Литературен форум  

Брой 1 (485), 08.01.2002 - 14.01.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

КултУра!

Красимира Василева
София

Сцена  от "Кралят-елен" Снимка: Бистра БошнаковаДвижещата сила на постановката "Кралят-елен" от Карло Гоци е, разбира се, Мариус Куркински - режисьор, но като че ли и много други неща... Неговият стил, неговото светоусещане се усеща дори в жестовете на актьорите, в цялостната визия на спектакъла (сценография и костюми Никола Тороманов). Музикалното оформление също е на Мариус и е фантастично еклектично. Още в самото начало на творческия си път Куркински заяви абсолютна свобода на инвенцията, съчетана с неизкусено, но и задълбочено отношение към винаги добре подбрания драматургичен материал. Проникването в авторовото мислене и претворяването му на сцена съобразно това, което е почувствал, е вече специалитет на ярката индивидуалност на изключително самостоятелния и единствен по рода си Мариус Куркински.

"Кралят-елен" ни показва една крайно съвременна трактовка на класическата пиеса - приказка с елементи на комедия дел арте. Очевидна е работата с актьорите, които умело са поставени на границата между днешното си чувство за образ и посланието на епохата. Една след друга, след края на всяко действие, се вдигат червените завеси, върху които грее гладък и изчистен ред от светещи лампи-глобуси. Докато във втората част вече цялата сцена е от-
крита до дъното, а отгоре се спускат всички глобуси, като създават неповторимо зрелище с много малко технически средства. В пъстрия калейдоскоп на сценичното действие, където проследяваме сложното прехвърляне на духа на Дерамо (блестящият комик Кръстю Лафазанов) от тяло в тяло, а влюбената в него Анджела (очарователната Радена Вълканова) го разпознава безпогрешно, се откроява и зрелият разностранен талант на Валентин Ганев в няколко роли, и Николай Костадинов (Тарталя), диво-смешната Рени Врангова като Смералдина, Десислава Бакърджиева, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Филип Аврамов, Велислав Павлов и др.

Мариус Куркински държи на вълшебството на театъра, бих казала, че и на вълшебството въобще, той като че иска то наистина да съществува и в живота. Поне до такава степен искрено и настоятелно го пласира от театралната сцена. И в тази постановка се чувства свеж младежки дъх, и тя, както всичко досегашно на Мариус, носи в себе си най-актуален заряд от театър, нещо от първа ръка, съвсем ново и същевременно - много близко, нещо, което като че сме сънували тези дни и сега го виждаме реализирано с усета за "дежа вю". Страхотни са коментарите на Вальо Ганев или сцените с Рени Врангова и неуспешното й, в крайна сметка трагично, ухажорство, невероятен е любимият на публиката Къци Лафазанов... "Кралят-елен" определено е спектакъл, който бих искала да гледам отново, за да се потопя много резултатно и дълбоко в театралните води на една река с извор богатият дух на самобитната индивидуалност.

 

Владислава Костова
София

 

"На 20.11.2001 г. в Народния театър "Иван Вазов", "Театър на последния етаж", се състоя премиерата на "Саломе" по Оскар Уайлд. Включени са и текстове от Никос Казандзакис, "Змия и лилия", и Владимир Соловьов - "Смисълът на любовта". Режисурата и музикалното оформление са от Стоян Радев, сценографи са Елица Георгиева и Мира Каланова, драматург Андрей Филипов. Представлението е изиграно само от жени, актрисите Ана Пападопулу, Ива Тодорова, Радост Костова и сценографката Мира Каланова, чийто актьорски дебют е настоящата постановка.

"Саломе" е една интересна интерпретация на скандалната навремето пиеса за Йоан Кръстител. Написана е през 1892 г. и прави автора си популярен в целия свят. В нея, както и в другите текстове, темата за любовта е изразена по силен, поетичен начин, изказани от актрисите, тези думи звучат още по-красиво.

 

ВЕСТИ - КУЛТУРА

 

ИВАН ЛАСКИН ПОДГОТВЯ ПРОЕКТ ЗА ФИЛМ с режисьора Димитър Петров. Двамата вече са работили заедно, тъй като преди години режисьорът направи детския филм "Васко да Гама от село Рупча", в който Ласкин изигра главната роля. Проектът предвижда заснемането на филм по разказ на Елин Пелин. В момента се работи по сценария на лентата. За написването на музиката към филма Иван Ласкин ще покани своя приятел и певец Дони.

 

ОТЛОЖЕНЕНИТЕ ПРЕМИЕРНИ СПЕКТАКЛИ на постановката "Похапване с приятели" на режисьора Пламен Марков ще се състоят на 13 и 14 януари. Те бяха предвидени за 17 и 18 декември м.г., но не се състояха. Спектакълът е копродукция на Хасковския драматичен театър, който отбелязва своята 80-годишнина, и Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов".

Пиесата е носител на наградата "Пулицър" за драматургия за 2000 г. Неин автор е Доналд Маргулис, преподавател по драма в университета в Йейл, САЩ. Ролите се изпълняват от Аня Пенчева, Мария Статулова, Ириней Константинов и Стоян Алексиев. Като част от декора са включени фотоколажи на Иво Хаджимишев.

 

КАСИЕЛ НОА АШЕР ЩЕ СЪБИРА средства за възстановяването на Младежкия театър, съобщи скандалната актриса. Много ме боли за колегите от Младежкия, които останаха без постоянна сцена след злощастния пожар в Студентския дом. Реших да изиграем с благотворителна цел едно извънредно представление на моя спектакъл "Амок". Приходите от билетите ще отидат за по-скорошното възстановяване на изгорелия покрив на театъра, каза актрисата.

 

Агенция "Балкан"

Българската литература

© 2001 Литературен форум