Литературен форум  

Брой 3 (487), 22.01.2002 - 28.01.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Изборът на Мария Станкова:

Културата като нещо за ядене

 

Не харесвам обобщаващите изказвания. Не приемам налагането само на едноличната истина. Не съм тази, която има правото да одобрява, или не, нещо, някой, каквото и да било, когато и да е. Измих си ръцете, полях си на очите и сега можем да започнем.

Ще започнем по любимия ми начин - отдалече.

Кун-фу-дзъ (или учителят Кун, а още по-известен като Конфуций) в своите "Беседи" казва, че разликата между човека и животното е в културата. Още казва, че човекът е единственото същество, което може да се усъвършенства до безкрайност, а също така: "В политиката обучението е точно толкова важно, както и при развитието на индивида... главната грижа на владетеля е обучението на поданиците. Владетелят не е поставен да действа, използвайки принуда, а да преобразява чрез хармонизиране". И всичко това е казано с една-единствена цел - да се постигне хармония под небето. Справедливостта е нещо трудно постижимо. Управлението чрез насилие и налагана нищета не може да просъществува, но една хармония между управник и поданици е равна на благодат. И как според Конфуций се постига тази благодат? Чрез културата.

Културен народ, управляван от културен управник, е равно на процъфтяваща в хармония държава. Всичко е просто. Сега да се огледаме около себе си. Какво става с културата на поданиците тук и сега? Вятър я вее на всеизвестната бяла кобила и сякаш направо я няма. Вече започвам да изпитвам усещане, че съзнателната политика на всички управници от дванадесет и повече години насам е да изтръгнат последните остатъци наследена култура. Вестниците предричат апокалипсис неуморно. (Откъде толкова страхотии в таз малка държавица! И добре, че не сме Китай, щото ега ти размерите!) Доларът скочил и българинът с двадесет стотинки в джоба - в стрес. Изключете парното! Палете свещите! Край на съботното къпане! Още ли ядете?! И дишате!!!? Кой ще ти мисли за култура? Ще гледаме интелектуални игри за милионери, ще се давим в бразилски сериали и ще злобеем по телефона при Милен Цветков (поне на него да си го изкараме, докато още му е в ред културата). Конфуций не е предполагал появата на телевизията и масовата култура. Той е наблягал на литературата, музиката, танца, ритуалите... красивите неща, въздигащи духа и усъвършенстващи човешката природа.

Римският принцип на демократично управление - "хляб и зрелища" - остава непроменим. Каква сила има традицията!

Къде е българското кино? На бялата кобила, разбира се. Когато Невена Андонова въведе понеделнишките премиери, всички видяхме тежките напъни за екшъни, комедии, трилъри, драми и всякакви неинтересности. Да благодарим на Невена Андонова, че ни даде възможност да се убедим отново, че по стар начин нови неща не стават. А защо напъните са тежки и защо крайният резултат е пошъл? Защото за една година я излезе един филм, я не. Пари няма (бел. не е на авт.). Защото количествените натрупвания определят качествените изменения, за съжаление. Защото все още се робува на имена и мухлясали авторитети. Защото управниците не се интересуват какво гледат оризоработниците. И обърнете внимание! Къде е критерият? Далече. Някъде на майната си, в Холивуд. Пък ние сме си на Балканите.

Да сте чували за поставена нова българска опера? Няма и да чуете скоро. Българските композитори сякаш изчезнаха вдън земя. От време на време току се появи някой с песен в ръка и толкова. Кой си спомня за П. Хаджиев, Владигеров, Пипков, Атанасов, Манолов, Кюркчийски? За спомняне - спомнят си. А някой нещо да е слушал скоро от тях? Че то кога? Между Екстра Нина и Румънеца се е наместил Мишо Шамара и място не остана.

Ами българският театър? Той бил по-оживен, казват. Гледах това-онова. Нямаше голямо оживление, освен в антрактите. Доста тъжно, доста измислено, доста имитиращо и подражаващо. За да се постави българска пиеса, трябва да се осигурят пари. Само попитайте колко пари осигурява държавата за една постановка на българска пиеса.

Виж, живописта съществува, но това, мисля, идва от природата на художниците. Тя е нещо, което не се култивира. Или го можеш, или не. Само дето никой не си купува картини, но това е друг въпрос.

И дойдохме до литературата. Българските автори мизерстват. Българските автори не могат да си платят телефонните сметки! Българските автори са унижени и оскърбени! Съвсем наскоро бях на място, където се бяха събрали пишещи хора. Дори моето черногледство се стресна от вида на омърлушените впиянчени имена, които използват глаголните форми единствено в минало време. Другите, които пък познават сегашното време, така се бутат из него, че ще рече човек, че са открили азбуката. А не са. И само с навиране литература не става.

В Националния литературен музей мирише на вековна прах! И никой не се сеща, че щом е музей (храм на музите значи), в него трябва да има литература. Не е библиотека, ще каже някой. То и в библиотеките няма нова българска литература. Направих си труда да поровя в три читалищни библиотеки. Книжлета в по-жалък вид не съм си представяла, че мога да видя. Даже мишките се гнусят от тях. Няма съвременни български автори. Булевардни романи и криминалета, на които явно си личеше, че се е изредила цяла махала некултурни семкоядци.

Я избройте на пръсти колко литературни вестници има у нас. А сега пребройте лъскавите порноиздания. А така! Защо да четем букви, когато можем да гледаме цици?

Тук ми напомнят, че трябва да спомена образованието. Не искам. За мъртвите или добро, или нищо! Гледам "Стани богат" и знам със сигурност, че на въпроса: "Кой е авторът на "Под игото"?" се иска помощ от публиката.

И като елиминирахме културата, остава яденето. Е, ядене няма. И като няма култура и ядене, за каква хармония говорим под небето?

Едно нещо може да се извади като извод от всичко, казано дотук. Защо империите обикновено не просъществуват дълго и не могат да се порадват на величието си? Заради липсата на традиции. (И не само, но думата е за културата.) Защо Китайската империя успява да се крепи толкова дълго? Точно заради наличието на традиции и култура. Прочутата Пекинска опера е съществувала преди пет века. Съществува и сега. Оризът се яде по един и същи начин и винаги е преди супата. Дори проститутка да иска да стане човек в "Квартала на върбите", ще му е нужна литературна, танцувална и музикална култура. Другото важно е, че управникът от Забранения град винаги е подкрепял (и не само с присъствието си, а със сериозни поръчки) всяка културна проява, като не е пропускал да цитира Конфуций или някой друг местен мъдрец. Нашите управници цитират само ако им е написано от "сценаристите" и, на всичко отгоре, не говорят правилен български език.

Китайските мандарини, освен за конкубинки и дворци, са давали пари и за храмове, училища, библиотеки. За стотен път казвам, че за да се заеме какъвто и да било държавен пост в Китайската империя, се е полагал изпит по литература!!!

Новите мандарини у нас не само че не полагат изпити, а на всичко отгоре съзнателно се стремят да изместят националните ценности "у лево" и да ги заменят с недотам национални и не съвсем ценности.

Та изводът е прост - ако една държава не проявява отношение към културата си, то тя не може да очаква култура в отношенията с поданиците. От некултурния човек не може да се изисква добронамереност, толерантност, честност. Според Конфуций, некултурният поданик си е обикновено животно.

Сигурно тази тема е омръзнала на управляващите. Страшното идва, когато същата тема омръзне на управляваните. Докато те все още се вълнуват за загиващата си култура, значи я носят. Престанат ли, остава единствена възможността депутатите да участват в играта "Стани богат", за да привлекат с нещо вниманието на избирателите си. А самите избиратели в свободното си време са народ, нация и имат нужди. В свободното си време са българи. Живеят на Балканския полуостров и имат балкански нрави (прочети AS SAM BALGARKA на Кева Апостолова), които трябва да се уважават. Имат култура, която не трябва да се унищожава.

Не ми изпращайте Валентинки за св. Валентин. Не го знам кой е и не ме кефи. Изпратете ми мартеница за Баба Марта.

Българската литература

© 2001 Литературен форум