Литературен форум  

Брой 25 (466), 26.06. - 02.07.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

   

Кой кого наказа...

В деня, в който бяха обявени изборните резултати, вестник "Литературен форум" се обърна за коментар към журналисти, писатели, философи, изкуствоведи. Анкетата не претендира за представителност, а цели единствено да бъдат чути хора, които имат отношение към българския обществен живот.

Зададохме следните въпроси:

  • Изненадаха ли ви изборните резултати?
  • Как се отнасяте към една евентуална коалиция на царското движение с ДПС?
  • Какво според вас ще се случи на президентските избори?

 

Проф. Богдан Богданов:

Рано е да се каже дали изборът е положителен или отрицателен. Но, общо взето, състоянието на народа ще бъде още по-тежко. Онези, които мислеха, че дават наказателен вот на правителството, всъщност наказаха себе си. Този вот е нож с две остриета. Първо, той не сочи по-добър път. Второ, е насочен срещу гласоподавателите. По въпроса за евентуална коалиция с ДПС смятам, че решаващо е с кои точно представители на ДПС ще бъде тя. Проблемът е контролът над властта. Кой ще отговаря? Има някакъв предварителен залог за разсейване на информация. Ако наесен г-н Кобургготски се кандидатира за президент, това ще доведе до нови усложнения.

 

 

 

Дончо Иванов:

Не, не съм изненадан от изборния резултат. Всъщност, очаквах го от 2-3 месеца. Хората гласуваха срещу страха. Страха от сметките за парното, страха от данъците. За редовите граждани стана неудобно да бъдат "за" ОДС или "против" ОДС. Те пожелаха да се освободят от задълженията си. Изненадата за мен е стабилното мнозинство. Диалогът, да не говорим за предизвикателство, между президента г-н Стоянов и г-н Кобургготски е несъстоятелен. Смятам, че рейтингът на г-н Кобургготски ще се вдигне. ДПС е най-малката парламентарна група. Допускам коалиция.

 

 

 

Димитър Коруджиев:

Изненадан съм от разликата между Царското движение и следващите две политически сили. Не мога да си обясня как всички социологически проучвания, които сочеха отрезвяване на хората в последните две седмици, се оказаха неточни. Царският феномен, както и начинът, по който беше постигнат този резултат, подлежи на много интересен анализ.

Една коалиция с ДПС няма да бъде трайна. При неуспех в управлението ДПС веднага ще се отдръпне.

Не са ясни намеренията на царя - премиер, президент или нещо друго. Разбира се, монархията е крайната цел. Възможно е да реши, че пътят към нея минава през едно президентство след промяна на закона. Царят срещу Петър Стоянов - тази битка би била впечатляваща. Не мога да дам прогноза. Всичко зависи от това какви ще са до есента резултатите от управлението.

 

 

 

Доц. Калин Янакиев:

Не съм изненадан, тъй като социологическите проучвания показваха отдавна електоралните настроения. Хората всъщност не гласуваха за Симеон Сакскобургготски, а поради силната си носталгия към една силна държава, към комунистическото безвремие. Получи се едно ужасяващо разделение - една част от народа предаде другата. Но това е логично. При труден преход като нашия, когато най-сетне бяха затворени губещите предприятия, когато цената на по-добрия живот е наистина висока, подобен риск е нормален. Дори г-н Кобургготски да не се беше появил на политическата сцена, СДС щеше да спечели с малка преднина пред БСП. Но това, на което сме свидетели в момента, е един хищнически политически морал. Опасявам се, че Симеон Сакскобургготски е използван. Използван е от членовете на неговото движение, тъй като той няма юридическа възможност да упражнява контрол над тях. Те дори не са монархисти, ако бяха, нямаше да е така страшно. Така че, според мен, г-н Кобургготски ще бъде изяден от хищниците, които разполагат със съответните юридически механизми.

По повод въпроса за евентуалната коалиция с ДПС смятам, че това е отдавна уговорено, то е приключено. Очаква ни Беров в много по-лош вариант. А що се отнася до президентските избори, г-н Кобургготски не е прекарал достатъчно време в България, за да се кандидатира за президент, както е според Конституцията. Има, разбира се, вариант по време на управлението на неговото движение въпросната Конституция да бъде променена. Но аз лично мисля, че той няма никакво намерение да бъде нито президент, нито премиер. Той е тщеславен и иска просто монархия. Което не е най-страшното. Страшното са хората, които искат да се възползват от това.

 

 

Румен Спасов:

Не не съм изненадан. По отношение на коалицията, не е от сферата на моята компетентност, но мисля, че тя е по-скоро търсена от ДПС, отколкото от категоричния победител в изборите. От друга страна, този победител е категоричен, тъкмо защото е склонен, дори малко безпринципно, да търси контакти с абсолютно всички. В името на едно тотално, цялостно разбирателство. Все пак, трябва да има силни опозиционни сили и ДПС би стояло по-добре там някъде. Озадачава ме, че г-н Сакскобургготски не желае да се ангажира с нито една от съществуващите в България институции.

По отношение на "дербито" Петър Стоянов - Симеон Сакскобургготски, при всички случаи това би било едно ораторско дерби. Как да кажа, ораторството в някои случаи е далеч от словото, далеч от истината. Не бих се наел да правя прогнози, дори и да имам известни предпочитания в този момент. Защото прекалено добрият оратор отблъсква, когато човек съпостави нещата с реалностите и със собствения си опит. Така че... Според мен такъв ораторски двубой е прекалено хипотетичен. Не мисля, че отминалите избори бяха нещо като референдум. Не още.

Българската литература

© 2001 Литературен форум