Литературен форум  

Брой 4 (488), 29.01.2002 - 4.02.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

КултУра!

 

 

Петър Марчев, Казанлък

На сцената на театър "Любомир Кабакчиев" своя премиера имаше първият казанлъшки мюзикъл "За тези, които обичаме". Младата казанлъшка поетеса и белетристка Гергана Сулева е автор на идеята и либретото, разработено по нейния разказ "За Бог и хората, които обичаме". А седемте песни и двата инструментала са дело на 25-годишния композитор Красимир Близнаков, който има в творческата си сметка едно кончерто гроссо, една сюита и една меса, няколко хорови композиции и над 20 популярни песни.

Спектакълът на експерименталната студия "Арт-сцена" е на път да се превърне в хит с лиричните си песни. Предстои мюзикълът да бъде игран в учебния театър на НАТФИЗ, в Малък градски театър зад канала, във Варна, Ловеч и Видин.

 

Спартак Паскалевски, Шумен

В галерия "101" Валентина Мадарска се представи на 22.01.2002 г. с експозиция от керамични композиции. Те са представени в различни варианти. Основното в нейните търсения е материята и нейните различни форми. Акцент сред представените творби в експозицията е серията керамични релефи, чиято идея е свързана с Мадарския конник. Тази почти мистична връзка между човека и животното е интерпретирана от художничката в пластичните трансформации на четирите коня и техните вариации. Не само защото конят, по нейното признание е "пластичното животно", което със своята динамика въплъщава магията на живота. Силно впечатление прави тази дълбока обвързаност между човека и животното, която се превръща в една неделима и силно експресивна форма. Четирите релефа представят тъкмо този аспект между човека и животното чрез цвета и различните оцветявания.

 

Евелина Иванова, Перник

На 18, 19 и 20 януари в гр. Перник се проведе XIV международен фестивал на маскарадните игри. В него взеха участие групи от Португалия, Черна гора, Сърбия, Македония, Хърватия, Словения. Българското присъствие също беше силно и пищно. Маскарадните игри се организират в гр. Перник по традиция на всеки три години. Тази година в града имаше група учени, които изнесоха лекции, свързани непосредствено с тематиката на фестивала. Беше сформирано и жури от български и чуждестранни специалисти, председател на което беше Георг Краев. Първа награда грабна групата от гр. Батановци, на която предстоят пътувания в чужбина, където ще защитава оригиналната и самобитна българска култура.

 

В културно-информационния център на гр. Перник може да се види изложба, посветена на XIV международен фестивал на маскарадните игри. Експозицията е сборна и съдържа творби от различни стилове и техники: графика, маслена фигурална и нефигурална живопис, абстракции, дърворезба, икони и бронз, смесена техника.

 

В Художествената галерия на Двореца на културата - гр. Перник бе открита изложба на двама известни пернишки творци: Любомир Чакъров и Георги Атанасов. Любомир Чакъров се представя с експозиция от 15 колажа, измежду които най-интересни са: "Ваза на омагьосана маса", "Ваза на елипсовидна маса", "Под дъгата на триумфа", "Бащата на кукерите", "Повелителят на маските". Колажите се отличават с наслагването на разнообразни елементи на заобикалящия ни рекламен бит: надписи от крем "Нивеа", различни марки кафе, бисквити, цигари, заливащи хората с пищната си пъстрота и манипулативност на избора.

Геарги Атанасов излага дървопластики и поредица икони. Някои от дървопластиките са аранжирани тематично в отделни групи като: "Маски", "Профили", "Образи", "Целувки". Най-голямата дърворезба се нарича Змей Горянин. Голяма част от дървопластиките са посветени на жената и нейното тайнство: "Женска глава", "Магия", "Жена", "Заедно", "Интимно", "Момиче", "Нежност - 1", "Нежност - 2", "Мечтания", "Прегръдка", "Майчинство", "Ева", "Цветя". В основата на всички тези творби с нежни поетични имена е заложена любовта към женственото в различните му превъплъщения в различните периоди от живота.

 

Нели Пигулева, Русе

Поетът Здравко Кисьов и прозаикът Орлин Дяков спечелиха наградите на русенския клуб "Отворено общество" за 2001 година. Шестото издание на литературния конкурс на русенския клуб привлече над 30 проекта за книги, сред които поетични сборници, проза, афоризми, документални разкази.

Ръкописът на Кисьов, който през тази година навършва 65 години, е събрал философски размисли, оцветяващи лириката му с нови нюанси. Младият Орлин Дяков се е посветил на театралната режисура, но това не го ограничава в рамките на драматургията. Неговата новела "Христина" журито на литературния конкурс на "Отворено общество" намира за безспорна сполука и окачествява като категорично откритие.

Поетичният сборник на Здравко Кисьов и новелата на Орлин Дяков ще бъдат издадени от "Отворено общество" в Русе, като авторите ще получат половината от тиража.

 

Музиката на Чайковски "подплатява" спектакъла, с който русенската публика потъна в дебрите на абсурда, поведена от Йожен Йонеско. Премиерата на спектакъла "Картината" премина с успех на русенската малка камерна сцена в Доходното здание. Постановката е дело на актьора Иван Самоковлиев, който не за първи път се изявява и като режисьор. Сценографията е на художничката Виолета Радкова. Самоковлиев и Радкова работят в момента за Силистренския театър и макар и познати и обичани в Русе, сега те гостуват в родния си град. Пиесата на Йонеско е преведена от русенеца Огнян Стамболиев специално за Иван Самоковлиев. Актьорът-режисьор е привлякъл в спектакъла драматиците от русенския театър "Сава Огнянов" Ивайло Брусовски, Ралица Константинова и Ружа Илиева.

Българската литература

© 2001 Литературен форум