Литературен форум  

Брой 23 (464), 12.06. - 18.06.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Асен Милчев

Горещи майски дни за нашата култура в Словакия

 

По традиция месец май е най-наситеният с прояви за Българския културен институт в Братислава. Това е свързано с големия международен фестивал "Дни на Европа" в словашката столица, а и с Дните на българската култура, които вече трета поредна година се провеждат по повод 24 май на територията на приятелската славянска държава, където също се тачи делото на светите братя Кирил и Методий.

България се представи достойно на общоевропейския културен фестивал, към който проявяват интерес почти всички страни с дипломатически и културни институти тук. Най-напред на открита естрада край Дунава изнесе концерт фолклорна група към БНР с ръководител Иван Варимезов. Изложбата на известната наша графичка и илюстраторка Костадинка Миладинова, завършила братиславската художествена академия и член и на Унията на словашките художници, бе добър повод в изложбената зала на столичния квартал "Дубравка" да се съберат ценители и почитатели на уважаваната и тук българска графична школа. В галерията на БКИ се откри друга, особено интересна изложба, под наслов "Моите приятели ромите". На нея бяха представени цветни пастели на софийската художничка Дияна Софрониева, която от няколко години живее и работи в малкото севлиевско селце Боаза, където обект на нейното творчество е тамошната ромска общност. Художничката отделя от времето си и да учи на рисуване ромските деца, чиито творби неотдавна бяха изложени в галерия "Средец" на Министерство на културата. На вернисажа, заедно с представителите на братиславската културна общественост, дойде и съветникът при Делегацията на европейската комисия в Словакия г-н Оно Симонс. Тази изява, която е действен пример за интегрирането на ромската общност у нас, съвпадна с братиславската среща на министър-председателите от 9-те страни, кандидатки за Европейския съюз, където присъстваше и нашият премиер г-н Иван Костов.

Дните на българската култура в Словакия бяха открити в град Лученец на 18 май - Световния ден на музеите - с мултимедиалната изложба "Въображаемият храм. Българско християнско изкуство 2000", която бе подредена в истински храм, използван за изложбена зала. Този невероятно внушителен проект, дело на варненската изкуствоведка Пламена Димитрова-Рачева, обхваща 12 модулни стенописни табла с размери 1,20 Х 2,40 м. Картините са с библейска тематика и сякаш намериха истинския си дом в тукашната калвинистка черква. Те са осъществени от десетина водещи художници в съвременното българско изкуство – Греди Асса, Елена Панайотова, Захари Каменов, Кольо Карамфилов, Красимир Добрев, Любен Костов, Милко Божков, Моника Роменска, Стефан Божков, Цветан Кръстев – на прелома на двете хилядолетия и показват нов прочит на сакралните теми и постмодерната иконография. Към творбите е написана специална музика – музикални графики – от маестро Пламен Джуров, която прозвуча на откриването. Цялата изложба се допълва и от колекция авторски копия на оригинални български икони. Мултимедиалната изява се превърна в истинско културно събитие за града и бе обект на вниманието на местните и централни средства за масова информация.

В навечерието на големия български празник 24 май, пред развълнуваната публика от българи и приятели на България, тържествен концерт изнесе известният детски хоров състав Пим-Пам с ръководител проф. Борис Карадимчев. За кой ли път химнът "Върви народе възродени" изпълни сърцата на нашите сънародници с умиление и гордост.

Дните на българската култура в Словакия завършиха със среща на българистите, които имат особено силно присъствие в местната филологична и езиковедска наука. Пред тях н.с. д-р Мариета Иванова-Гиргинова от Института по литература към БАН изнесе съдържателна беседа за състоянието и проблемите на съвременната българска драма.

Българската литература

© 2001 Литературен форум