Литературен форум  

Брой 41 (482), 11.12. - 17.12.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

КултУра!

 

Галина Бояджиева
Велико Търново

 

Стенописен фрагмент в южната апсида на великотърновската църква "Св. 40 мъченици" откриха при демонтажно-укрепителни дейности археолозите Константин Тотев и Евгени Дерменджиев. Живописната украса е с площ около 0,5 квадратни метра и със запазена пищна цокълна драперия.Предполага се, че това е последният фрагмент от живописната украса на цялото олтарно пространство на Иван-Асеновия храм. Във всяка една от диплите на драперията е изписана калиграфски по една буква с добре очертани серифи. Всяка дипла е широка около 25 см, а ширината на буквите е около 12 см. Върху новооткритата част са запазени три дипли с части от три букви.

Подобен фрагмент със същата украса, но с шест букви бе открит през 1992 г.

Археолозите работят в три основни посоки за тълкуване на буквите, изписани върху цокълната драперия. В олтарното пространство на църквата сравнително точно се събират 40 инициала от имената на 40-те мъченици от Севастия. В северната и южната апсида се разполагат по 11, а в централната – 18. Засега са идентифицирани имената на Йоан, Киприян, Лизимах, Теодул, Уларий, Психий. От новата живопис може да се идентифицира инициалът на Сисиний. Съществуват възможности буквите от драперията да се тълкуват като начални букви от църковни псалми или неразгадан досега тайнопис или куфическа украса. Несъмнено е обаче, че става въпрос за най-ранна живописна украса на храма от 1230 г.

Укрепителните и реставрационните работи на паметника започнаха през август т.г. по проект на арх. Боян Кузупов. Изпълнителите на заданието няма да търсят архитектурния образ на църквата от Средновековието. Предвидено е преизграждане с каменна зидария на южната стена и апсидите, с алуминиеви дограми и стъкла ще се облече северната стена. Същинската архитектура на сградата ще се покаже в моделиран вид, за да може и неспециалисти да разчетат плана на постройката и на находките, разкрити в нея през годините.

Църквата "Св. 40 мъченици" е един от най-известните паметници в България, построен и стенописан по волята на цар Иван Асен II в чест на голямата победа при Клокотница (9 март 1230 г.). Тук след 1878 г. са проведени знакови държавни церемонии – тържествената литургия при откриването на Учредителното събрание (10 февруари 1879 г.), освещаването на избора на Александър Батенберг за княз на България (27 юни 1879 г.), както и на княз Фердинанд (13 август 1887 г.). Именно тук на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд със специален манифест провъзгласява България за независима държава.

В църквата са някои от "най-емблематичните паметници на българската историческа памет" – колоните на Хан Омуртаг и на Иван Асен II с известните надписи върху тях.

 

Евелина Иванова
Перник

 

Народен театър за младежта – гр. София, гостува в Перник на 28.11.2001 г. с мюзикълa от Любомир Денев и Стефан Мавродиев "Йестърдей". Постановката е на Андрей Аврамов, музикалното ръководство е дело на Данко Йорданов, хореографията е направена от Анита Цветкова, сценографията от Петьо Начев, а костюмите от Мариана Минковска.

Мюзикълът "Йестърдей" е замислен първоначално като телевизионен филм, но след множество преработки намира естественото си място на сцената на Младежкия театър.

Талантливата игра на Валери Йорданов, Даниела Кръстева, Стефан Мавродиев, Николай Бинев, Венета Зюмбюлева, Веселин Мезеклиев и всички останали действащи лица оформиха мюзикъла като оригинално, актуално и емоционално преживяване и въздействие.

Композиторът Любомир Денев е носител на Аскеер 2001 за музика. Освен това е носител на много големи награди, между които наградата на София за музика към "Законът на джунглата" и наградата на фондация "Маестро Димитър Вълчев" за муюзикъла "Алис" и балета "Homo Ludens". Той твори в различни музикални жанрове: от поп-музика и джаз до симфонични и камерни форми. Негови мюзикъли са гостували в Кайро и Париж.

 

В изложбената галерия на Двореца на културата - гр. Перник, на 26.11.2001 г. бе открита изложба на художници, които живеят и работят в този град. Експозицията е под мотото "Есенен салон" и включва 53 картини. Творбите са аранжирани тематично в няколко групи и са в различни жанрове и стилове. В хармонично съжителство се разполагат пейзажи, портрети, фигурална и нефигурална живопис, акварели, туш, масло и молив.

Едни от творбите са вдъхновени от красиви късчета природа, други са модернистични видения на авторовата фантазия и мислене. Играта на тонове и полутонове е впечатляваща с богатия си регистър и пъстрота. Всяка картина, пречупена през специфичната чувствителност на твореца, носи свое особено излъчване и оригинално лично светоотношение.

На почетно място са картините на най-възрастния и ползващ се с най-голям авторитет, известния и талантлив български художник, 93-годишния Любен Гайдаров. Също така правят впечатление творбите на Димитър Милушев, Елена Темелкова, Валентин Топалов, Кирил Сергинов, Валтер Гогов, Силвия Топалова, Снежана Велинова, Любомир Чакъров, Антоний Киров, Данаил Атанасов, Светослав Тодоров, Юри Борисов, Иван Букарски и др.

Изложбата ще бъде достъпна за ценителите на изящното и красивото в продължение на две седмици.

 

Ваня Бекярова
София

 

Пет години след втория си албум "Защо не" даровитото и красиво чедо но Вили Казасян - Хилда, отново изненадва почитателите си със самостоятелен албум. Нарекла го е дръзко, като първото от дванадесетте парчета в албума, "Сложи си цип на устата". Любопитното е, че Хилда сама пише текста на девет от песните си и сякаш още със заглавията ("Сложи си цип на устата", "Едно кафе" "Сега накъде", "Песента", "Може ли сън да е това" и др.) подсказва нещо автобиографично, изповедно-въпросително. А за "Кой си ти", "Всичко е любов", "Бягство под дъжда" стиховете са на Ралица Монева. Певицата е поверила собствените си поетични откровения и тези на Ралица на джазмена и преподавател по барабани и виброфон в Музикалната академия Христо Йоцов. Негови са музиката и аранжиментът, като само за парчето "Може ли сън да е това" музикалната намеса е на композитора Ангел Заберски. Албумът е реализиран в звукозаписното студио "Акустична версия" с продуценти Хилда и небезизвестната продуцентска къща "Едита". Промоцията на "Сложи си цип на устата" събра шумно парти на 28 ноември в артистичния клуб "Back Stage".

 

Най-голямата у нас книжарница беше открита на 26.XI. в НДК. Наречена е "АБВ ПИСМЕНА" и е част от веригата книжарници "АБВ МАРКЕТ". В София вече функционират две средища на книгата от тази верига, а във Варна - осем. Амбицията е до края на идната 2002 г. нови пет книжарници на "АБВ МАРКЕТ" в столицата и Пловдив гостолюбно да разтворят врати за българските читатели.

Стара мъдрост казва: Книгата е кораб на мъдростта. Че е така, утвърждава новият дом на книгата в НДК, събрал върху площ от 400 кв. м. мъдростта на 20 000 заглавия от 200 издатели. Някак по-просторно е станало с новата подредба в познатото ни от три години пространство на доскорошната книжарница "Писмена". Улеснение за посетителите е свободният достъп до разделените по предназначение книги - учебна и учебно-помощна литература, техника, компютърна литература, популярна психология, художествена литература, хоби и свободно време, полезни съвети, бестселър, трилър, криминален роман, фантастика, литература на чужди езици и какво ли още не. Богат избор има и на щанда, дето могат да се купят от химикалки, луксозни папки, чанти до най-различни офис консумативи. За всичко това по Каталог № 1 при гарантирани ниски цени може да се направи експресна поръчка и доставката от продуктите от хартия до последните модели компютри, офис машини, апарати е безплатна.

"Поехме дългосрочен ангажимент към автори, издатели, читатели с новия уютен дом на книгата" - обеща г-н Николай Нанков, мениджър на "АБВ ПИСМЕНА". С вълнуващо слово откри книжарницата доайенът на българската поезия Валери Петров. "Всеки пишещ човек се радва на такава премиера и дано стрехите за българската литература се разширяват - подчерта поетът, и допълни - Най-много може би ме радва "Детски свят" - красиво оформеният кът с детски книги. Децата крият в себе си цяла мозайка от добри и лоши зародиши и от нас зависи какво ще дадем на малките в началото, дали ще открием широк път в детската душа..."

 

Владислава Костова
София

 

"Театър на голия охлюв" е инициатива на студентите и преподавателите в департамент-театър към НБУ. Тази година той откри сезона си с "Баща ми, който действаше чрез кулинарни и други периоди" на 25.XI.2001 г. в НДК. Представен беше театрално-мултимедиен проект, изигран от Ася Иванова и режисиран от Деян Дамяновски. Сценографията е на Ивайло Митев, а компютърният дизайн е от Деян Райков. Всички те са студенти и млади преподаватели в НБУ. Идеята на този проект е да обедини хора с различни специалности, да използва нови методи в театъра и да го направи актуален на голямото развитие на технологиите в другите сфери на обществена дейност.

Пиесата, която беше представена, е от Елизабет Мазев, българка, родена и живяла във Франция. Произведението й е разказ за нейния живот в българското семейство, за баща й, за някои специфични, комични български черти, видени от нея, далече от страната, като дете, и за още неща. Ася Иванова освен актриса е преподавателка по физически театър, използва тези и други умения, за да изрази състоянията на твърде разстроената си героиня. Представлението ще се играе отново на 12.XII.2001 г. Други предстоящи събития от "Театър на голия охлюв" са премиерите на "Най-сетне край" от Турини, "Свободен си да си свободен" - интердисциплинарен проект, "Фантазио" от Мюсе, предвидени са семинари, на които ще се обсъждат проблемите на представленията и други идеи. Всичките ще се провеждат в НДК, зала МТИ.

Българската литература

© 2001 Литературен форум