Литературен форум  

Брой 1 (485), 08.01.2002 - 14.01.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

"Пуканки" на пазарджишка сцена

 

Известната в цял свят и отличена с наградите "Баркли" и "Лорънс Оливие" комедия на Бен Елтън "Пуканки", след като няколко сезона се играе с успех в Народния театър, бе поставена, отново от Михаил Петров, и в драматичен театър "К. Величков". Петров, един от чудесните актьори от трупата на Народния театър, все по-успешно прави крачки и на режисьорското поприще. Постановката в Пазарджик е по-остра, по-праволинейно извежда проблемите на силно сатиричната пиеса на Елтън. Тази "черна комедия" се отличава с ярка съвременност, криминална интрига и хаплива ирония по отношение на схемите в света на изкуството – киното, телевизията и т. н. Брус Деламитри (Димитър Терзиев) е холивудски ас, носител на "Оскар", в чийто объркан живот (той е пред развод, дъщеря му е полупобъркана и т.н.) се намесват двама млади влюбени серийни убийци. Режисьорът противопоставя естествените и неподправени реакции на Скаути (Люба Стоилова) и Уейн (Тодор Кайков) на фалша в средите на изкуството. Прави впечатление ексцентриката в изпълнението на ефектната Нели Ангелкова в ролята на фотомодела Брук Даниелс. Може би в професионален план бихме споменали за една идея по-малко ефекти на външна изразност, но независимо от това безспорен е успехът на Ангелкова в своеобразното шаржиране на нейната героиня. Захаринка Андонова прави чудесна Велвет, тип "Барби", а Диана Жечева е точна и впечатляваща в ролята на Тара Деламитри. Чавдар Бозаджиев (Карл) и Александър Братоев (Бил) допълват ансамбъла.

Сценографията и костюмите на Елена Иванова и Милена Пантелеева подсказват илюзията, сред която живеят героите. Всичко е посипано с блестящожълто и блестящобяло. Такива елементи се промъкват и в костюмите, и в използвания реквизит. Фалшивата позлата е и в обстановката, а тя намира непрекъснато потвърждение и в измислените усмивки на героите, застанали пред телевизионната камера.

Михаил Петров е работил с увлечение върху постановката на "Пуканки", за да създаде една действително подчертано съвременна комедия с горчив привкус, която показва обратната страна на славата и ни говори с човечност против насилието във физически и психически смисъл.

 

Българската литература

© 2001 Литературен форум