Литературен форум  

Брой 39 (480), 27.11. - 3.12.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

P.S.

 

Непосредствено след обявяването на крайните резултати от президентските избори редакцията на вестник "Литературен форум" потърси мнението на хора, които се ползват с доверие в общественото пространство. Не крием, че целта ни беше да чуем коментара на известните личности, преди той да бъде повлиян от обсъжданията по националните медии. С това е свързано обозначаването на датите и часовете.

 

Зададохме следните три въпроса:

 

- Изненада ли Ви изборът на Георги Първанов за президент на България?

- Смятате ли, че този народен вот ще върне страната ни назад?

- Защо, според Вас, хората избраха за държавен глава представител на социалистите?

 

19 ноември

Блага Димитрова

10.25

Нека не сега. Не съм спала цяла нощ. (Всички сме така, госпожо Димитрова. Кога да Ви се обадя?) След 17 часа, моля.

 

19.00

Йордан Василев обясни, че съпругата му е болна и не може да коментира изборите.

Редакцията на "Литературен форум" желае сили и здраве на г-жа Димитрова.

 

Проф. Богдан Богданов

10.30

Да, изненадан съм.

Рано е да се каже дали с този избор страната ни се връща назад.

Георги Първанов спечели, защото смеси риториката на президентските избори с тази на парламентарните. И поради естествената неразвитост на българското общество това беше нормалният вот.

 

Проф. Елка Константинова

10.45

Повече от изненадана съм от този трагичен избор, защото по природа съм оптимист.

Хората си загубиха паметта. Нима не помним 90-те? Нима не помним как всички излязохме по площадите и свалихме последното комунистическо правителство, в което Георги Първанов беше водеща фигура? И сега този човек си го избрахме за президент.

Аз много пътувам и виждам как живеят хората. Според мен, този, отново подчертавам, трагичен вот се състоя заради бедността в малките български градове. Виждам единствения изход в обединяването на всички демократични сили в България срещу възкресяването на тоталитаризма и миналото, което сме отрекли. Визирам ОДС (неразделено и неразцепено) и НДСВ, което според мен е наистина демократично.

 

Вера Мутафчиева

12.00

Нямам желание да говоря. Както и да е... Аман от изненади! А всъщност вече не ме и изненадва изненадата. То си е закономерност. Електоратът просто винаги иска "нещо друго". Наскоро имахме "нещо друго", а сега е "по-другото". Явно човек трябва да свиква.

 

Красимира Зафирова

12.00

Признавам, че не съм гласувала. Главно, защото Петър Стоянов направи доста, според мен, непростими грешки. Той е от типа хора, които казват едно - правят друго. Не съм тотално обезверена. Ще ми се да вярвам, че моделът "ляво-дясно" е отживелица. И нито една личност не може да бъде повече от един народ. Дори когато народът греши. Смятам, също така, че ние избрахме не комуниста Първанов, а лицето Първанов.

 

Радо Бимбалов

"Замунда Банана бенд":

12.15

След първия тур не бях изненадан, но преди него - да.

Чак да върне назад страната, не мисля, но определено ще забави развитието й.

Защото гласуваха хората с по-малък интелектуален багаж. Тези, които реално създават икономиката, не отидоха до урните. Отидоха онези, които лесно се влияят. Като основна причина за точно този избор на български президент бих посочил тънката игра между премиера и Ахмед Доган.

 

 

Дончо Иванов

главен редактор на "Агенция Балкан"

12.40

Като се има предвид, че с идването на Симеон Сакскобургготски се срутиха един след друг всичките модели на политически отношения, изборът на президент е изненада за всички ни, но не би трябвало да бъде изненада, ако се следва логиката на Националното движение "Симеон II". Както и логиката на политическите събития от пролетта насам.

Изборът и на Петър Стоянов, и на Георги Първанов, няма отношение към тенденцията на връщане на страната ни назад. И с единия, и с другия този процес зависи само и единствено от намеренията и възможностите на кабинета "Сакскобургготски". Въпросът е, дали това правителство е дошло в името на спасяването на страната от тежка политическа и икономическа криза, или е дошло на власт само за да спаси СДС от пълен крах, а може би, да възстанови БСП в управлението от друго, чуждо лице? Или само е дошло да дообере обрания бостан?

При провала на досегашното управление, нормално е да има смяна на едните днешни управляващи с други. А като се има предвид от кого е повикан и въдворен в Република България Симеон Сакскобургготски, нормално и естествено е държавният глава да е кандидатът на същата партия. Но не би. Царски му работи. Той казва едно, а прави друго. Но има сериозна последователност.

 

Румен Ваташки

преподавател в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"

13.00

Не, не съм изненадан.

Не смятам, че този вот ще върне страната ни назад.

Мисля, че изборът на Георги Първанов за президент е действие срещу действащия премиер. Аз лично не гласувах. И се разколебах след дебатите в националните медии. Имаше доста недостойни неща.

 

Калин Янакиев

преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

17.00

Думата изненада не е точна. Надявах се да не е така, но за съжаление се оправдаха опасенията ми.

Изпитвам опасения, че вотът може да върне България твърде назад, защото Европейският съюз ще изпита недоверие. А може и страната ни да засили апетитите на Русия. Тъй като социалистическата партия има един геополитически инстинкт, че може да бъде мощна с вътрешнополитическата подкрепа на Русия. Първанов се сдоби с пост с външно-политически правомощия. (Успокоява ме, че Русия е твърде слаба за демарш). Но Първанов е сигнал за Русия. И отчуждаването от Западна Европа е фатално. Опасно е във вътрешнополитическо отношение. Смятам, че онези в България, които не отидоха на изборите, които не носят политическа отговорност, получиха фигура, която въплъщава ненавистта към политическото.

Тези, които избраха Георги Първанов, го направиха не защото е един от тях, а защото Петър Стоянов не е един от тях. Тази тенденция започна с идването на Симеон Сакскобургготски, който позволи в съзнанието на българите да се промъкне мисълта, че те могат да се отърват от политическа отговорност. И да се върнат към явно тоталитарното.

Ако Симеон за една голяма част от българските избиратели е въплъщение на едно очаквано политическо битие, то Георги Първанов е символ на един спомен за неполитическото битие.

 

Ваня Танева

журналист, БНТ

17.30

Да, изненада ме. Не повярвах до последно. И наистина този избор ще ни върне години назад. Въпреки че винаги съм била за "синята идея", не гласувах - само и само да не дойдат социалистите на власт. Надявах се. С идването си царят обърка нещата. Никой не спомена нищо за социално слабите хората, за глухите - тема, към която съм пристрастна, като преводач на езика на знаците.

 

Бисер Киров

певец

17.45

Не ме изненада. Ние сме страната на промените. Българинът винаги се е променял.

Напротив. Няма да върне страната назад. Това е още един експеримент. В средата на т.н. експериментална колекция на българина ще трябва да попадне и Георги Първанов... Това означава, че българинът политически е жив. Става по-богат като опит. Всяко чудо трябва да се изживее и не с клетви. Изживяваме ново раждане.

За втори път нацията показа характер. А дали ще страда от това, ще покаже бъдещето. Но при всички случаи – това е едно сериозно качество на нацията. Няма последен валс. Има само един такъв и това е "Енгъл Бърд".

 

Юлияна Кесарова

юрист

18.00

Това ме съкруши. Все си мислех, че ще е друго. Нямам обяснение. Преди три седмици би било смешно да се твърди, че Георги Първанов може да ни бъде президент. Следващата стъпка са предсрочни парламентарни избори. Тези, които опонираха на Първанов, опонираха на НДСВ. 50 % не отидоха да гласуват, защото те не отидоха да дадат гласа си за Петър Стоянов.

Защо г-н Костов не каза по какви причини изгони Божков? Пешо обра на Костов мълчанието и на царя бездействието.

Аз не знам дали царят е гласувал за Петър Стоянов. Съмнявам се.

 

Проф. Милена Цанева

Още преди десет години съм решила да не коментирам политически събития. Съжалявам.

 

Робин Брукс

политолог

Да, изненада ме изборът на Георги Първанов за президент на България. Изненада ме това, че и високият рейтинг на Петър Стоянов, и подкрепата на НДСВ се оказаха неактуални. Любопитен беше и фактът, че непосредствено преди изборите Стефан Софиянски напусна СДС. Най-силно впечатление обаче, ми направи несъстоятелността на прогнозите, дадени от социологическите агенции. Разминаването показва или че хората не са казали пред анкетиращите това, което мислят, или че те просто не знаят какво да мислят.

Не смятам, че формулата "президент-комунист" ще се отрази негативно на България във външнополитически план. Европейските власти са свикнали да работят с лидери, излъчени от бившите комунистически партии от източно-европейския блок. Европейският съюз си партнира със социалдемократи от цял свят и засега няма основание да смята, че Първанов не е такъв. Единствената заплаха е в това, че президентът може да реши да не спазва обещанията си. Има вероятност той да реши, че заради 25-процентната подкрепа на изборите има мандат да изтегли българската кандидатура от ЕС и НАТО. Т.е. да не осъзнае, че това са само 25% и хората гласуваха най-вече от носталгия.

Българската литература

© 2001 Литературен форум