Литературен форум  

Брой 25 (466), 26.06. - 02.07.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Нещо за четене

 

Сп. Егоист. Юни, 2001Нещо за четене.

"Гърмящата земя". Израел видян от Ина Григорова. "Когато излизам от летището, все едно минавам през стъклото на телевизора. Но не, телевизорът не е включен на CNN.

На MTV е."

Най-горещата точка на света, Тел Авив, поздравът "хагасмер" и "честит празник, душа моя", диджей, залата с детски играчки събрани от лагерите, информацията, че тук ставали "грандиозни техно-партита", Стената на плача, където всеки може да изпрати по факса желанието си и т.н.

"Немили-недраги" и "Светът е пълен с хора, подчинили живота си на бягството. Бягството не е само войната, ами и цялата нечовешка простотия, налегнала половината планета..."

Хубаво е да се помисли и по този въпрос. Следва – Мартин Димитров и документацията на българската Агенция за бежанците. Особено внимание на цифрата 269. По-интересно е не какво тя не е. Защото всеки 269-и жител на планетата е бежанец, казва статистиката.

После – "Говорящата кожа", примерно. Технология и психология на татуировката. Модели, шамански практики, кръвта, митовете за болката...

"Първото препятствие по пътя към татуирането е да се откажеш точно в този момент с извинението, че всъщност търсиш магазина за клубни якенца и си объркал входа. Изкушението е огромно... При това ще ти остане една съвсем прилична сума за пазаруване."

Следващите страници разказват защо не трябва да се прави точно това.

Плюс "Явление първо" – 12 млади актьори от НАТФИЗ –випуск 2001 и амбиции, компромиси и идеали. Нещо такова.

И "Що е това гейша"? "Светът на гейшите е запечатан в кехлибар за вечността." И т.н.

"French conection bg" и "Възможно ли е невинната любов към пифовете – онези легендарни комикс-издания, сред които премина детството на голяма част от българчетата през 80-те – да те отведе в една от най-елитните армейски части в света?" За това разказва Милен Антиохов.

Още книги, видео, албуми...

И "Нещо за четене". Нещо като резултатите от конкурса на "Егоист" за разказ. Петте най-добри разказа – "Фабиен" на Момчил Николов, "Пътепис с предкласика" на Радослав Парушев, "Джото Джосани Кика" от Александра Вал, Атанас Стойчев "Змийска закуска" и Корнелия Бояджиева "Postscriptum".

Българската литература

© 2001 Литературен форум