Литературен форум  

Брой 39 (480), 27.11. - 3.12.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

   
Мейлър, Н.

Мейлър, Н. "Евангелието от сина", изд. "Хемус", С., 2001.

 

Излезе "Евангелието от сина" – новата книга на Норман Мейлър. Авторът на "Голите и мъртвите", "Паркът на елените", "Американска мечта", "Армиите на нощта", "Песента на екзекутора" и др. отдавна е известен на българската публика като жив класик на американската и световната литература. Неговата тридесета книга - "Евангелието от сина" (1997) – говори за вечните неща – за силата и слабостта, за вярата и съмнението, за извисяването и страданието, за да стигне до пресечната точка на Спасението. В тази книга реалността отпреди 2000 години асоциативно се пресяга към нашето съвремие. Особено красноречива е преценката на Дж. Ъпдайк: "Евангелието" е написано на невероятно въздействен език, наситен с особено, новобиблейско достойнство и величавост. Словото прониква в нас, без да ни причинява болка."

"Градът след стената (Млади автори пишат за своя Берлин)", изд. "Пигмалион", Пловдив, 2001.

 

"Градът след стената (Млади автори пишат за своя Берлин)" е антология с текстове на белетристи, чието битие е моделирано от Берлин "след стената". Всички те са родени след 1961 г. Прозаичните текстове в сборника са късове от по-големи произведения, "преработени - по думите на преводача Владко Мурдаров - така, че да добият цялостен вид, но и да подскажат какви са били по-големите намерения на авторите им".

Симптоми на прехода, фрагменти от преживяването на феномена "стена"..., накратко - антологията определено е провокация към съвременния европейски социокултурен фон, но преди всичко - и негова рефлексия. В тази нелесна задача съставителите Юрген Якоб Бекер и Улрих Янецки са били водени от предизвикателството на зева между мита за непроменливостта на големия град и неговата реална променливост в отделните човешки съдби.

Списание

Списание "ЛИК" (ноември, 2001) представя: Пол Остър, Сюзън Зонтаг, Навид Кермани, Пол Вирилио и Мишел Сер с реакции и разсъждения, провокирани от терористичното нападение на 11 септември в Ню Йорк.

В литературната част на броя четете: за Юдора Уелти, получила титлата "Най-голям южняшки писател" след Фокнър; за последния роман на Салман Рушди; за криминалните бестселъри на Хенинг Манкел и др.

Акценти на театралните събития са Есенният фестивал в Париж и "двете лица на канадския театър" според Калина Стефанова.

Мистерията на Бош, ретроспективната изложба Кристо – Жан Клод; Биеналето в Истанбул са централните събития от областта на изобразителното изкуство.

Музиката е застъпена от новия албум на Стинг и представяне на Елен Гримо – "пианистката, която живее с вълци".

Киноинформацията включва интервю с най-успелия извън България български оператор – Стефан Иванов; новите режисьори на аржентинското кино; новия филм на Сергей Бодров – "Да го свършим бързо" и др.

Димитров, И.

Димитров, И. "Разчленяване", изд. "Стигмати", С., 2001.

 

В новата си книга - "Разчленяване" - Илко Димитров прави една талантлива, многопосочна и трагично неспокойна спекулация на битието-в-България, на битието-България. Заглавието се оказва метафора както на посланието, така и на поетиката на тази саморазчленяваща се "поема". Думи за България и пориви към метафизичното изтъкават текстурата на тази ценна, макар и твърде патетична книга. Но може би именно патосът, който напоследък сам по себе си е анахронизъм, е и нейният най-важен сигнал - сигнал, че има смисъл да се мисли за тези неща, че има смисъл да се мисли така.

Българската литература

© 2001 Литературен форум