Литературен форум  

Брой 32 (473), 9.10. - 15.10.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

  КултУра!

Оля Стоянова

Една любовна история от миналия век

 

Документалният филм "Съдба: Любовна история от миналия век" на режисьора Андрей Алтъпармаков по сценарий на бившия ни посланик в Япония Тодор Дичев е в панорамата на японското кино в рамките на Дните на японската култура в България. Разказ за любовта между директора на Ен Ейч Кей Маеда Йошинори и неговата съпруга българката Сийка, които съдбата среща в Пловдив по време на Втората световна война, е заснет със съдействието на Японската фондация.

Освен всичко друго фондацията е съорганизатор на 12-те празници на японската култура у нас заедно с посолството на Япония.

Филмовата панорама в Дома на киното дава заявки, че ще бъдат прожектирани интересни неща.От 23 до 27 октомври са включени още четири продукции. Анимационните "Една нощ с галактическия влак" на Судзуки Гисабуро и "Сайборг 009" на Акехи Масаюки. Игралното кино е представено с "Жълтата кърпичка на щастието" на Ямада Йоджи и "Угецу-моногатари - историите на бледата загадъчна луна, окъпана в дъжд" на Мидзогучи Кенджи по мотиви от книгата "Угецу-моногатари" на Уеда Акинари, смятана за шедьовър в японската мистична литература от епохата Едо. Паметниците на културата на Япония, записани в листата на ЮНЕСКО, ще бъдат представени с фотоизложбата "Световното наследство на Япония" от 16 до 30 октомври в галерия "Витоша". Другите изложби в рамките на фестивала са в Националната галерия за чуждестранно изкуство - Съвременна графика от български и японски автори /5 - 30 ноември/ и "Съвременни японски занаяти" /9 -22 ноември/. Лекция за японската поезия "хайку" ще изнесе известният поет Йоцуя Рю на 7 ноември в "Интерпред". Традиционна японска музика ще звучи в Народния театър "Иван Вазов" на 20 октомври в изпълнение на Коинума Хироюки - флейта "йокобуе", и Танаяки Юкио - лютня "бива". Джаз и латиномузика с елементи на японски поп са в репертоара на групата "Toru Nakajima Special Project - Latin - Jazz - Japonisimo". Точно с този концерт на 17 ноември в Народния театър завършват Дните на японската култура. До следващия път...

 

Българската литература

© 2001 Литературен форум