Литературен форум  

Брой 34 (475), 23.10. - 29.10.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Злобната шега убива като куршум

С Влади Априлов - мистър "Сладко отмъщение" разговаря Емил Славов

 

В началото на своя творчески път всеки се юрва да смае света. Така започнал и Влади Априлов - познат ни като мистър "Сладко отмъщение" от популярната рубрика със скритата камера на bTV. Обаче бързо осъзнал, че никой в България не може да осъществи 100% от това, което е замислил. По-късно стигнал до заключението, че е трудно да се осъществят и 75%. Когато станал популярен, разбрал, че дори 50% е трудно да осъществиш от своя 100-процентов замисъл. Вече е доволен и на 30% и смята, че ако тук, у нас, осъществиш 30%, ти наистина си гениален - защото има много хора, които ти пречат да си вършиш работата. Ето, затова сме на тоя хал, който с години не се оправя.

Бистрим двамата с Влади дереджето на българина в една ъглова сладкарница, сърбаме кафе, а очите ми шарят на четири - озъртам се да открия зад някой фикус скрита камера на bTV.

 

Влади Априлов- Всичко може да се очаква от тоя Влади Априлов - ще ти спретне някое "Сладко отмъщение" и после ще станеш за майтап на цяла България.

- Не се плаши, никакво "сладко отмъщение" не съм ти скроил - примигва Влади Априлов, защото диоптрите на очилата му пак са се увеличили. - За съжаление вече много хора ме познават и се пазят. Преди да се срещнам с теб, бях на оглед за една скрита камера. Веднага ме познаха и изреваха: "Айде, пак ще се гаврите с някого!" А всъщност ние се опитваме да направим нещо весело. Никога не си позволяваме да изложим някого, дори да са ни подшушнали компроматче за него. Майтап на голо не бива. Съзнателно се лишаваме от пикантериите, защото целта ни е да се получи добра забава, а не гадна подгравка или цинична гавра. Затова и "жертвите" не ни се сърдят.

- Защо си нарекъл предаването "Сладко отмъщение"? Не намираш ли, че в словосъчетанието има вътрешно противопоставяне - отмъщението никога не може да бъде сладко?

- Заглавието на моето предаване е една метафора. Основната ми идея е: "Ако искаш на някого да си отмъстиш, спретни му "сладък номер" - хем малко да го стресне, хем да събуди усмивка на лицето му. Злобната и жестока шега убива като куршум.

- Дърпат ли те разни навлеци по улицата с предложение да погодите заедно някому номер?

- Все още не съм добил популярността на актьорите от Сатиричния театър, че да ме хващат за ръкава и да ме карат да се посмеем на някого. Преди няколко дни минавам аз покрай двора на едно училище, а вътре две хлапета ритат топка. Едното вика на другото: "Виж го тоя! Това е Влади Априлов!" А другото му отвърна: "Пука ми на жилетката, че е Влади!"

- Но съседите ти от жилищната кооперация в "Западен парк", където живееш, те смятат за звезда от първа величина.

- Така е, защото се държа нормално с всички, никого не обиждам. Апартаментчето ми е малко. Е, и големите звезди като мене живеят в тесни жилища - прави опит за самоирония популярното лице на bTV.

- Защо наричат съпругата ти Ростислава Флорис?

- Флорис е френска дума, която в превод означава аранжор на цветя. Това е, общо взето, нова професия в нашата страна. До преди няколко години търговията с цветя беше в ръцете на роми, които завързваха със сезал по няколко карамфила и ги предлагаха на пазара. Ростислава успя да издигне професията флорис на много голяма висота - нейните букети стигнаха чак до Хилъри Клинтън. С един от тях експрезидентшата на САЩ беше посрещната при идването й у нас.

- А защо у дома ти няма нито едно цвете?

- Защото нямам жилището, което желая да имам. Засега имам прекрасна съпруга и син, който е цяло богатство. Наскоро се случи такъв парадокс - правихме курбан и трябваше в една саксия да прелеем от кръвта на жертвеното животно. След няколко дни цветето в нея изсъхна. Курбанът го правихме, защото миналата година един автомобил ни удари челно и ние едва оживяхме.

Влади Априлов със сина и съпругата си Ростислава- Имам усещането, че готвиш сина си, Влади Априлов-младши, за твой приемник в шоубизнеса.

- Влади е ученик в трети клас на лицея в Горна баня. Той е моята голяма гордост, защото е голям красавец и умник. Преди години реших да задоволя родителските си амбиции и да му потърся някакъв път към сцената - да се разтропа, както се казва. Първоначално направих една-две песни. Той участва във всички мои албуми. Започнаха да го отличават като млад изпълнител певец. В последната година се изявява активно на манекенския подиум. Оказа се, че там много му харесва. Спечели детския конкурс на "Визаж" и стана "Мистър Мини моделс" за миналата година.

За мене е важно да му дам път за растеж, пък какво ще стане - зависи от него. В никакъв случай не искам да го набутам там, където е баща му. От доста години съм в този занаят и, между нас казано, не съм прокопсал кой знае колко. Харесвам си работата, обичам си я. Светът на телевизията и сцената не винаги е толкова радостен, бляскъв и добре платен, че да желая детето ми някой ден да ме наследи. Даже предпочитам да е далеч от това, което правя.

- Съществува ли творчески антагонизъм между теб и брат ти Ники Априлов, който е режисьор и шоумен?

- Не. Ние работим заедно, откакто се помним. Затова не може да има антагонизъм между нас, а само желание за съвместна работа. Пък и нали сме братя...

- А как може да има съперничество между братята Етрополски?

- И аз, като тях, бях фехтовач. В спорта един трябва да победи, но в изкуството, ако искаш да постигнеш нещо, трябва да си в екип. Занимавал съм се с 14 вида спорт. И сега почти всеки ден може да ме видят в кварталната зала за фитнес. Искам да бъда във форма и да имам вид на културист.

- Щом стана дума за вифаджиите, защо не се избъзикаш в "Сладко отмъщение" с някой спортист?

- Ето че ме настъпи по една болна тема. Имам желание да направя скрита камера на футболист, но как да стигна до него. На тях им забраняват да дават интервюта, те са постоянно по лагери. Спортистът не може да отиде на среща, ако не се обади на треньора си, а големите звезди все пътуват по света, все са на турнири. Трудно уловими са. Затова повече правим скрити камери на артисти. Те са от нашия занаят, познаваме им характерите, начина на мислене, знаем на какво се хващат. И не ни се обиждат. Но смятаме да направим "Сладко отмъщение" на някой журналист.

Българската литература

© 2001 Литературен форум