Литературен форум  

Брой 27 (468), 10.07. - 16.07.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Оля Стоянова

Театър и думи

 Сп. "Театър". Бр. 5-6, 2001

Започва с интервю.

Въпреки че не става въпрос просто за интервю. "Въпросите към Стефан Илиев остават". Въпросите са на Кева Апостолова. Отговорите ги няма.

Въпросите обаче са интересни. Най-малкото.

"21 въпроса в 21 век".

Продължава и рубриката – "Накъде". На въпроса "Какви са очакванията ви от началото на новия век?" отговарят Биляна Петринска, Мартина Вачкова, Владимир Пенев, Параскева Джукелова, Николай Сотиров, Мариан Бачев, Станка Калчева и Николай Урумов.

Някои – с по едно изречение.

Плюс "Семеен албум" от Пламен Антов.

Нещо хубаво за четене.

"ЖЕНАТА се засмива кратко. Говори. Дълго, все по-дълго. Плъзване на пукнатина.

МЪЖЪТ се отдръпва от прозореца, щората, сяда на стола-люлка и докато се люлее бавно, взема албума и започва да го разглежда с такъв интерес, сякаш за пръв път го вижда. Изражението на лицето му е придобило трансцендентален вид."

В броя още: "Портрет на думите: Теодора Димова". Заглавието е съвсем точно.

Защото "думите са белият бастун, който подпира текста" – по думите, разбира се, на Теодора Димова. В основата на разговора е пиесата "Стопър". Още по-интересен разговор би станал върху "Емине". И отново би бил "портрет на думите". Защото при Теодора Димова думите сякаш не са само думи...

В този брой е включена още пиесата на Кирил Топалов "Игра на мъж и жена" заедно с "Недипломатични въпроси към Кирил Топалов" от Кева Апостолова.

Интервю на Даниела Стрелкова-Дянкова с Йълдъз Ибрахимова. Йълдъз Ибрахимова отговаря на въпроси за комерсиалното, злободневката и булевардието в изкуството, за съвършенството и житейските радости.

"Невероятни са моментите, когато усещате първичното в живота. Обожавам природата и се радвам на това, което тя е създала" – казва Йълдъз Ибрахимова.

С други думи, в този брой има какво да се прочете.

Българската литература

© 2001 Литературен форум