Литературен форум  

Брой 29 (470), 18.09. - 24.09.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

  КултУра!

Прабългарско селище - музей на живо

 

Тези дни беше направена първата копка на уникален музей на живо - "Прабългарско селище" във Варна. Автор на проекта е арх. Ганка Калянджиева. Идеята й, зародила се преди 18 години, е възстановената от древността прабългарска обител да се ползва за обучение по родна история и да посреща туристи от цял свят. В момента на територия от Аспаруховия парк в града вече е започнала подготовката за експонирането на идеи за българското историческо величие и предмети, съхранили уникалната ни култура от древността до късното Средновековие.

На 22 септември ще могат да се видят ханското подвижно жилище, юртите на жреца, на конницата, гумното на древните войни, оръжейница и други занаятчийски работилници, се казва още в информацията от областната администрация. Градежът на музея ще продължи след побиване на копия и щит и ще включва още инфраструктурна част, дворцов и храмов комплекс, конюшни, трапезария, фотоателиета, място за експозиции и други елементи. Комплексът ще символизира приемствеността в бита и архитектурата, както и българската държавност, оцеляла в превратността на вековете. Проектът ще бъде осъществен от фондация "Царство България".

При всички случаи това звучи достатъчно интересно. Още повече, че в България има възможност да бъдат направени още много подобни проекти, но липсва инициатива. Въведение към проекта е откритата изложба "Исторически костюми и оръжия от Първо, Второ и Трето българско царство" - по идея и дело на фондация "Царство България", със съдействието на "Бояна филм" ЕАД, Международния спортно-демонстративен център - Варна, и Националния военноисторически музей. Организаторите се надяват, че музеят тепърва ще привлича посетители. Любознателни посетители, при това...

 

Българската литература

© 2001 Литературен форум