Литературен форум  

Брой 28 (469), 11.09. - 17.09.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

КултУра!

Лято 2001

 

В Банкя се проведе международен семинар за български език и култура, организиран от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Министерството на образованието и науката. Министърът на образованието и науката Владимир Атанасов откри семинара. Форумът в Банкя е традиционна годишна проява на българисти и слависти от цял свят и се организира за 39-ти път. Тази година в него участваха близо 100 учени, студенти и преподаватели от научни институции по света.

 

Международна експедиция, която включва 45 учени и студенти от осем европейски страни, работи от седмица в балканското село Стакевци, община Белоградчик. Участниците в експедицията от Русия, Испания, Украйна, Беларус, Турция, Югославия, Молдова, Македония и България изучават народната култура в този район на страната ни. Международната изява е организирана от неправителствената организация "Дружество за изследване на общности и селища" / ДИОС/ - София. Учените и студентите събират теренен материал за фолклора, етнографията, езика, народното и църковното изкуство, етнопсихологията и поселищния живот, съобщиха от пресслужбата на общинската администрация в Белоградчик. За експедицията ДИОС е разработило специализирана програма "Фолк", с която събраните материали могат да се въвеждат на място в компютър.

 

За първи път от 1985 година насам се играе театър на крепостта "Баба Вида". Поводът беше първият международен фестивал "Комедия на Балканите", който се проведе в началото на септември. Организатори на феста са Министерството на културата, Драматичният театър и общината в крайдунавския град. Програмата на фестивала, спечелил конкурс на Националния център за театър към МК, включваше девет спектакъла. Изявиха се трупи от осем града в Молдова, Румъния, Сърбия и България. Гостите от театър "Сатирикус" (Кишинев) показаха "Майстора и Маргарита" на режисьора Александру Греку, а от театър Гюргево дойдоха с постановка по пиесата на Димитру Соломон "Странната история на г-н Павличек" на режисьора Первели Николов. "Женитба и Удадба" е името на спектакъла на режисьора Владимир Лазич от Зайчарски драматичен театър. Македонският посланик Любиша Георгиевски е автор на "Филоктет" на Драматичен театър - Пловдив, режисьор е Борислав Чакринов. Турският писател Азиз Несин е автор на "Направи нещо, Мет!...", поставена от Стефан Стайчев в Силистренския театър. Има още и спектакли на Сатиричния театър (София) - "Ловченският владика" на Николай Поляков и на Драматичния театър в Плевен - "Селото на таласъмите" на Пламен Панев.

 

Теодосий Спасов е третият носител на годишната награда "Аполон Токсофорос" след Людмил Ангелов и Ицхак Финци. Теодосий Спасов имаше концерт в Созопол на 6 септември и свири в компанията на свои колеги, а на 9-ти изнесе концерт с камерния ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров. Бяха изпълнени музика на Бела Барток и авторска музика на Теодосий Спасов от музикалния му проект "Пясъчно момиче". Отличието "Аполон Токсофорос" се дава за изключителен принос в развитието на българската култура. Представянето й зад граница беше учредено през 1999 година по случай 15-годишнината на "Аполония". Наградата на Теодосий е нещо повече от уважение към артиста, признание за него, без да е търсено съвпадение с това, че той навършва 40 години, казаха организаторите.

 

Археолози откриха нов, по-ранен сектор в античния плосък некропол край село Забел, Трънско. Некрополът е датиран към втората половина на втори - първата половина на четвърти век. Проучените гробове са вкопани в земята и допълнително изградени масивно с римски тухли и керемиди. В две от женските погребения са открити три елегантни златни обеци с висулки, изработени с гранулация, заедно с бронзови монети на император Марк Аврелий и Фаустина Старата, глинени лампи и други съдове. Разкопките са финансирани от отдел "Култура" на общината в Перник и със съдействието на община Трън. Те се извършват от екип от Историческия музей в Перник и археолози от СУ "Свети Климент Охридски" и Нов български университет. Некрополът е открит случайно през 1998 година поради ерозия на терена. Според археолозите той е бил активно използван в периода края на втори - първата половина на четвърти век.

Българската литература

© 2001 Литературен форум