Литературен форум  

Брой 32 (473), 9.10. - 15.10.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Галина Бояджиева

Студенти изографисаха храм

 

Студенти по специалност "Църковна живопис" в Православния богословски факултет при Великотърновския университет изписаха стените на параклис в реконструиращата се от десетилетия църква "Св. св. Константин и Елена".

Параклисът във Велико Търново е разположен в необичайно за приетите църковни интериори помещение. Поради ограниченото му място цикълът от евангелските сцени е съкратен, но основните - Рождество, Благовещение, Разпятие, Възкресение присъстват ведно с важните църковни персони и българските светци, изиграли важна роля в историята на православието както в Европа, така и на Балканския полуостров. Образите са изографисани според изискванията на църковната философия за бягство от натурата и условност на формата. Сюжетите са характерни и поддържат традицията, съществувала повече от 1600 г. в практиката на християнското изкуство. Стенописите оживяват като произведения на класическите майстори-иконографи и стоят далеч от нахлулата напоследък самодейност в храмовете.

Декорацията на параклиса е дипломна работа на шестима абсолвенти от класа на проф. Любен Прашков. Изписването на помещението започва през миналата година от първите дипломанти иконографи на Богословския факултет. Тогава със средствата на изобразителното изкуство бе направена църковната живопис на абсидата. Създаденото от младите хора остава като дарение на Великотърновската митрополия.

Църквата "Св. св. Константин и Елена" е последният търновски храм, построен от Кольо Фичето през 1872 г. Сградата е трикорабна, с разнообразни арки и сводове отвън. За здравината й майсторът е поставил пред главния вход две въртящи се каменни колони, чийто бляскав оригинал за съжаление остава недостъпен за поколения жители и гости на града.

 

Българската литература

© 2001 Литературен форум