Литературен форум  

Брой 35 (476), 30.10. - 5.11.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

  ГОСТУВАТ НИ 

 

Шуменският университет "Епископ Константин Преславски" празнува 30-годишен юбилей. В рамките на честванията редакцията на в. "Литературен форум" посети града на 17 и 18 октомври по покана на висшето учебно заведение. Бяха проведени срещи и дискусии с академичния състав, със студентите от литературния клуб към университета, с представители на местното писателско дружество, с галеристи, художници и журналисти.

Участие в дискусията, посветена на съвременната българска култура и отразяващите я периодични издания, взеха преподавателката в университета Вера Бонева, специалистът по руска класическа литература Дечка Чавдарова, водещият специализацията по журналистика Николай Николов, авторът на химна на Шумен "От тук започва България" Антонин Горчев, езиковедът Надка Николова, преподавателят по съвременна руска литература Ивайло Петров, специалистът по стилистика Димитър Попов и много други. Бяха обменени мнения по проблема за изместването на реалната действителност от вербалната. Присъстващите на срещата студенти акцентираха върху въпроса за сложните отношения между духовния живот и битовите обстоятелства. Главният редактор на в. "Литературен форум" Марин Георгиев направи преглед на последните броеве на изданието и на новите книги, отпечатани от едноименното издателство.

Събитията, свързани с юбилея на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", ще продължат от 29 до 31 октомври. Предстои научна конференция, както и удостояването на проф. Петър Пашов с титлата Доктор хонорис кауза.

В. "Литературен форум" ще следи проявите, избирайки най-интересното от тезите, развити на научния форум, от културния живот в града и съпътстващите го личности. Очаквайте подробен репортаж за рождения ден на висшето училище.

 


 

Шумен не е обикновен град. Не е и необикновен - стари къщи и уникална атмосфера има и другаде. Шумен е различен най-вече с духа на своите жители. С хората, които на фона на - защо да го крием - безработицата, ежедневния стрес, проблемите - създават култура. Създават и поддържат галерии, пишат и публикуват книги, сборници, алманаси, поддържат и развиват академичния дух. Очарованието на града е и в ажурните решетки на балконите, и в пресъхналата древна чешма, и в необичайното стъпаловидно разположение на къщите, и в прочутото "Шуменско пиво", ако щете. Но именно духовният живот в Шумен е онова необходимо условие, което го прави град с традиции и ценности. Необяснимо за мнозина изнервени столичани е спокойствието и търпението, с които шуменските творци създават своето изкуство. Необяснима е и липсата на неговата популяризация. Ще се опитаме да компенсираме отсъствието на тази връзка.

ЛФ

Българската литература

© 2001 Литературен форум