Литературен форум  

Брой 42 (483), 18.12. - 24.12.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

КултУра!

 

Галина Бояджиева
Велико Търново

 

Пътуващата юбилейна изложба "100 години от рождението на Илия Бешков" гостува на Държавната художествена галерия във Велико Търново. В залите на галерията на "Боруна" са подредени 100 оригинални рисунки и карикатури, собственост на плевенската галерия "Илия Бешков". Експозицията ще остане отворена за посещение до Нова година.

Изключителната наблюдателност, остротата на зрението и преди всичко гражданската съвест правят Илия Бешков един от най-големите представители на българската култура през изминалия 20-и век, каза при откриването на изложбата изкуствоведът и директор на галерията доц. Георги Костов. Неговите карикатури ни разсмиват и днес, защото сякаш ги е правил за нашето време. Прецизната ръка вярно и точно пресъздава политическите конфликти през 20-те и 30-те години, събитията след 45-а, свързани с международната политическа обстановка. Гражданската война в Испания през 1936 г., както и вечната тема за Дон Кихот и Сначо Панса в Бешковите произведения придобиват ново битие и налагат името му като емблематична фигура в българското изкуство.

Нарисуваните от Бешков камерни творби, сатирата и карикатурата са белег за неповторения "талант на върха на молива". След смъртта му през 1958 г. френски вестник пише: "Домие умря за втори път". В този смисъл можем да говорим за известна повторяемост на таланта между френския реалист Домие и нашия Бешков, обясни доц. Костов. Изкуствоведите обаче тепърва ще обработват художественото и литературното наследство на автора. Що се отнася до това обществото взе ли си поука, след като се видя в картините на Бешков, отговорът е – всяко поколение е искало да провери и затова повтаря стари грешки, макар че ги познава добре.

 

Ваня Георгиева
София

 

Над 500 издателства от България, Англия, Франция, Германия, Гърция, Македония, Турция, Русия, САЩ, Италия, Румъния, Испания и други страни предоставиха най-новите и най-търсените заглавия от каталозите си. Зала № 3 на НДК със своите 1000 кв. м. изложбена площ се оказа малка да побере интереса към XXIII международен панаир на книгата, открит от министъра на културата проф. Б. Абрашев. Организаторите отчитат трудности в привличането на чуждестранни изложители. Защото след злокобния 11 септември и най-големия в света международен панаир на книгата във Франкфурт тази есен у нас участниците са с 14% по-малко.

На нашия XXIII международен панаир на книгата автографи раздаваха Валери Петров за книгата си "Пет приказки", доц. Георги Лозанов (за "Движението Зафер Галибов" - фотоалбум от едноименната изложба на художника), посланикът на Испания лично зачете гостуването на сънародничката си Карла Ройо-Вилянова при представянето на книгата й "Майка - тя е само една". Значимо бе присъствието на панаира със специалните му броеве на списание "Панорама" (съвместно с Гьоте Институт и с участието на немския драматург Мориц Ринке, а и с Френския културен институт при запознаване със "Съвременно френско есе"). В Евро-българския културен център се състоя четене на пиесата на М. Ринке "Мъжът, който не познаваше още женската голота".

В събитие се превърна и гостуването на бившата московска следователка Александра Маринина, наричана заради своите 22 книги "руската Агата Кристи". По време на панаира ИК "Хермес" отбеляза юбилей от основаването си със своеобразен рекорд - за 10 години издадени 1000 заглавия в общ тираж 14 милиона бройки.

 

 

Вести

Култура

 

НОВА СПЕЦИАЛНОСТ РАЗКРИВАТ В НАТФИЗ от следващата академична година,съобщиха от Националната агенция за оценяване и акредитация. Акредитационният съвет e одобрил проекта на Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" за откриване на специалност "Драматургия". Положителната оценка ще бъде внесена за гласуване в Министерския съвет, след което новата специалност ще бъде включена в Държавния регистър. От учебната 2002/2003 година НАТФИЗ ще започне обучение на студенти в бакалавърска програма по драматургия. До март 2002 г. ръководството на висшето училище ще реши колко места за първокурсници по специалността да бъдат поискани от Министерството на образованието и науката.

 

БЮДЖЕТ 2002 ДА ОТПУСНЕ СРЕДСТВА ЗА СГРАДАТА НА МЛАДЕЖКИЯ ТЕАТЪР на "Дондуков" 8 настоява Сдружението на директорите на театри в България, съобщи Валентин Стойчев, председател на сдружението. Организацията апелира Народното събрание и правителството да преразгледат бюджета за идната година, за да бъде преодоляно бедственото състояние, в което се намира младежката трупа. Асоциацията ще пусне до Коледа благотворителни билети на цени от 50 до 1 000 лв. за подпомагане възстановяването на Младежкия театър.

 

ТАНЦЬОРИ ОТ "АРАБЕСК" И ОПЕРАТА ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ на 23 декември в Музикалния театър като част от програмата "Танц-атака". Примата на националния балет Маша Илиева ще изпълни заедно с Росен Канев миниатюрата "Ако са двама" по музика на Астор Пиацола. Автор на хореографията е носителката на приза "Маргарита Арнаудова" за 2001 г. Мариана Крънчева. В концерта е включена и постановката на Антония Докева "Герман", изградена върху народни ритуали. Публиката ще види и хореография на Живко Желязков по "Радецки валс" на Йохан Щраус. Модерна интерпретация на тема от "Жизел", поставена от Анна Пампулова, ще изпълни балетът на Софийската опера.

 

КАРТИНИ НА ДИМИТЪР ВЕЦИН ПОКАЗВА ГАЛЕРИЯ "МЕЛОН" от 11 декември до 5 януари. Акцент в експозицията е Бъдни вечер - един от най-съкровените български празници. В платната си художникът интерпретира красотата на селския пейзаж и селското ежедневие. Той черпи вдъхновение от родното си място - Видинския балкан и конкретно от родното си място с. Орешец. Самият Димитър Вецин определя творбите си като спомен за един отминал свят. В наивистичния стил и пъстрите багри художникът намира точната форма, за да даде образ на спомените си. Предстоящата изложба е четвъртата му самостоятелна изява в галерия "Мелон".

Агенция Балкан 

Българската литература

© 2001 Литературен форум