Литературен форум  

Брой 40 (481), 4.12. - 10.12.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Любомир Милчев

Second hand

 

Second hand, както е добре известно, означава нещо купено или продадено на старо, нещо употребено, а също и оказионите и вехтошарниците, в които подобни употребявани вещи могат да бъдат препродадени или прекупени. Предвид, ха-ха..., на една следваща употреба. И дори - преупотреба.

Напоследък тези специфични благотворителни магазини тъй са се всеразпространили, че, струва ми се, вече да изразяват нещо повече от своето просто, безусловно наличие. Посмявам дори да предположа, че гъстата мрежа, която оплетоха, сякаш една пародия на постмодерните бръщолевеници за мрежи и вплитане в тях, е алегория на второупотребното ни битие, казано с една въодушевителна безстрастност, впрочем, първа употреба. Тези мрежи най-вече ги сполучихме и туй, какво пък, си е направо една евроинтеграция, простете, на старо. На килограм. Дезинфекцирана и с етикетче, на което е нарисувана театрална маска и с една неочаквана фриволност е изписано - Театър-Студио. Какво ли би могло да означава това? - питаме се. Може би една подкана към почитаемото гражданство да се маскира и участва неистово в един венециано-софийски карнавал... Риди Палячо... А също тук следва да се прикрие някаква гузност, може би: не-е-е, вие съвсем не си купувате за два лева нещо си, вие, подчертавам, се готвите за маске-бал, хи-хи... Или пък пазарувате за частно театрално представление, а не с оглед на някаква си там, банална житейска нужда. "Домашни потреби". Животът е кратък, а изкуството - вечно, все пак... А може би следва да се внуши, че бедността не е нищо друго освен един маскарад. Мисъл благородна и облекчителна повече дори от дейността на социалния министериум и възземаща се до ексцентричната склонност на Уайлд да облича просяците край дома си в шекспирови костюми. Ала дали всъщност предвид на некои съвременни развития всъщност не се оказа, че изкуството е временно, а животът, слава богу, кратък... Обърках се... Обикновено произнасям тази реплика убедително и като че за първи път... Моля Ви дръжте се по-неестествено...

 

Second hand fashion

 

Ако искате да сте en vouge, елате немедлено в царството на втората употреба. Мечтая да пиша реклами за тез благотворителни разпродажби. Предпочитам да мисля за тях като за лечебници. Вие искате да бъдете Лейди... и загърната в кожена наметка да шумолите дискретно с бонбони на балкона на операта... ала имате само двадесет лева; никакъв проблем - Вашата наметка от норки Ви чака на "Поп Богомил"(дрехи от England).Не ще Ви издадем! Пълна конфиденция на покупката. Или имате симпатична склонност към парти-ризите с маншет-сандвич? Случва се и в най-лошите семейства! Чакат Ви на дузини в second hand-а на булевард "Христо Ботев". Елате при нас инкогнито и с тъмни очила! Господин за един лев! Получавате в добавка петно от черен хайвер или вино - вълнуваща следа от бляскавия светски живот на прежния собственик, към която, каква равнопоставеност, можете да добавите и някоя своя, да речем - от крем брюле... Веднъж в трогателно безкрайната редица от сака в един от горепоменатите магазини се натъкнах на едно, което въпреки появата на фирмени магазини на големи модни къщи у нас, може да се види все още едва на страниците на някой моден журнал. Невероятна кройка, стегнат плат, ръчни копринени тегели, получих сърцебиене при вида им. "Van Gils" - черен етикет, надписът в убийствения цвят на гнила вишна. Супер шик. След незабавното му придобиване на костуемата цена от 12 лева, бръкнах в един от джeбовете му и що да видя - бележчица на... холандски: "Професор еди-кой си, ще Ви чакам в кафето до театъра". Винаги обличах сакото, когато четях лекции на моите студенти, с оглед на една по-голяма сигурност на академичната изява. Каквато те, надявам се, ще бъдат така любезни да потвърдят. Веднъж сдобих две ризи, холандски, "Maison de Bonneterie", а отдолу надпис - Hofleverancier, имайте търпение, ще поясним - доставчик на Двора. Почувствах се като принц-консорта на Кралство Холандия, който съвсем не е изключено да ги е носил преди мен, защото бях обзет от меланхолични пристъпи, а има ли по-неврастеничен меланхолик от Негово Величество, питаме ние и настояваме за незабавен отговор! Не, няма.

Как хубаво е, все пак, пък и евтино - в дрипите на онзи живот, там, тъй лъскав... И отдалечено близък... Да протегнем ръце и да го вземем! Първите ръце, моля...

 

Париж, щата Тексас

 

Предполагам, няма как да не сте видели онези малки кокетни жълти трамвайчета, движещи се из софийските улици, досущ като в една Германия... от 76 година. Моя милост, като немски възпитаник и умерено сантиментален тип с елементи на холандска меланхоличност, както вече се разбра, веднъж се просълзих като видях едно такова трамвайче да криволичи, тантуресто, с надпис над ватмана: "Steinbacher Tal". Очаквах в ушите ми да прозвучи: "Naechste Haltestelle - Ziegelhausen" и да вляза в моя любим пансион. "Guten Tag, Herr Miltschev!" Тъй из софийските улици бродеше призракът на един второупотребен немски маршрут. "Deutschland ueber alles!" Не само над, но и във всичко...

Нищото... о !

 

Second hand на медиите

 

Уви, нема по-голема вехтошарница от българските медии. Вие копнеете да станете медийно лице. Препоръчително е всички да са Ви преупотребили. Слави Трифонов ще покани Евгени Минчев в шоуто си, а пък Евгени Минчев - Слави. Трогателно. Тях пък двамата ще покани на "Чай" тъй искреният Драгомир Драганов, а тримата съвкупно "На кафе" тъй простодушната Гала, запазваща неповторима склонност да се явява сутрин в ефир с вечерни ламени рокли. Някои чаепийци веселят народа с второупотребно лелчинство и са подходящ фон докато си слагате ролките или вземате очистително и газогонно... И все пак тъжно е да се влезе в медийно всеупотребление, второупотребление и злоупотребление. На "Чай", "На кафе"... на "Открито", ала зле прикрито... с фон дьо тен.

 

Second hand на присъствията

Включвате радиоапарата и чувате добре овладения, нарцистичен глас на Владко Симеонов, милият... Какво бе "Човекът Глас", питаме се, в сравнение с "Гласът Реклама"! Едното нищо, пардон. За нищо, моля! А какво е Мариус Куркински - едва само втората употреба на гласа на Апостол Карамитев. Казахме ли нещо лошо? Не, та това си е направо комплимент... "Вие искате здрави зъби - мийте се с паста ....dent!", "Книжарници "Папирус", пясъци, пустиня...", "Радио "Витоша", "...първа награда - фотоапарат, втора - хладилна чанта, трета - нощувка за двама... вървете на майната си..." Втората употреба на гласа е явление печално... Обсебените гласове... "Тра-ла-ли, с цветя гърди си закичи и хич, и хич не му мисли..." Ала освен към тойзи дублаж лицето запазва обезпокоителна склонност и добре обмислена, при това, към друг - TV. Туй "Касандра", "Лусесита", навсякъде ще го познаете по гласа... "Ах, горката Карълайн..." Никаква дързост, съмнителна красота.

 

Second hand на отсъствията

 

И ето как нашето трамвайче на ужасите на второупотребното злоупотребление ни води не в Steinbachertal, а, о, какъв сюрприз - във вехтошарницата на отсъствията. Тук наш водач ще бъде сладострастният дедик, историограф, журналист и писател дори - Михаил Топалов, така обичащ да наднича под полите на историята. Намигвания към нея, тя била, видите ли, жена, на страниците на женските вестници. Цялата история, Бог да пази България, на Третото българско царство, в порнографическото повествование на нескончаемо прелюбодейство. Историята, ах, като дамска превръзка, евридейка... Как някакъв банкер побарал некаква профанеса и й купил най-подир хермелиново палто. Или пък, пикантерии около похожденията на принц Кирил, набеден за първи бонвиван и сваляч на Царството. Ами педерастията на Фердинанда? Срам! Ами туй, че Цар Борис не обичал покойната Йоанна и са любел със слугината и й направил дор до три деца. Гусин Топалов, нема съмнение, е бил под креватя и е броил. Ама и Царицата, и тя, все към Балана погледнувала, че бил хубавелек.Нима... Ами Губиделникови, ами Чапрашикови, да не говорим за барон Гендович... Дълга сладострастна диря... Мърсота някаква... Петна по чаршафите... Промискуитет. "Стра-а-а-стно аз любя жените-е-е..." Втората употреба на отсъствията... И защо, за бога... На тоз женски пазар на чювствата... На г-на Топалова препоръчваме без свян да си направи психанализ, с чужд глас, при това... Онзи на г-на Симеонова... Впрочем, а вие кой сте? Ами аз кой ли бях? Аз?

 

Втората употреба на монархията... в нарочен апендикс

 

Некои развития от последно време дават непоклатими основания да поверваме, че се създава уникална ситуация за второупотребно потребление на българската монархия във фуриозен републикански вариант, който би накарал дори Ото фон Хабсбург да занемее и отрони "О, времена, о, нрави, о монархии, о републики!" Какво несекващо превращение! Един миракулум на инсигниите, принчипеса Палавичини е лей, сеньоре маркезе... Отпървом видяхме, о, чудо, как изпод ръцете на Чапкънов бурбонските лилии в короната на Кобургите се преобразиха и станаха на наниз от кръстчета, колко благочестиво... И съвсем в духа на големото шубе от връщането на Династията. А сега, още по-голям сюрприз - звездичките по европейския флаг станали бурбонски лилии... И не само това! Дори се разбра едно тънко различие - това между монархическите княгини - Марии-Луизи, Евдокии, Надежди и прочее - и републиканските княгини - чийто христоматиен пример била Райна Княгиня. Това различие ме доведе до големо сметение - тъй като Райна Княгиня ми е роднина, а аз отдавам предпочитание на монархическите княгини. В това раздвоение, водещо ме до полуда, не ми остава нищо друго, освен кат един герой на Патрик Модиано да извикам - "Аз съм кралица Астрид!... А вий, вий сте идиоти!"

 

Обявление

 

Предвид новите политически реалности съобщаваме на почитаемите поданици, че в горепоменатия магазин на "Поп Богомил" се предлагат тафтени бални рокли за дамите, фракове и спенсъри за господата от... благотворителния англо-испански бал в Сион Хаус под патронажа на лейди Даяна от 1988 година. Цени: от двейсет до петдесет лева. Стилизирайте се, моля!

Българската литература

© 2001 Литературен форум