Литературен форум  

Брой 42 (483), 18.12. - 24.12.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Творец и др.

Димитър Цветанов:

Нормално е побойник на полицай да бъде задържан. Нормално е побойник и на обикновен гражданин да бъде задържан. Нормално е и всеки побойник да бъде задържан. Такъв е законът! Ненормалното е, че покрай закона безнаказано минават много побойници. Какво му е ненормалното, че виден гражданин, участник в побой, е задържан? Първото е ненормално нормално, а второто нормално ненормално в морала на нашето общество.

 

Асен Младенов:

Чета, слушам и гледам и все не мога да се начудя на целия шум около арестуването на Вежди Рашидов. Как е възможно толкова оплакване за съдбата на хулигани с власт и перо. Срам ме е от общинаря Вежди Рашидов, че е възможно общински съветник да се държи гаменски - но какво да очаквам от Мултак №2 на страната (с официална диплома при това)! Срам ме е от депутата Кошлуков, според който щом е "наш човек", Вежди Рашидов трябва да се държи както намери за добре, може дори да се бие с полицай! Срам ме е от нацията, че може да избере такива хора за общински съветник и за депутат! Леле, какво става в държавата ни!!! Какво ни е НОВОТО ВРЕМЕ!!! Мислех си, че такива неща са невъзможни отдавна! Такова надменно поведение е срам за всеки нормален човек. Ако това е нашата "интелигенция", каква нация сме?! Приятели по чашка да управляват стадо глупаци! Ей това сме ние!

 

Таня:

Един от показателите за правов ред в правова държава! Редови гражданин е арестуван за дребно!!! хулиганство! Това че е известен, увеличава неговата отговорност, а не неговите привилегии!

 

Отвратен:

Аз се питам защо след като стояха 24 часа в ареста, им удължиха престоя там още 48 часа. Какво точно е мислел този прокурор, който е взел това решение? Нищо друго, освен да ги превърне в герои. Сега те си имат кауза. Държат ги в ареста като рецидивисти или като хора, които биха избягали. Вместо да ги мотаят, досега трябваше да са заведени на дело по бързото производство и вече да са осъдени. Тогава нямаше да го има този смешен плач.

 

 

Г-н Микитаки:

Това не е първият случай, когато именно прокуратурата превръща бандити в герои, от което следва да се замислим за нейната роля. А мястото на боклуци като тези си е точно и САМО в хапуза. Но така, че да не може "бизнесменът" Илия Павлов да ги откупи оттам. Пък оплаквачките от сорта на Недялко Йорданов и компания нека да си реват - може Илийката и на тях да им даде някоя пара.

 

проф. Д. Пушкаров:

1. Законът трябва да е еднакъв за всички!

2. Споделям и подкрепям мнението на Калин Янакиев.

3. Срамувам се от това, че Емил Кошлуков е депутат в Българския парламент. След толкова похарчени пари за образование в САЩ трябваше да научи поне някои азбучни истини за демокрацията, която за съжаление той винаги е възприемал не като цел, а като средство (сетете се за какво). Комсомолският му патос, с който той си признава как са се събирали с В. Рашидов, "за да ПЛЮЯТ ВЛАСТТА" по времето на Иван Костов е достатъчно показателен за "каймака на българската нация". Редно е един депутат, който гласува закони, да знае, че не партията му (пък била тя и НДСВ, регистрирана или не) е тази, която определя кой бива и кой не бива да бъде арестуван. И ако при неговото правителство централните софийски арести са пълни с "въшливи кимизирници", то той трябва да се бори такива да няма за който и да било български гражданин, независимо от причината за арестуването му, образованието му и т.н. Да пребиеш полицай, е много по-голямо престъпление от джебчийството. Другото, което г-н Кошлуков трябва да усвои, е, че в Република България няма царски кабинети. Ако г-н Кошлуков "съжалява, че се занимава с партии и политика" и че "Парламентът може да почака", докато той си приказва с приятелите, то най-ясният и убедителен начин да го заяви е като си подаде оставката. Тогава ще може спокойно да "обсъжда дълги нощи на чаша немирна кръв и пъпеш бъдещите задачи пред Родината". И да плюе на воля правителство. Особено това на Иван Костов, защото не му е обръщало внимание и с това го е лишило от ореола на мъченик. Имаше други правителства, които народът изгони с тояга. Но по тях Кошлуков не плюе. По тяхно време той мълчи и изучава демокрацията далеч зад граница. Учи се да плюе властта.

 

 

Колев:

Нека Вежди дойде тук в САЩ и да удари катаджия - без коментар заминава в кауша.

 

Д-р Даниела Георгиева:

Браво на Калин Янакиев!

А Кошлуков се изложи като кифладжия. Не разбирам що за емоционален изблик! Правителството не е негово, а на българския народ и в килиите се лежи не по желание, а заради провинение. В случая заради ПОБОЙ на полицай, СЪПРОТИВА при задържане и ЗАПЛАХИ за саморазправа с органите на реда чрез влиятелни приятели-генерали.

 

Анонимен:

На боклуци като тия мястото им е точно в хапуза. За съжаление ще останат там само още едно денонощие - помнете ми думата, че присъда няма да има. И жалко!

А и още един въпрос: как така обвинение за лека телесна повреда при счупен нос? На прокурора, който е постановил такова нещо, някога да са му чупили носа?

 

Е.Г.:

Стана ясно, че Вежди Рашидов е държал 24-годишното момче, докато Емил Додов го е удрял. Не мога да си представя по-долно и по-немъжко поведение. И вместо медиите да станат трибуна на една интелектуална вълна срещу подобни мерзости - вижте кои се появяват и изпълват общественото пространство с воплите си.

 

НАШИЯТ РОДЕН

Горките ми пет прасенца

 

Вежди Рашидов по повод предаването "Гласове", излъчено на 11.02. 2001 г.

 

Въртяха се отбрани кадри, заснети на рождения ми ден, и на хора, наречени престъпници, пируващи по време на чума. Всичко това се изливаше от устата на премиерската фуния Явор Дачков, гарнирано с прилежно подбрани и режисирани репортажи, излъчващи омраза и СС-овска настървеност, както и Ева-Брауновска преданост към любимия вожд. Тези новоизлюпени бройлери се бяха вкопчили като кърлежи в горките ми пет прасенца... Та нима е престъпник един Коста Цонев... Георги Йорданов - културен министър, и то не лош... Валерия Велева или Тошо Тошев, които спокойно биха могли да бъдат медийни академици. Илия Павлов - този, от който най-вече им се разваля сънят за това, че създаде първото корпоративно мислене у нас. Или 20 хиляди работни места?

В живота всяка прашка се връща - предна, задна, няма значение - все се връща върху стрелеца.

 

Пред в. "Труд"

 

ПРОПОВЕДНИК

Проповядвах Божието слово

 

Емил Додов по повод скандала

 

Вежди беше много притеснен. Казвам - кога иначе ще видиш районното. Хубаво беше човек да отиде и да види следствието, просто за да може да има реална преценка за нещата.

Аз съм християнин. Имам 5-6 библии, навсякъде в къщата. В килията имах възможност и да проповядвам Божието слово. Бях там с един от големите крадци на София и с един иранец. Три дена съм им говорил само за Библията - за Иисус, за пророк Данаил.

 

Пред в. "24 часа"

 

ОПЛАКВАЧ

Арестувайте и мен!

 

Депутатът от НДСВ Емил Кошлуков за побоя

 

Вежди, по времето на Иван Костов се събирахме, за да плюем властта, опитвахме се да се борим. Тогава не ни арестуваха!

Когато ти чрез движение "Св. Георги Софийски" се бореше да направиш нещо за промяната в България, не те арестуваха!

Когато през дългите и тежки години на прехода и немотията ти защитаваше културата, не те арестуваха!

Днес те арестуваха! Арестува те моят министър и моят главен секретар. Арестуваха те като най-долен крадец и те хвърлиха в затвора. Бил си се с полицай... Дали си крив или прав, ще реши съдът. Достатъчно е известно името ти, за да е честна присъдата. Но да лежиш върху въшливите кимизирници (дюшеци), наред с рецидивисти, изнасилвачи и крадци, за мен е недостойно! Да те прибират сякаш ще избягаш!? Ти, който си обикалял земното кълбо, за да прославиш България, ти, който си се връщал в Родината, когато са сменяли името ти, когато са ти давали постове и награди в чужбина, такъв човек като теб никога не бяга! Вежди, ако можеш, приеми извинението ми! Надявам се да е грешка, надявам се да е неразбиране. Ако можеш, прости това!Ти си идвал вкъщи, когато Костов ме е плюл, когато са ме преследвали и когато не съм имал какво да ям. Канил си ме в дома си, сипвал си ми в паницата, с теб сме обсъждали дълги нощи на чаша немирна кръв и пъпеш бъдещите задачи пред Родината!

Днес те прибра кабинетът ми и движението ми, за които ти ми даваше акъл. Съжалявам!

Искам да кажа на моя главен секретар, на моя министър и на моя кабинет: когато следващия път решите да приберете каймака на българската нация в ареста, вземете ме и мен! Ще лежа заедно с тях, заедно с имунитета си, заедно с опита си по килии. Слава Богу, поне това научих в Старозагорския затвор за четири години! Веждичке, събрали сме се около царя, за да вървим напред и да помогнем на страната си. И ако отделни хора от нас са сбъркали нещо, не го приписвай на всички ни.

Вежди, сега съм в провинцията, но в момента, в който пристигна в София, ще дойда първо в килията. Ако трябва, ще поседя там с теб. Парламентът ще почака! Парламентите се сменят, изборите минават, но скулпторите като теб ще останат и ще ги надживеят.

 

Пред в. "Труд"

Българската литература

© 2001 Литературен форум