Литературен форум  

Брой 4 (488), 29.01.2002 - 4.02.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Резонанс

 

Електронното издание Mediapool откри читателска дискусия по повод поредицата "Срещу себе си" на Цоня Събчева, излизаща във в. "Литературен форум". Пубикуваме част от мненията.

 

Това, което започна да побликува в-к "Литературен форум", е действително събитие. Чудех се къде да отворя тази тема, но накрая реших да е в "Новинки". Мисля, че този раздел позволява по-голяма дискусионност, а и, по мое мнение, е по-посещаван. Прочетох първата част от "Срещу себе си" на Цоня Събчева (за съжаление, електронното издание на вестника върви една седмица след излизането му по будките) и трябва да призная, че съм изненадан приятно. Предполагам, че повечето от участниците във форумите на Медиапул си спомнят скандалите в БНР, грозните сценки, разиграни от помиярите Маринкова, Волгин и съпруга и т.н. и на фона на всичко това, промяната (за съжаление за твърде кратко време) на облика на Хоризонт, смайващият рейтинг, който фиксира за това време. Вярвах искрено тогава, че е приключил блатният период за Хоризонт, но уви. Малцина може би си спомнят името на директора на Хоризонт за това кратко време - Цоня Събчева. Затова, когато ми казаха, че ще излиза в "Литературен форум" (в интерес на истината бях забравил за съществуването му) поредица от нея, очаквах с интерес първото издание. Въпреки старанието ми, не можах да го намеря по будките (всички знаем кой държи разпространителската мрежа на печата), затова едва сега успях да прочета първия излязъл брой за 2002 г., благодарение на Интернет. Препоръчвам ви го горещо. Мислех си, че ще прочета нещо повече за онези дни в БНР (може би по-нататък и това ще го има), но авторът ме изненада с един блестящ анализ. Разсъждавайки над прочетеното, полека-лека се увлякох и като прибавих и други факти от последните две-три години, се съгласих и приех позицията й за разиграващия се сценарий. Дори ми се струва, че мернах нещо подобно и в днешния "Капитал", което ме кара да мисля, че и други са на подобно мнение. Хубаво би било да чуя и вашето мнение, уважаеми съфорумници. За тези, които не са чели вестника, ето адреса на електронното му издание: http://www.slovo.bg/litforum/

Boky, 19.01

Знам за какво става дума и имам честта да познавам Цоня лично, макар и отскоро. Тя действително е журналистка от висока класа, осведомена, начетена и интелектуално порядъчна, което я прави естествен враг и мишена на Squealer от Animal Farm. Пожелавам й сили в тежката задача, с която се е нагърбила, и съм ревностен неин читател.

Боян Д., 19.01

 

Леле! За нещастие и аз знам коя е Цоня Събчева! Понякога и Природата проявява кофти чувство за хумор, създавайки подобно грозно, зло и болезнено амбициозно същество.

Guess who! 21.01

 

Guess who, хората ти цитират статия със становища, тези и идеи. Ти отговаряш с безобразни и персонално насочени глупости. Защо?

КК2, 22.01

 

Здравейте! За съжаление напоследък ми е трудно да следя форума внимателно, а и той така се разрасна, че вече едва ли може да се изчете всичко. Прочетох, обаче, сега едно мненийце и си дадох сметка, че червенотиквеничковчета като Guess who! могат единствено да натрапват калпавото си възпитание, съмнителния си вкус и жалките си комплекси за малоценност, когато се обсъжда нещо сериозно. Господинчо, ставаше дума за един великолепен анализ на Цоня Събчева, но ти явно нямаш какво да кажеш по текста, защото четенето и мисленето са трудни упражнения! Да анализираш, не е като да се надплюваш на далечно разстояние. Това, комунистите, все бъркате идейния и синтактичния разбор, политиката с властта и краденето с икономиката. Генетични увреждания, драги. Оправят се трудно и само със скалпел. Но да се върна на темата "Срещу себе си". Защо вървим срещу себе си? Думата ми не е за мръсниците, продажниците и останалата паплач, която работи здраво срещу националните интереси на България. Думата ми е за това мнозинство, което така лесно се оставя да го манипулират. Думата ми е за отчайващо ниската политическа култура на средностатистическия българин, която позволява той да бъде удивително лесно подвеждан. Да предположим, че в СДС всички бяха идеални, чисти като сълза и невероятно способни от първия до последния човек (нещо, което го няма никъде по света!). Щеше ли СДС да загуби властта? Отговорът е, уви, ДА! Айде сега Дани да помисли защо? Не е нужно да спрем да търсим причините за провала в СДС, т.е. и в СЕБЕ СИ, но да анализираме ЗАЩО по дяволите слушаме дяволите?

Dilmaina, 22.01

Българската литература

© 2001 Литературен форум