Литературен форум  

Брой 1 (485), 08.01.2002 - 14.01.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Марек Орамус

Нашествието на Рододендроните

 

На 1 декември 1993 г. бюджетният дефицит на Полша достига ниво от 140 милиарда злоти. В същото време бюджетният дефицит на Съединените щати се заключаваше в астрономическата цифра от 90 трилиона злоти, или 5 милиарда долара.

На 2 декември в близост до Земята се озоваха първите звездолети на Рододендроните - цивилизация, от векове демонстрираща враждебни намерения спрямо Космоса и всяка планета поотделно. Рододендроните се размножаваха без никаква мярка, затова и навсякъде, където се появяваха, не след дълго ставаше пренаселено. Поради тази причина пътешестваха безспирно из Вселената, присвоявайки си годни за колонизиране планети. По правило това се свързваше с прочистването на тези планети от местните им жители.

Срещу невинните същества Рододендроните насочваха най-ужасяващото оръжие, което Вселената познаваше: работохолични лъчи. След облъчването на произволна планета с тях, нейните жители придобиваха толкова мощен импулс за работа, че се бъхтеха до смърт. Тогава циничните Рододендрони влизаха в готовите сгради, завземаха складовете, пръскащи се от стоки, които някогашните собственици на планетата бяха създали, не можейки да спрат да работят.

Ясно е, че поради високото ниво на технизация на Рододендроните, техните кораби останаха незабелязани за хората. Никой на цялата земя не си даваше сметка какво ни очаква.

На 3 декември агрегатите на Рододендроните започнаха да облъчват Земята с работохолични лъчи по линията на осветеното полукълбо. Земята се върти от запад на изток, следователно облъчването ставаше от изток на запад. Милиони хора в този ден легнаха да спят с убеждението, че нещата вървят възможно най-добре, ако не се броят войните, глъдът, кризите, вилнеещата престъпност, озоновите дупки и замърсяването на околната среда. Спяха със съня на справедливите, уверени, че на сутринта ще пристъпят с нова енергия към опустошаването на собствената си планета.

Не бяха сбъркали. Малцина обаче допускаха, че тази енергия ще надмине всичко, което светът е виждал до този момент.

На 5 декември привечер от преработване започнаха да измират първите японци. Дори преди пристигането на Рододендроните те работеха страшно много. Хората, които нищо не е в състояние да спре да работят, в Япония са наричани кароши. Под влияние на лъчите те се гътаха като мухи. Разбира се, карошите измряха с първата вълна - главно от инфаркт, мозъчен кръвоизлив и цялостно изтощение.

На 8 декември започна голямото измиране от преработване в Германия, при което най-напред умря населението на западната част, а значително по-късно - на източната.

До 15 декември измря населението на страните, принадлежащи към Европейската икономическа общност, с изключение на Франция. Франция, също както по време на Втората световна война, се отбранява цели три седмици.

На Рождество Христово цялото човечество престана да съществува, понеже измря от преработване. Бюджетният дефицит на Полша продължаваше да възлиза на 140 милиарда злоти; за сметка на това, бюджетният дефицит на Съединените щати престана да съществува заедно със самите Съединени щати.

В Полша животът си течеше по старому: продължаваха заседанията на парламента, говореше се за предсрочни избори през пролетта. През декември поляците отбелязаха изключителни постижения: проведоха икономическа реформа, справиха се с приватизацията и най-накрая приеха Конституцията. Не може да се каже, че изобщо не почувстваха действието на работохоличните лъчи: сега работеха с много по-голяма продуктивност - така, както нормалните, здрави хора.

За нашествието на Рододендроните и работохоличните лъчи руснаците научиха от радиото.

Превод от полски: Христина Симеонова

Българската литература

© 2001 Литературен форум