лит. форум  

Брой 30 (471), 25.09. - 1.10.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

  КултУра!

Елка Борисова

НДК откри новия сезон

 

Националният дворец на културата представи програмата за новия си сезон. Тя и този сезон ще включва много и различни културни събития.

Световноизвестната оперна певица Гена Димитрова ще пее на 23 октомври в зала 1 на НДК по случай 60-годишнината си. В програмата на концерта са откъси от "Бал с маски", "Набуко", "Турандот", "Селска чест", "Манон Леско". Ще бъдат представени биографичната книга и документалният филм за оперната прима. Това съобщи генералният директор на НДК Христо Друмев. Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Веселина Кацарова, Юлиян Константинов, Калуди Калудов са сред прочутите наши оперни певци, които ще участват в Новогодишния музикален фестивал от 22 декември до 10 януари. Фестивалът е посветен на 10-годишнината от смъртта на своя основател диригента Емил Чакъров. Млади български таланти, нашумели в странство, ще се представят за първи път у нас по време на феста - мецосопраното Антония Гюрковска, солистка на Радио Франс и ученичка на Рената Ското, и 16-годишната цигуларка Антония-Алекса Георгиев от Германия, възпитаничка на Йехуди Менухин. Дебют на българска сцена ще има и един от най-големите съвременни цигулари Юлиан Рахлин от Австрия, съобщи директорът на Новогодишния музикален фестивал Емил Табаков. Цикъл органови концерти на Нева Кръстева, матинета на Нов симфоничен оркестър и други допълват програмата от класическа музика през сезона. Сезонът започна на сцената в зала 1 на НДК с джазконцерта за Деня на София - 17 септември, посветен на жертвите от атентатите в САЩ. Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Стефка Оникян, Камелия Тодорова, Васил Петров, Симеон Щерев, Людмил Георгиев, Бигбендът на БНР, "Зона Ц" са сред 100-те участници в концерта с водещи Санчо Финци и Мая Новоселска. Традиционният международен джазов фестивал "Мюзик джем" е на 26 и 27 октомври. С нови български филми ще започне и ще завърши Киномания-2001 от 5 до 18 ноември - "Съдбата като плъх" на Иван Павлов по сценарий на Константин Павлов и "Опашката на дявола" на Димитър Петков. Сред очакваните гости на кинопанорамата са известните режисьори Ермано Олми /Италия/, Милчо Манчевски /Македония/ и Михаил Пташук /Беларус/ с най-новите си филми - "Занаятът на оръжието" с българските актьори Христо Живков и Деси Тенекеджиева в главните роли, "Прах" и "През август ’44-та". Прожекциите на полските продукции "Голямото животно" и "Вайзер" на Йежи Щур и Войчех Марчевски и "Лунен татко" на Бахтиар Худойназаров /Таджикистан/ се вписват в налагащата се напоследак тенденция на Киномания да има повече авторски и некомерсиални филми, отбеляза г-н Друмев. Подготвят се и панорами на Дерек Джарман и новото шотландско кино. Премиерата на "Оркестър Титаник" от Христо Бойчев под режисурата на Андрей Калудов в края на октомври е сред театралните събития в НДК през новия сезон.

Националният полицейски синдикат, фондация "Доверие и закрила", Националният дворец на културата и г-жа Нешка Робева организират благотворителен шоу-спектакъл "Два свята". Спектакълът е посветен на семействата на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Българската литература

© 2001 Литературен форум