата има нужда да бъде променена и освежена.

Тази година на 22.05. "Арттеатър" отпразнува своя девети рожден ден с постановка на "Малкия принц", парти и връчване на артнагради. Милена Червенкова ми каза, че през тези години театърът дължи успеха си най-вече на детските постановки. За издръжката си "Арттеатър" разчита най-вече на продажбата на билетите, а "Златното ключе на Буратино" е проект, който се самопрудуцира. През тези девет години "Арттеатър" има 1200 представления на своите 24 авторски постановки, два гастрола в Москва, през 1996 в дните на Българската култура и през 1998. Една година преди това предприема мисионерско турне по местата, населени с българи в Молдова.

Освен детски, "Арттеатър" представя и пиеси за възрастни - една от тях е "Уважаема Елена Сергеевна", тя е нова и е адресирана към младежката публика. Всички тези постановки са възможни благодарение на доброто сътрудничество и приятелство между "Арттеатър" и Руския културен център. Екипът на театъра пръв се опитва да възстанови прекъснатите театрални контакти с Русия. Може да се каже, че тези отношения са отново добри. За следващия сезон "Арттеатър" има проект съвместно с Дома на културата "Средец" отново за детски представления - неделни тетрални предиобеди. Наистина са хубави тези инициативи, но и аз споделям мнението на Милена Червенкова, че за развитието на театъра е много важно да се приеме нов закон, за да имат хората мотивация да влагат пари в театралното изкуство, което е наистина магическо, никоя телевизия не може да замени живия контакт с публиката, вълшебството, което ни разкрива театърът.

Българската литература

© 2001 Литературен форум