Литературен форум  

Брой 43 (484), 25.12.2001 - 1.01.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

България в чуждите медии

 

През втората половина на изминалата година името на България се споменаваше почти само в публикации, отразяващи българските президентски избори. Вестник "Ди пресе" под заглавие "Колебливостта изведе начело бившите комунисти" подчерта, че избирателите са счели изборите за възможност за протест, а само за пет месеца политическото настроение се е променило на 180 градуса. Берлинският "Моргенпост" също изтъкна, че българските избиратели, страдащи от бедността, корупцията и престъпността в страната, искат да видят начело на държавата една нова личност. "Моргенпост" припомни, че през 1996 година Първанов използва поражението на Виденовото правителство и се обяви срещу хардлайнерите в редиците на собствената си партия, а по-късно убеди членовете й в своята концепция за влизане в НАТО. Вестник "Кьолнер Щаданцайгер" анализира изборите в статия със заглавие: "В България няма промяна на курса" и подзаглавие "Въпреки това изборът на президент-социалист е сензация".

Няколко издания се спряха на личността на новоизбрания български президент Георги Първанов. Вестник "Стандард" писа, че Първанов бил роден в малък селски дом без тоалетна и течаща вода и че все още живее в скромно панелно жилище, а върху него все още не са хвърлили сянка обвинения в корупция. Че Първанов има имидж на некорумпиран политик отбеляза и швейцарският "Ааргауер цайтунг".

Вестникът изтъкна, че редом до премиера Симеон Сакскобургготски, произхождащ от аристократична фамилия, семплият Първанов представлява абсолютен контраст. За разлика от царя обаче, социалистът има достатъчно политически опит и се предполага, че новият президент няма да бъде пепеляшката в царския двор. "Щутгартер цайтунг" и още няколко германски вестника обаче писаха, че в чужбина Първанов ще бъде посрещан със смесени чувства, защото стремежите на социалиста към НАТО са отскоро, а през 1999 година той се обяви против бомбардировките срещу Югославия.

Подобно изявление направи в интервю за радио "Дойче веле" и германският политолог доктор Хайнц Брам, който каза: "Знае се кой е и кой беше Първанов. Знае се, че беше заместник-председател на БСП по времето на Виденов, знае се, че беше против НАТО, знае се, че писа писмо на Милошевич по време на размириците в Косово. Няма да му е лесно на Първанов, когато отиде да преговаря в Брюксел, защото там ще знаят кой е той".

Вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" също посвети обширна аналитична статия на президентските избори в България, в която между другото се казва: "Първанов бе принуден да балансира в собствения си лагер, което скоро би могло да се превърне в тежест за него. Заради интересите на твърдолинейните в партията той издигна за вицепрезидент уволнения от армията заради изказвания против членството на България в НАТО генерал Ангел Марин. Освен това Първанов бе поел задължението, в случай на победа, да проведе референдум за членството в НАТО. Той би трябвало да се опасява, че преди такъв един референдум ще стартира антинатовска кампания, която би му навредила".

Турските медии също отразиха, макар и не широко, българските президентски избори. "Президент-социалист избраха комшиите" - писа вестник "Хюриет" в заглавие. В статията се подчертава, че Първанов е избран с подкрепата на турската партия в България ДПС. Върху същото акцентира и вестник "Сабах", който писа: "Социалист е избран с гласовете на турското малцинство". Вестник "Миллиет" публикува две статии, озаглавени "Ще се върне ли България към социализма" и "Турците обърнаха ключа на изборите". Социалното недоволство в етапа на стопанските реформи, наложили много тежко икономическо бреме на българите и носталгията по "доброто старо време" довели според автора до избирането на социалистическия лидер. Подчертава се, че България в сравнение с Турция е постигнала много повече в изпълнението на критериите за членство в ЕС. Телевизиите НТВ и СиЕнЕн-тюрк съобщиха биографични данни за новия президент и показаха картина от пресконференциите в изборната нощ.

Ето какво писа за избирането на Първанов за президент ляволибералният чешки всекидневник "Право", цитиран от агенция ДПА: "България живее във време на политически промени. 90-те години преминаха под знака на непрекъснати противоречия между бившите комунисти и демократичните сили. Това бе конфронтация, изпълнена с омраза. Разколебани и огорчени, българите потърсиха изход с избирането на Симеон за премиер. Но и този акт донесе разочарование. С победата на Първанов в президентските избори над досегашния президент Стоянов съотношенията в България отново се промениха. Не е сигурно обаче дали избирателите ще имат търпение, докато тези промени се усетят в ежедневието им".

Вестник "Зюдвест пресе" излезе със статията "Гора, пълна с диви зверове" и подзаглавие "Мнозинството от хората в България живеe под границата на бедността, а ромите са без всякакви шансове". Авторката Елизабет Цол цитира българския писател Димитър Коруджиев, според когото за българите демокрацията е все още гора, пълна с много диви зверове. 45 години комунизъм са отучили хората да поемат риск и да проявяват лична инициатива. Вместо това българите търсеха някой, който да мисли вместо тях. "Надеждите, възлагани на бившия цар Симеон Втори бяха големи. Четири месеца, след като Симеон Сакскобургготски пое властта, в България настъпи отрезвяване, а животът не се подобрява така бързо, както се очакваше" - пише авторката. По-нататък тя отбелязва, че българите наричат Симеон "нашия цар", но не свързват аристократичната титла с желание за монархия. Това всъщност е израз на мечтата за по-добри времена след политическия хаос, лошото стопанисване и корупцията през изминалите години.

Осведомителните агенции съобщиха в края на миналата седмица за публикувано в българската преса социологическо проучване, според което доверието в управляващото в страната НДСВ е спаднало чувствително - от около 60% по време на парламентарните избори през лятото на 16% сега.

Българската литература

© 2001 Литературен форум