Литературен форум  

Брой 40 (481), 4.12. - 10.12.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

АТЕЛИЕ

За "женската" изложба в АТА център

 

АТА център за съвременно изкуство се оказа точното място за поредната изложба на арт-група "8-ми Март" с куратор Мария Василева.

Изложбата СМЯНА НА МЕСТАТА е проект, в който преминаването на границите, както индивидуални, така и национални, е задължително условие. Още на входа ви посреща виенски валс, звучащ напълно абсурдно на фона на атмосферата в "Чака-рака". Това е видеото на Аделина Попнеделева, наречено "Интеграция". Интересен диалог се получава между нейния живописен дневник от Виена - сякаш хвърлен поглед от балкона на Катарина Матиазек, и работата на самата австрийска художничка, монтирана върху стъклата на галерията.

Творбите на Алла Георгиева и македонката Ана Стойкович също влизат в резонанс на ръба на самоиронията и иронията, макар и с известна горчивина. Горчивина, която Надежда Олег Ляхова се опитва да компенсира с поне 20 кг. оцветен локум, превърнат перфектно в мозаечен пейзаж. Авторката рискува да остане "помежду" Европа и Близкия Изток. И докато румънката Марилена Преда Сънк деконструира глобуса, Димитрина Севова се опитва да реконструира, поне вербално, ситуацията на съвременното румънско изкуство, погледнато от женска гледна точка.

В друго характерно съвременно превъплъщение - на артиста като изпълнител и медиум, който създава комуникативно обкръжение, а не артобекти - виждаме Таня Абаджиева. С пърформанса си "Фондю" тя продължава една "тематика", подхваната още от Риркрит Тиравания и доразвита във феминистки аспект.

Видеоинсталацията на Кристина дела Джустина и Сабина Бауман прави опит за съвместно съществуване, аналогично на "модела на архипелага": различните острови развиват свои индивидуални характеристики, образувайки заедно общата му "физиономия".

Всяко търсене на идентичността в съвремието изследва субективната позиция - на раса, пол, поколение, геополитическо положение, сексуална ориентация…Това превръща експозицията в място за среща на различни истини. Сбор от гледни точки.

Марилена Преда Сънk, Румъния. "Глобус", детайли Общ план

Марилена Преда Сънк, Румъния. "Глобус", детайли Таня Абаджиева. "Фондю", пърформанс

(в книжното издание има повече произведения от изложбата)

Българската литература

© 2001 Литературен форум