Литературен форум  

Брой 33 (474), 16.10. - 22.10.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 Нели Пигулева

Татяна Лолова се върна към своята студентска любов

 

Русе е моя стара любов, призна актрисата Татяна Лолова преди дни в града край Дунава, когато бе открит новият сезон на драматичния театър "Сава Огнянов". Още от студентските си години Лолова се влюбила в града и след дипломирането си вдишала мириса на кулиси и декори именно тук на русенска сцена.

Началото на сезона е белязано с няколко премиери за Русе. Първата бе в прекия смисъл на думата – това бе постановката на "Бившата мис на малкия град". Към драматургията на Мартин Макдона от своето творческо кредо добавиха режисьорът проф. Гриша Островски, завърналата се като гост на русенска сцена Татяна Лолова, по-младата й колежка Галина Миланова – до неотдавна работила в театъра на русенската драма, а за този спектакъл – също гост, и актьорите от местния екип Венцислав Петков и Венцислав Славов.

Началото на есенния театрален афиш, поставено блестящо от екипа в "Бившата мис на малкия град", за русенци бе емблематично – то съвпадна с друга "премиера" - отварянето на вратите на Доходното здание, където преди повече от двадесет години се помещаваше драматичният театър. Бароковата сграда, която е своеобразен герб на Русе, две десетилетия бе строителен обект, който, според уверенията на русенска община, скоро ще бъде завършен. За първия спектакъл преди дни бе отворена камерната зала, театралните дейци и културната общественост на града се надяват не след дълго да аплодират нова премиера в същинската голяма зала, в която според архитектурните планове има въртяща сцена, просторен многоместен салон и други многофункционални допълнения.

 

Българската литература

© 2001 Литературен форум