Литературен форум  

Брой 28 (469), 11.09. - 17.09.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Бестселърите в САЩ

Класация за месец август, изготвена от издателство "Random House"

 

"Any Way the Wind Blows" от Лин Харис, ("Дабълдей") С разнообразието от герои и вълнуващ заплетен сюжет този роман, изпълнен с отмъщение, любов и страст, ще ви накара ревностно да отгръщате всяка страница, за да разберете какво следва.

Лин Харис е бивш изпълнителен директор по продажбите в IBM. Завършва Университета в Арканзас, близо до Фаятвил. Негови предишни романи са :"Not a Day Goes By", "Abide with Me", "Invisible Life, Just as I Am", "And This Too Shall Pass" и "If This Word Were Mine". През 1996 г. "Just as I Am" бе провъзгласен за роман на годината от Blackboard –"Африкано-американски бестселъри"- АД. "Abide with Me" и "If This Word Were Mine" спечелиха наградата на Джеймс Болдуин за отлични постижения в литературата. През 2000 г. Лин Харис бе избран от Ebony за един от 55-те най-известни афро-американци и бе включен в Arkansas Black Hall of Fame - залата на славата в Арканзас за чернокожи. Харис разпределя времето си между Ню Йорк и Чикаго.

"Back When We Were Grownups" от Ан Тайлър, ("Кнопф") Една 53-годишна възрастна жена организира семейна среща, която се оказва пълна катастрофа. На срещата се задават въпроси за нейната самоличност и цел. Как тя ще успее да се върне към спомените за своята младост, към онзи достоен за възхищение човек, какъвто някога е била. Това е завладяващ, забавен и динамичен роман.

"The Fourth Hand" от Джон Ирвинг, ("Рандъм Хаус") Авторът на бестселърите "The World According to Garp" и "A Prayer for Owen Meany" предлага в новия си зашеметяващ роман проницателен поглед върху силата на втория шанс и волята за промяна.

Джон Ирвинг публикува първия си роман на 26 години. Награждаван е от фондация "Рокфелер", Националния фонд за изкуства и фондация "Guggenheim". Печелил е наградата "О’ Хенри", "National Book Award" - награда за най-добра книга и "Оскар". През 1992 г. Ирвинг е включен в National Wrestling Hall of Fame - Националната зала на славата в Стиллотър, Оклахома. През януари 2001 г. бе избран за член на Американската академия за изкуства и литература.

"Hostage" от Робърт Крейс, ("Дабълдей") Авторът на бестселъра "Demolition Angel" се завръща с още по-напрегнат и интригуващ трилър. Шефът на полицията Джеф Тели, бивш LAPD SWAT - член на комисията по преговорите, трябва да се изправи лице в лице с жестока банда, която е взела семейството му за заложници. Скоро той разбира, че най-ужасният му кошмар вече е започнал.

"Jaqueline Susann’s Shadow of the Dolls" от Рей Лорънс, ("Кролн") Жаклин Сюзан си измисля "Pink Trash" - жанр, познат и от "The Valley of the Dolls". Преди тя нямаше равна на себе си, но сега, с помощта на най-продавания автор Рей Лорънс, тя се завръща и е по-добра от всякога.

"Leap of Faith" от Даниел Стийл, ("Делакорте") В своя петдесет и втори бестселър Даниел Стийл създава чудесна история за силата на лъжата, за злоупотребата с истината и за победата на една жена над унищожително предателство.

"The Manhattan Club" от Джон Сол, ("Балантайн") Един студент от Ню Йорк е несправедливо обвинен в убийство и се озовава на някакво кошмарно място вместо в изправителен дом. Похитен и отведен в тъмен тунел под Манхатън, той е оставен на милостта на тайно общество и трябва да избяга от смъртната заплаха, която дебне зад всеки ъгъл.

"A Painted House" от Джон Гришам, ("Дабълдей") В своя нов прочувствен роман Гришам, вдъхновен от собственото си детство, разказва живота на едно момче - от невинните невръстни години до зрялата възраст. Това е изключителна история от един от най-известните автори в Америка.

"Rise to Rebellion" от Джеф Шаара, ("Балантайн") Известният автор на "Gone for Soldiers" по възхитителен начин представя живота по време на Американската революция, като създава неповторима сага за хората, които помагат за стабилизирането на нацията.

"The Smoke Jumper" от Николас Евънс, ("Делакорте") От дивия свят на Западна Америка до смъртоносните полета на Африка, Евънс описва трима мъже, които търсят себе си. Това е прекрасен роман, който ще развълнува много читатели по целия свят.

"Tell No One" от Харлан Кобен, ("Делакорте") "Властен, кинематичен, изненадващ до последната страница. Читателите ще се насладят на всяко действие, на всяка подробност." - USA Today.

Българската литература

© 2001 Литературен форум