Литературен форум  

Брой 29 (470), 18.09. - 24.09.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

  КултУра!

За по-артистичната кирилица

 

Френският професор по типография, офортно изкуство и ситопечат върху коприна Валеро Дамиен ще откри в галерия "Солерс" първата си самостоятелна изложба в България. Само една седмица ще бъдат изложени у нас 25-те работи на художника - ситопечат върху коприна и офорт в три различни размера 60/55, 60/80 и 120/80 см. Всички графики са авторски монотипии едно към едно в единствен отпечатък. Авторът е у нас по покана на галерията след участието й в международното изложение на графиката ESTAMPA през ноември миналата година в Мадрид. Там Дамиен е бил представен от галерия "Namy Caulier".

По думите на художника една семпла линия може да обясни всичко, независимо че в буквата "а" вижда образа на крава. Много трудно е да се разбере символът, той е лабиринт, твърди Дамиен. В творчеството си Дамиен използва съществуващи символи, знаци, букви, а други обработва сам. Казва, че в създадената от него символика може да се види дори полът на жената. Кирилицата е по-артистична от латиницата, смята френският професор. По думите му нашата печатна азбука прилича на "изписана с ръка".

Дамиен е роден в Париж през 1965 г. Завършил е Висшето национално училище по изкуство в родния си град, след което продължава образованието си в Сорбоната за мастерска степен. Дипломира се като специалист по визуални науки и изкуства. Учил е в студио за национални проучвания в областта на типографията. Имал е индивидуални представяния в Германия, Съединените щати, Холандия. От една година негови работи се консервират в Националната библиотека на Франция.

 

Българската литература

© 2001 Литературен форум