Литературен форум  

Брой 40 (481), 4.12. - 10.12.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

КултУра!

Хелиана Стоичкова
София

 

Книгата "Филмови трохи" на Петър Увалиев беше представена в журналистическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" на 23 ноември. Сборникът е съставен въз основа на разработената от съставителя Костадин Костов "Библиография на киното в българския периодичен печат 1885-1970 г.". От там са почерпани всички библиографски данни за публикациите на Увалиев в десетки ежедневници, седмичници и списания в периода от 1936 до 1947 г. Това са едни от най-ранните трудове на Петър Увалиев.

Пиер Рув или Петър Увалиев напуска България, когато се налага комунистическият режим. С пристигането си в Англия прави първата си постановка в театър "Гейтуей". Оттук нататък упоритият труд и жив интерес към киното и театъра ще го срещнат с бележити личности като Уго Бети, Лео Фереро и др. Дебютните му стъпки в киното са като асистент на "Толи" в неговата продукция "Плът и кръв" с Ричард Тод. По-късно работи със София Лорен, Карло Понти и още много знаменитости. По-късно Петър Увалиев прехвърля вниманието си към своите лекции, академични трудове и известните му предавания по ВВС върху широка гама от културни теми.

Книгата "Филмови трохи" се издава със съдействието на фондация "Увалиеви".

 

* * *

Столичната галерия "Ирида" представи от 23 до 26 ноември изложба живопис "Флора" на Ванко Урумов. Експозицията включва 21 творби, в които природата е изразена чрез цветя и растителни мотиви. Това, според галеристите, е изненада за всички, които очакват да видят пейзажи с морски и крайморски сюжети – традиционни за автора.

Ванко Урумов е роден през 1941 г. във Варна. Завършва Националната художествена академия в София, специалност "Живопис", през 1971 г. Работи в областта на живописта, графиката, пластиката и монументалните форми.

Участвал е в представителни изложби на съвременно българско изкуство в САЩ, Мексико, Канада, Индия, Япония и редица европейски страни. Има самостоятелни представяния в Русия, Италия, Швейцария, Холандия, Австрия, Германия, Румъния, Испания, както и в най-големите български галерии.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Столична градска художествена галерия, Националната библиотека във Вашингтон, Националната библиотека в Париж, както и на множество частни колекции у нас и в чужбина.

На 26 ноември в изложбения салон беше открита изложба пастел на Антон Колев. Младият автор за втори път излага творбите си в "Ирида". Експозицията се състои от тематични цикли, чиято стилистика е повлияна от чистотата на детската рисунка.

Художникът е роден през 1978 г. в Трявна. Автор е на седем самостоятелни изложби в София, Габрово, Пловдив Берлин, Лондон. Лауреат е на наградата за живопис от V Международен конкурс за изящни изкуства в Токио, както и на приза за живопис на галерия "Алба", София.

 

* * *

Националната галерия за чуждестранно изкуство и галерия "Масларски" представиха на 23 ноември библиофилско издание "Думи и графити", включващо 31 офорта на художника Милко Божков и над 31 тристишия на поета Борис Христов, отпечатани върху ръчно изработена хартия. Творбите са създадени на два езика - български и английски, като преводите са направени от американския поет Роланд Флинт и Бети Гринберг, преподавател по английска литература в САЩ. На изложбата са представени и творби на Милко Божков, които са съпътствали процеса на издаване на "Думи и графити".

Борис Христов е роден на 14 август 1945 г., завършил е "Българска филология" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и сред книгите му фигурира стихосбирката "Думи и графити", чието име носи и самата изложба. Милко Божков е завършил Националната художествена академия в София, носител е на първи награди от Международното биенале на графиката в Сърбия (1991, 1987, 1985 и 1983 г.); Носител е на голямата награда за живопис на Съюза на българските художници и Награда за офорт от Министерството на образованието на Франция.

И не на последно място е Иво Масларски, който е галерист и издател. Завършил е "Публична администрация" в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, занимава се с организирането на пленери и е специалист по графични техники.

Тази колекция ще бъде представена и в големите градове на страната, а през идващата 2002 г. в престижни чуждестранни галерии.

 

Галина Бояджиева
Велико Търново

 

Луксозен каталог "Велико Търново 21 век" отпечата издателство "Босилков" в старата столица. "Да се говори или пише за Велико Търново без пристрастие е невъзможно. Този град ни прави духовно богати", е записано в анонса на изданието. Кратки презентации, илюстрирани със снимков материал, водят читателя от праисторията към съвремието на града. Значението и неповторимите забележителности се проследяват в тематични раздели, озаглавени "Вечната столица", "Търновски светци и култове", "Невероятният град", "Майстор Кольо Фичето", "Търновските манастири". Атмосферата на старата престолнина пресъздават чрез обективите си фотографите Виолета Чамуркова, Тенчо Петков, Дамян Бумбалов, Найден Найденов, Иван Солников. Автор на текста на историческата част е византологът доц. Пламен Павлов, описанието на съвременните обекти прави издателят Любен Босилков. Във "Велико Търново 21 век" са включени и снимки от богатия архив на регионалния Исторически музей.

Каталогът излиза на пазара благодарение на финансовата помощ на повече от 30 местни фирми.

 

 

Нели Пигулева
Русе

 

По Коледа ще бъдат обявени резултатите от литературния конкурс, който по традиция провежда русенският клуб "Отворено общество", съобщи директорката на местния офис на клуба Лора Саркисян. 25 ръкописа са представили тази година творци от Русе в различни жанрове: доминират поетичните сборници, но сериозна заявка дават и сборниците с разкази и романите.

Конкурсът се провежда вече за пети път и е единствен по рода си в България, обясни Лора Саркисян. От всички представени творби печели една, като наградата е издаването на ръкописа в книга. Интересно е, че в творческото състезание се включват не само "професионални" литератори. Преди година наградата на "Отворено общество" в Русе спечели криминалният роман "Пъзел" на преподавателя в Русенския университет Живодар Душков, а година преди това издадената книга-призьор бе проза на русенския живописец Велимир Петров. Част от наградата се изразява в предоставяне на половината от тиража на изданието на самия автор, обясниха от "Отворено общество"- Русе.

 

 

Евелина Иванова
Перник

 

Поетическа среща с поета Лююбомир Левчев се състоя в "Арт салона" в Перник. Беше представена новата му книга "Гладиатор с меч от здрач", дело на издателство "Захарий Стоянов", под редакцията на Иван Гранитски. Редакторът направи синтезирано експозе върху Левчевата поезия. Книгата съдържа най-доброто, написано от поета през последните 45 години – от дебюта му през 1957 г. ("Звездите са мои") досега.

 

* * *

Изложба на пернишката художничка Ася Арсова беше открита в "Арт салона" на родния й град на 14 ноември. Авторката е завършила Полувисшия институт по изобразително изкуство в гр. Дупница. През 2000 г. дебютира със самостоятелна изложба живопис в Перник. В настоящата експозиция художничката се представя с пейзажи, съчетаващи стилово игривата реалистичност със самобитно пречупения модернизъм. Ася Арсова е заложила на смесената техника: пръскане, молив, пастел, флумастер. Тя признава подчертания си вкус към яркия колорит, обяснявайки го с възможностите му да изрази най-пълно собствените й възприятия.

Изложбата включва 19 творби, сред които най-голям успех имат "Очакване", "Детски сън", "Извънземното", "Фантастична фауна", "Моят сезон", "Пейзаж със скали" и др.

Съвместно с Ася Арсова свои картини показват и двете й племеннички и нейни възпитанички - 12-годишната Стефани и 14-годишната Марина.

 

* * *

"Течащи води", "Натюрморти", "Коренища" и "Рисунки" са четирите цикъла, оформящи тематично новата изложба на Бисера Вълева-Георгиева, открита на 20 ноември в Културно-информационния център в Перник. Гваш и темпера са основните живописни техники, предпочетени от художничката. Човешкото съприкосновение с природата и нейното мистично въздействие върху душевността изграждат философско-художественото пространство на творбите, според критиците.

Авторката е родена през 1964 г. в Търговище. Завършва Националната художествена академия, специалност "Стенопис", в класа на проф. Мито Гановски. От 1996 г. е преподавател в академията по цветен етюд в специалностите "Графика" и "Книги и печатна графика". Работи в областта на живописта – кавалетна и монументална, като специален интерес проявява към работата върху хартия. Автор е на 10 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Русе, Велинград и Берлин.

 

* * *

Участниците в пленера "Трън 2001" подредиха творбите си в пернишката галерия "Изток". Колективната изложба ще продължи от 19 ноември до 3 декември.

Експозицията е вдъхновена от природата на трънския край и отразява оригиналното възприятие на всеки един от десетте творци. Пейзажите са маслена живопис, с изключение на творбите на Григор Жлябинков, който се представя с два акварела. В изложбата участват Георги Георгиев с "Легенди от Ждрелото", Силвия Михайлова с "Трънски залези", Богомил Благоев – "Пейзаж", Юри Борисов – "Есенно слънце", Елисавета Владимирова – "Ждрело", Бойчо Ангелов – "Речно огледало" и др.

 

* * *

Актрисата Слава Рачева представи на 14 ноември в пернишкото читалище "Съзнание" куклената пиеса "История с куче" по приказата на Джани Родари. Постановката е на Иван Райков, сценографията – на Нюка Гетова, а музикалното оформление е дело на Калинка Герганова. Спектакълът е създаден със съдействието на детския развлекателен комплекс "Патиланци" и "Palatschinkenkuchl am Naschmarkt" – Виена.

Българската литература

© 2001 Литературен форум