Литературен форум  

Брой 42 (483), 18.12. - 24.12.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 АТЕЛИЕ

 

Емануела Цонева, Молитва за обич"Молитва за обич" е втората поетична книга на художничката Емануела Цонева. Предстоящото издание включва стихове, импресии от природата в проза и репродукции на картини от последната й самостоятелна изложба.

Емануела Цонева е родена през 1957 г. в град Шумен.

Завършва художествена гимназия - Казанлък през 1976 г. и Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" специалност графика и илюстрация през 1980 г.

Работи в областта на приложната графика и оформлението на книгата, в кавалетната и монументална живопис, има 25 стенописа.От 1976 до 1986 година прави 7 анимационни филма, за които получава 10 престижни награди у нас и в чужбина: Полша, Чехия, Франция, Русия и Англия.

Работила е като художник-моделиер в "Дружба-стил", преподавала е проектиране на облеклото в частни колежи, а през последните две години активно участва в модни форуми в страната с четири авангардни колекции, за които е наградена със статуетката "Арахна".

Участва редовно в общи художествени изложби у нас и в биеналета на графиката в чужбина: Испания, Япония, Полша, Сърбия и Румъния.

Има десет самостоятелни изложби.

Картините й са притежание на галерии и частни колекции в страната и чужбина: САЩ, Япония, Аржентина, Англия, Финландия, Холандия, Германия, Люксембург и Испания.

Членува в Съюз на художниците - група Варна.Сдружение на писателите - Варна.Група "Цвят" - България AIG (Световна организация по въпросите на цвета).

В момента живее и работи във Варна.

 

Настроение

Ненагледна гора –
бряг мечтан!

Че какво е морето
без залив огрян?
Без скали и без фар,
сбиращ бурите риф,
стройна тънка снага,
снежнобели крила,
лунен път и нощта,
сляла две същества...

Емануела Цонева. "Рай II", масло, 1999 Емануела Цонева. "Дъщерята на ябълката", пастел, 2000 Емануела Цонева. "Като орхидея", пастел, 2000

 

Българската литература

© 2001 Литературен форум