Литературен форум  

Брой 36 (477), 6.11. - 12.11.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Болежка на редактора

Боб и евроинтеграция

 

Гъста борова гора. Небето чернее, затулено от мрачни есенни облаци. Изсвирва вятър, след него гуми на служебен мерцедес. Тайнствени светкавици на фотоапарати час по час блесват иззад храстите, където дебне неканеният враг. По горската пътека се чуват множество енергични стъпки и гласове, шепнещи оживено за капитали, инвестиции, субсидии... Брюксел, Романо Проди, критерии и членство.

Не, това не е начало на съвременен преразказ на приказката за "Али Баба и..." и така нататък. Става дума за 28 октомври, неделя, когато правителството се събра при премиера Симеон Сакскобургготски в резиденцията му "Царска Бистрица" край Боровец – далеч от погледите на обществото и без журналисти... А журналисти наблизо имаше - те чакаха пет часа при минусови температури навън, зад оградата на частния дом.

Едва след като похапнаха боб чорбата, поднесена от домакина, министрите поясниха пред медиите, че неформалната им среща всъщност не била заради едната паница фасул, а за да обсъдят въпросите на евроинтеграцията и "как да наваксаме изоставането, което заварихме", според външния министър Соломон Паси. Защо, ще попитате, им е притрябвало на управляващите да се срещат в гората (нали си имат кабинети), при това в неделя (нали държат на изконните български семейни ценности и всеки трябва да обядва със семейството си), за да говорят по тема, която се дискутира на всички нива от години. Съгласно думите на главния преговарящ с Европейския съюз, Меглена Кунева, това е така, защото през седмицата министрите… нямали време, дами и господа, да обсъждат въпросите на евроинтеграцията.

Хайде сега да кажем две думи на онези наши читатели, които подозират "Литературен форум" в известна пристрастност. Как си представяте, че щяхме да реагираме, ако бившият премиер Иван Костов беше събрал кабинета на качамак у дома си в Драгалевци, за да решават дали да се даде въздушен коридор на НАТО, или не, например? Отговорът е: по същия начин – с възмущение и ирония.

Едно от пожеланията към всеки добър началник е да сплотява екипа си, за да работи той успешно. Но екип се сплотява на рождени дни, годишни банкети и дружески излети. Може и на домашна неделна софра, ако този екип не е правителството на България и не обсъжда, сърбайки, приоритетни за нацията въпроси. Иначе се получава това, което се получи – 25% спад в доверието към кабинета, преди да са изтекли първите 100 дни от неговото управление. Което показват данните от последното социологическо изследване на Алфа Рисърч.

 

ЛФ

Българската литература

© 2001 Литературен форум