Литературен форум  

Брой 36 (477), 6.11. - 12.11.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

В. С. Найпол - новият нобелист

 

Нобеловият лауреат за литература за 2001 година е Видиадхар Сураджпрасад Найпол.

Награждаването бе на 11 октомври в Стокхолм. Шведската академия награждава Найпол за "добрия стил на писане и за непрекъснатите изследвания, които ни помагат да разберем различни чудати истории".

Тази година Нобеловият лауреат е оценен на 1 млн. евро и ще бъде представен на 10 декември в Стокхолм.

Английският писател В.С. Найпол е роден през 1932 г. в Чагуанас, близо до испанското пристанище на Тринидад. Израснал е в семейството на имигранти от Северна Индия. Неговият дядо е работил на плантации със захарна тръстика, а баща му е бил журналист и писател. На 18-годишна възраст Найпол предприема пътуване до Великобритания, където след завършването на Оксфордския университет получава бакалавърска степен по хуманитарни науки (1953). Оттогава живее в Англия, като често пътува до Азия, Африка и Америка. Работи и като независим журналист за ВВС, което му позволява да се посвети на писането.

Найпол основно пише романи и къси разкази, но понякога и документални книги. Той до голяма степен е космополитен писател, факт, който той самият смята, че се дължи на липсата му на корени. Найпол е нещастен заради културата и духовна бедност на Тринидад. Отчуждава се от Индия, а когато е в Англия, е неспособен да определи традиционните ценности на някогашната колониална сила.

Събитията от неговата първа книга The Mystic Masseur (1957) се развиват в Западна Индия. Няколко години след публикуването й става ясно според мнозина, че това е един от най-добрите му романи. В книгата "House for Mr Biswas" (1961) главният герой е прототип на бащата на автора. След нейния голям успех Найпол разширява географската и социална перспектива на своето писане, описвайки с нарастващ песимизъм вредното влияние на колониализма и появилия се национализъм на Третия свят. Това се проявява в "Gerrillas" и в "A Bend in the River". А последната книга на Найпол, свързана с описание на Африка, е сравнявана със "Сърцето на мрака" на Конрад.

В своите пътеводители и документални книги писателят отразява своите впечатления за страните и техните прародители - например за Индия в "India A Million Mutinies Now" (1990) или за мюсюлманския фундаментализъм в Индонезия, Малайзия и Пакистан той описва в "Among The Believers" (1981) и "Beyond Belief" (1998).

Романите "Enigma of Arrival"(1987) и "A Way in the World" (1994) са доста биографични. В първия писателят описва как именията в Южна Англия и техните собственици, с колониален произход, са измъчвани от ужасна болест, но за щастие накрая всичко завършва добре. Вторият роман, който е смесица между художествена литература, мемоари и история, се състои от девет независими, но в същото време тематично свързани разказа, в които Карибските и индийските традиции се сблъскват с културата на Найпол, когато на 18 години се премества в Англия.

В. С. Найпол е награждаван с много награди, измежду които са Booker Prize (1971) и награда "Т.С. Елиът" за цялостно творчество през 1986 г.

Той е доктор хонорис кауза на колежа Сейнт Андрю, на Колумбийския университет, на университетите в Кембридж, Лондон, Оксфорд. През 1990 г. Найпол бе посветен в рицарство от кралица Елизабет.

Някои от неговите книги са:

"A Congo Diary" (1980); "Reading and Writing" (2000); "Half a life" (2001) и други.

Миналата година наградата взе Гао Зингджиан, китайски писател, който живее в изгнание във Франция. През 1999 г. победител бе Гюнтер Грас.

ЛФ

Българската литература

© 2001 Литературен форум