Литературен форум  

Брой 24 (465), 19.06. - 25.06.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Оля Стоянова

Вестникът за висше образование

 

В. STUDIUM. Бр. 1"Що е STUDIUM?

То е форум, сиреч просторно място, на което да се срещат и общуват по между си всички от академичното племе. Хората от това племе имат какво да си кажат и да чуят нещо за (и от) други места."

40 страници обем, и то само за висше образование. Появата на този вестник си е цяло събитие.

Не само защото идеята е хубава. Но и защото вестникът ще е полезен. Поне ако се съди по първия брой.

Интервюта – "Доволни ли сме от медицинското образование?", "Три въпроса към Борислав Тошев", "Висшето образование във Византия" от Георги Бакалов, "Вкусни ли са черешите на съседа?" /репортаж от академичната овощна градина в Англия/ от Петър Пулцер и академични слова – "Политичната икономия като наука и значението й в живота на народите" от Георги Т. Данаилов, "Глобализация на икономиката: риск или шанс" от Гернот Гутман и "Приносът на компративистиката за разбирателството между южнославянските народи" от Зоран Константинович, професор в Инсбрук, създател на първата в Австрия Катедра по сравнително езикознание, прераснала по-късно в Институт по компаративистика.

И "Първо се смеем, а после...?" за световната титла по хокей на чешкия национален отбор и масовите празненства от Вацлав Хавел.

Отбелязана е и 100-годишнината от смъртта на Фридрих Ницше – "Ницше: Един положителен образ" от Димитър Денков и текстове от Ерик Блондел, Бернар Еделман, Филип Солерс, Стефан Цвайг, Марк Крепон...

150 години от рождението на София Ковалевска и Генчо Пирьов на 100 години.

Друг текст, който си заслужава, е "Двайсетият век през погледа на Цветан Тодоров" от Стоян Атанасов.

В Рубриката "Хроника" е включено словото на президента Петър Стоянов от 8 декември 2000 г. И анкета на Националния център за изучаване на общественото мнение при Народното събрание. От въпросната анкета разбираме, че на въпроса – "Коя професия според вас дава най-големи възможности за кариера в България?" – запитаните са посочили като най-престижна работата на правистите. След това следват политиците, компютърните специалисти и икономистите.

Интересни са резултатите и на запитването: "Според вас за какво студентите дават най-често подкупи?". Най-много са предположили, че това се случва за изпит, за настаняване в общежитие или прехвърляне в друга специалност.

Плюс информация за стипендии, курсове, чествания на университети, договори, колоквиуми и т.н.

Какво ли няма в един вестник...

Българската литература

© 2001 Литературен форум