Литературен форум  

Брой 36 (477), 6.11. - 12.11.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Недка Капралова

Защото сме заедно

 

Под този девиз на 20.10.2001 г. започна серия от тържества по случай 40 години от основаването на Френската гимназия в София. Срещата на випуските започна в 16 часа с Час на класния, а в 17 часа многобройните бивши и настоящи възпитаници на 9 ФЕГ се събраха в двора за градинско тържество. На фона на незабравимите френски шансони, в атмосфера на радостно оживление, което може да се предаде с думите "друго такова място в цял свят няма", се срещнаха учители и техните ученици от различни випуски. Спомени, настоящи занимания, личният живот, семейството, децата, какво правят другите, кой къде е, кой е останал в България и в кой край на света, кой с какво се занимава – такива бяха разговорите. Около 18 ч. дворът опустя. На групички по класове всички се запътиха да търсят по-спокойно място, където да се видят и наприказват до насита.

През всички тези 40 години Френската гимназия е и продължава да бъде едно от най-елитните средни учебни заведения в България – като дух, като равнище на преподаване и обучение, дори по мнението на възпитаниците й – най-доброто. И където и да се срещнат, те се чувстват като част от едно цяло, което обичат, ценят и уважават. Едно от малкото училища в България, което изгражда връзки за цял живот.

За двадесетгодишния юбилей на гимназията беше издадено юбилейно вестниче, от което съм запомнила едно изречение: "Важното е да завършиш нашата Гимназия, останалото ще дойде от само себе си". Май го беше казал Анри Кулев. Няма значение кой, важното е, че е вярно.

Честването на 40-годишнината от основаването на Френската гимназия ще продължи с тържествен концерт на 2 ноември в НДК, а през декември се предвижда организирането на изложба във Френския културен институт.

 

Българската литература

© 2001 Литературен форум