Литературен форум  

Брой 41 (482), 11.12. - 17.12.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Пет години "Бъдеще за България"

Петър Цинцарски

Mалко от многото

 

Раждането на фондация "Бъдеще за България" съвпадна с тежката зима от края на 1996 г. при управлението на правителството на Жан Виденов. Ситуацията тогава определи и основен приоритет за работата на учредителите и сътрудниците – конкретна хуманитарна помощ от храни, дрехи и обувки, лекарства за децата от домовете за сираци, от бедни семейства, от детските отделения на болниците в страната. С времето фондацията промени отчасти своята политика и освен хуманитарната си програма, която продължава и до днес, включи в своята дейност и работа за развитието и изявата на талантливите българчета, за зараждането на гражданското общество у нас и за българската вяра и духовност.

 

Хуманитарна програма

Подпомогнахме десетки социални домове за деца и възрастни хора, деца-инвалиди, както и много здравни заведения в цялата страна. Основни партньори през тези години са БЧК, Агенцията за чуждестранна помощ, Българо-германският форум, Бюрото за приятелска помощ при Посолството на ФРГ. Фондацията отпусна средства за ремонтни дейности на детското отделение на болницата в Свищов, на родилното отделение в ОРБ-Кърджали и на отделението за недоносени деца в Държавната университетска детска болница в София. Специално внимание отделяхме на децата от домовете и от бедни семейства, както и на самотните възрастни хора и на хората с различни увреждания, за отбелязването на различни празници – Коледа, Великден, 1 юни, абитуриентските вечери, началото на всяка учебна година, Благовещение, Деня на народните будители. Помагахме на семействата на загиналите миньори от мините в страната, както и на семействата и децата на загиналите пожарникари. Разпределихме и 5 000 семейни пакета с хранителни продукти от организацията "КЕЪР" – Германия и 10 000 пакета от фондация "Хилфсверк"-Австрия.

 

"Парад на детската енергия".

Изграждане и работа в нашите детски центрове по изкуствата в София и Пловдив, организация на конкурси по актуални теми за есе и стихотворения, рисунки, коледни и пролетни картички и мартеници, викторини, фестивали и празници. Само в различните конкурси взеха участие 11 327 деца, които получиха и много награди. Осигурихме участието на изявени наши ученици в балканиадите и международните олимпиади по математика в последните 4 години, както и участието на нашите отбори по химия, биология, физика и информатика в международните олимпиади през 2000 и 2001 г.

Вече 4-а година съвместно с фондация "Българска песен" организираме Национален фестивал на българската детска песен "Златният петел" с участието на детски вокални групи от цялата страна и посветен на Деня на детето - 1 юни.

"Възраждане на българската книга" даде началото на поредицата "Колекция Холограма" с издадените "Хайка за вълци" на Ивайло Петров, "Стихотворения и фрагменти" на Атанас Далчев, "Избрани произведения" на Йордан Радичков, "Завоевателят на миражите" на Стефан Дичев, "Аз пях каквото ми се пя" на Иван Вазов и разказите "Кажи ми" на Милена Авонеди. Издадохме също помагалото "Малкият човек на планетата Земя", в което се интерпретират текстовете на Конвенцията за правата на детето на ООН, книгата "Огледало" с приказки на български и турски език, приказките "По пътеките но Боговете" на варненската писателка Севда Костова, две книги за представяне на шитата дантела кене на Радка Карагитлиева, както и книгата "Калинография" (разговори със Ставри Калинов) от Любомир Стойков. Наша гордост, съвместно с в."Литературен форум", е издаването на книгата "Борис Христов - живот, глас, изкуство" от Маурицио Модуньо и Карло Курами. В рамките на културната ни програма подкрепихме и издаването на компактдисковете на квартет "Славей", "Бяла тишина" на Георги Минчев, който за съжаление вече не е между нас, на незрящата певица Мария Попова, на квартет "Аква", на Велизар Кавалджиев и на композитора Иван Спасов.

"Вяра и духовност" се погрижи за рушащите се храмове и за изграждането на нови такива. Отделихме средства за възстановяването на редица църковни светини – църквата "Св. Георги" в Одрин, храм "Св. Димитър" в с. Голица, храмът в с. Горица, манастира "Св. Йоан Рилски" в с. Скрино, църквата "Успение Богородично" в Пампорово, Рилският, Бачковският и Драгалевският манастири. Изградихме храмовете в Неделино, с. Старцево и подпомогнахме сериозно изграждането на манастирския комплекс "Св.Йоан Предтеча" в Кърджали. По волята на наши дарители дарихме средства за изграждането на джамии в с.Търън и в с.Чепинци. Към днешна дата изграждаме и Православен учебен център с иконописна школа при църквата "Св.Николай" във Велико Търново.

Чрез "Детето в България" разработихме и осъществихме с ФРГО и фондация "Отворено общество" проекта "Надежда за детето" за изхранването на деца и връщането им в училище, който започна през 1997 г. с изхранването на 1 546 деца, и от март 1998 г. до края на учебната година обхванахме 10 219 деца и ученици от 93 детски градини и 124 училища на територията на 18 общини.

 

По нашия проект "Детско лято" осигурихме с помощта на фондация "Отворено общество" и ФРГО, както и на много други наши дарители, летен отдих за сираците от детските домове, като през 1997 г. в Равда почиваха 1 450 деца, а през 1998 г. в Равда и Бяла на летен лагер бяха 2 379 деца без родители.

Съвместно с фондация "Настояще за Пловдив" и община Пловдив започнахме изграждането на Селище за сираци "Младост" в града, където да бъдат настянавани децата, напускащи домовете за сираци. Вече са готови и се обитават 2 блока с по 26 самостоятелни стаи за сираци, които преминават обучение в професионални курсове, търсят си работа или следват във висше учебно заведение. Сираците-студенти са и наши стипендианти в периода на обучение. Фондацията направи и основен ремонт на дома за сираци в с.Слатино, както и финансира ремонтни дейности на Родопския пансион в Пловдив, домовете за сираци в Ямбол и Добрич, както и дом "Майка и дете" в Златица. През 1999 г. открихме и 1-ви блок от Селскостопанския колеж за сираци в Стражица с финансовата подкрепа на асоциация "Предприятия и хора"-Франция и Японското посолство в София. Разработихме и проект с подкрепата на ЮНЕСКО "Виртуална библиотека" за оборудването на библиотеките на езикови гимназии и висши училища, където се изучава френски език, с компютърна програма за представяне на френската класическа литература. По наша инициатива и с подкрепата на дарители оборудвахме и компютърни класове в Националната природоматематическа гимназия през 1999 г. и в още 30 училища в страната.

В началото на 1998 г. фондацията в партньорство със 7 юридически лица с нестопанска цел и с финансовата подкрепа на Програма ФАР-Лиен на ЕС започна работа по проект "Реформа в Поправителния дом - Бойчиновци". Основна цел на проекта е подобряване условията на живот в дома и осигуряване на съвременно образование, професионално обучение и консултации на непълнолетните закононарушители.

С идеята за развитие на гражданско общество у нас и за изграждането на модел за ефективна връзка между общинските администрации и гражданите стартира проектът "Мостове" в две части – първо в 40 общини, а след това през тази година в още 55 общини в страната. Проектът се финансира от фондация "Отворено общество" и цели издаването на каталози със структурата на общинската администрация, приемното време, необходимите документи, цени и срокове за извършването на различните услуги.

Бяхме сериозен партньор и на Националния център за социална рехабилитация при изграждането на Център за рехабилитация и обучение на младежи с увреждания "Св. Георги" в Поморие. Фондацията отпусна средства и за дневните центрове за деца с увреждания "Св. Мина" в София и "Св. Николай Чудотворец" в Бургас. За своята работа в тази област председателят на фондацията, г-жа Елена Костова е наградена през 1998 г. от НЦСР с наградата "Принос за доброто на инвилидите в България". Г-жа Костова получи и наградата "Кристален делфин" от кмета на Маями (САЩ) г-н Джо Кароло за нейната работа в помощ и подкрепа на хората с увреждания и партньорството с проект "Маями" в полза на инвалидите.

Направата на операции за костно-мозъчна трансплантация в България е една реализирана наша мечта. Работата ни по тази програма с екипа на проф. Драган Бобев започнахме още през 1997 г. и с помощта на наши дарители и партньори, както и с участието на държавата, е вече факт. Участвахме в ремонта на Специализираната болница за лечение на деца с онкохематологични заболявания в София, осигурихме лекарства, консумативи и апаратура, оборудвахме сектора за костномозъчна тарнсплантация с биоклиматична инсталация, изпратихме лркар от екипа на обучение в Рим, дарихме линейка на тогавашната клиника по детска онкохематология при посещението на Н.В. принц Чарлз у нас. Сега пред нас предстои изграждането на пансионат за родители на болните деца в двора на болницата – една идея, която осъществяваме с "Макдоналдс"- България и екипа на болницата.

Работихме с продуцентската къща "Едита" по проектите "Тест за човечност" ("Не на дрогата, не на СПИН, не на насилието"), национално турне "Накъде вървим? Накъде отиваме?" с посланието за съхраняване на българската духовност в над 40 града и повече от 800 000 души, както и благотворителен концерт за сираците "Да направим добро с любов".

По инициатива на сп."Градина", Програмата за развитие на ООН, Столичната община и фондацията осъществихме проекта "Градини на ООН" в Градската градина на столицата, където бяха изградени градини на различни държави.

Работихме и по проекти за сериозните проблеми на младите хора днес – СПИН и наркотиците, като бяхме инициатори за отбелязването на 1 декември – Световния ден срещу СПИН, отпечатахме по идея на РВДР-София тетрадките "АНТИДРОГА" в три нива за различните училищни възрасти с методическо указание за учители и брошура за родители, бяхме инициатори с Музея на МВР и на постоянна и пътуваща изложба "Заедно срещу дрогата", която обиколи страната.

Фондацията представи своята дейност и в чужбина – Швейцария, Германия, Австрия, Франция, Италия – където намери свои партньори и дарители. С тяхното съдействие и подкрепа, както и с подкрепата на много дарители от България, направихме всичко това.

Вярваме, че досегашните ни дарители ще бъдат отново с нас и в реализацията на нови идеи, защото сме доказали, че можем да бъдем сериозен партньор. Вярваме, че направеното до този момент ще бъде предизвикателство в надпреварата с други организации в правенето на добро в полза на нашето бъдеще – децата на България.

 

НАГРАДА ЗА ДОБРОТО

 

За награда, че е помогнала за всичко, изброено дотук, Елена Костова получи ожесточена медийна кампания, за която са достатъчни няколко заглавия: "Икономическа полиция рови във фондацията на Елена Костова" ("Сега"), "Бъдеще за България съсипала и "Хан Аспарух" ("Дума"), "Търсят $ 76 000 от Костова" ("Дневен труд"), "За Костова парите не миришат никога" (пак там), "Прокурор нищи Елена Костова" (същия вестник), "В Скопие ровят за дарения на Костова" (пак там), "Костова напуска "Бъдеще за България" догодина" ("Монитор от 15 септември 2000), "Запасняци: Елена Костова нае казармите на Сливен" ("Сега"), "Елена Костова замразява "Бъдеще за България" ("Дневен труд", 24 май 2000), "БСП вкарва Костова в "Антимафия"? ("24 часа"), "Стоянови не защитиха Костови за мръсните пари" (пак там)...

 


*Авторът е пресаташе на фондация "Бъдеще за България"

Българската литература

© 2001 Литературен форум