Литературен форум  

Брой 3 (487), 22.01.2002 - 28.01.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

КултУра!

Галина Бояджиева
В. Търново 

Студенти събират ромски фолклор

 

"Фолклор на ромите в Централна България" е новото заглавие в книжната продукция на великотърновското издателство "Фабер". Книгата представлява сборник с ромски приказки, предания, меморати и песни. Появата й е резултат от реализирането на проект "Опазване и популяризиране на ромската култура в Централна България", защитен пред институт "Отворено общество" /Будапеща/ от великотърновската асоциация "Бъдеще за ромите" и клуб "Отворено общество" - Габрово.

Включените в съдържанието произведения от устното творчество на ромите са събирани от десет студенти, предимно роми, в продължение на три месеца през есента на м.г. Младите хора са записали разказите на представители на йерлиите, хорохане, дръндари, калдараши, населяващи териториите на Великотърновска, Габровска, Плевенска и Търговищка област. От многобройните ромски разклонения не присъстват единствено рударите.

Разделът на приказките е най-обемен. Той представя приказки за животни, вълшебни и легендарни, религиозни, новелистични и анекдотични приказки. Легендите разказват за големите ромски празници Банго Васили, Ихтилия и Башнувден, за ромските герои Дарий, Фарон и Шибил, когото котелските дръндари например наричат свой цар. Част от ромските традиции описват в меморатите си старейшините на калайджиите от Дряново и от с. Кардам, Поповско.

Сборникът е изработен като учебно помагало и ще се използва при изучаване на свободноизбираемата дисциплина "Народното творчество на етносите в България", която се въвежда от втория срок в основните училища на великотърновските села Балван и Водолей. "За първи път ромските деца ще могат да изучават своите традиции в българските училища. Това ще помогне да се преодолеят наслоенията и предразсъдъците по отношение на ромите", каза на промоцията на изданието авторът Деян Колев.

До края на м. януари ще излезе втора книга по темата. Изданието ще има по-голяма научна насоченост, ще се разпространява и на английски език.

 

Срещу вулгарността

 

Дискусия за вулгарните текстове в съвременната музика ще инициира Министерство на културата, съобщи Емилия Каракашева, ръководител звено "Връзки с обществеността" на МК. Обществената дискусия ще се организира предвид зачестилите атаки срещу текстовете в аудиопродукцията на българските рап и хип-хоп групи. Необходима е промяна в законодателството, за да може да се въведе някакъв обществен контрол върху това какви текстове се "качват" на аудионосители, твърди Емилия Каракашева. Идеята на ръководния екип на МК е да покани в най-скоро време на среща-дискусия видни общественици, интелектуалци, експерти, юристи, както и депутати от Комисията по култура към НС. Редно е да използваме и опита на страните от ЕС, но същевременно не бива да се стига и дотам, че МК да се заема с цензорски функции, поясни пресаташето на културното министерство.

В Постановление № 87 на Министерски съвет от 1996 г., контролиращо разпространението на аудиовизуална продукция, изрично се изисква върху съответните им носители да стои номерът и разрешението на Министерството на културата. Липсата на точна дефиниция на порнографията обаче, затруднява предприемането на конкретни мерки за ограничаването на употребата на цинизми в текстовете. Време е да се сформира експертна група, която да изработи подобно определение, което да е в унисон с европейските стандарти, смятат в управление "Авторско право" в МК.

От МК припомниха, че министерството не трябва да изземва и правомощията на Прокуратурата, още повече че действащият чл. 159 от Наказателния кодекс предвижда лишаване от свобода до
1 година и глоба от 1 000 до 3 хил. лв. за всеки, който произвежда, разпространява, излага, представлява или продава съчинения, печатни издания, картини, филми или други предмети с порнографско съдържание. Ролята на управление "Авторско право" в МК и занапред ще е да сезира Прокуратурата в най-скандалните случаи с особено вулгарни текстове на песни. Правоохранителните органи ще преценяват дали са налице основания, за да се образува предварително производство и да се подведат под отговорност нарушителите на закона. Към днешна дата Прокуратурата не може да подведе под отговорност нарушителите по чл.159 от НК, защото не разполага с точна дефиниция за порнография.

Агенция Балкан

 

Владислава Костова
София

"Театър на българската армия" започна Новата година и петдесет и втория си сезон с премиерата на "Хоровод" по австрийския драматург и новелист от еврейски произход Артур Шницлер (превод на София Тоцева), която се състоя на 12.01.2002 г. Режисьор на постановката е Красимир Спасов, хореограф Мила Искренова, музика Кирил Дончев, сценограф и костюми Марина Райчинова, участват актьорите: Кристина Янева, Ненчо Илчев, Антоанета Добрева, Пламен Димитров (студент НТФИЗ), Радосвета Василева, Веселин Ранков, Искра Ангелова (гост), Стефан Вълдобрев, Стефания Колева, Владимир Люцканов.

Постановката е комична, весела ретроистория за срещи, любовници, прелъстяване, изневери и смешни маниери. Написана е през 1897, но е играна за първи път през 1920, а през 1950 по нея е сниман френски филм. Авторът на пиесата (Шницлер) изобразява атмосферата на своето време и нравите на виенската буржоазия чрез малки, прецизни нюанси. Тази атмосфера се опитват да предадат авторите на "Хоровод" с песните, танците, костюмите, декора и акомпанимент на пиано, изпълнен от Антони Дончев и Кирил Дончев-младши.

Българската литература

© 2001 Литературен форум