Литературен форум  

Брой 5 (489), 5.02.2002 - 11.02.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Анатолий Вербин

Няма Месия

 

Шестмесечното българско правителство изглежда напрегнато, може би защото жизненият стандарт на хората все още е отчайващо нисък, а обществената подкрепа за управлението все повече спада.

Проучванията показват, че дори и личната популярност на премиера Симеон Сакскобургготски - бившият цар Симеон Втори - вече е засенчена от признанието за един от бившите му телохранители.

"Прекалено много скандали, малко просперитет", писа във вторник миналата седмица ръководителката на една социологическа агенция Мира Янова. Нейната агенция - МБМД, днес публикува проучване, според което доверието в кабинета през януари е паднало до 47 % спрямо 68 % през август. Друга социологическа агенция - Алфа Рисърч, твърди, че през януари едва 43 % от гражданите подкрепят правителството, докато през август делът им е бил 81 %.

"Едно е ясно - 12 години на политически реформи не убеждават хората в предимствата на демократичното устройство", писа Янова във в. "24 часа".

Докато Западът продължава да трупа хвалби за правителството, МВФ сключи с него ново споразумение за финансиране, а няколко финансови къщи му дадоха по-висок кредитен рейтинг, българският народ все повече се разочарова.

Средната месечна заплата в тази балканска страна от 8 милиона души е малко над сто долара, а средната пенсия за старост не е достатъчна да покрие сметките за отопление и електричество. Това прави България заедно със съседна Румъния една от изоставащите бивши комунистически държави, стремящи се към членство в ЕС.

Както бившият президент Петър Стоянов, така и сегашният Георги Първанов посочват бедността като най-голямата заплаха за демократичния напредък на страната.

Миналия юни българите гласуваха за създаденото само два месеца по-рано движение на Симеон Сакскобургготски, защото виждаха в неговата личност единствената си надежда за по-добър живот, какъвто очакват още с краха на еднопартийното управление.

Той обеща, че ще изпълни очакванията им за 800 дни, но след първите 180 (кабинетът положи клетва на 24 юли миналата година) не се виждат много промени към по-добро. Нетърпеливите хора, изглежда, губят вяра и в самия Сакскобургготски. НЯМА МЕСИЯ.

"И българите изведнъж видяха пред себе си вече не озарения от мистичните отблясъци на короната Месия, а един уморен 64-годишен човек, трудно изразяващ се на български", писа по-рано този месец в. "Дневник". Човек, "който може би има желание да направи нещо, но очевидно не знае как".

Всички проучвания на общественото мнение сочат, че благият Сакскобургготски, който е прекарал по-голямата част от живота си в изгнание, вече е изместен от челото на класациите за популярност от бившия си телохранител генерал Бойко Борисов, високопоставен служител на вътрешното министерство.

Хората виждат в Борисов човек на действията, който лично води полицейски операции срещу крадци и наркотърговци. Местните медии пък го припознават като символ на жадуваната "твърда ръка".

Симеон Сакскобургготски, очевидно наясно с чувствата на народа, също мина към действия в края на миналата седмица, когато покани на среща към 800 активисти на своето Национално движение "Симеон Втори", за да превърнат движението в истинска политическа партия. Бившият монарх се появи с едночасово закъснение и слиса аудиторията, като заяви, че няма намерение да оглави новата партия, и отложи срещата за април. Сакскобургготски използва 13-минутното си слово, за да разкритикува - за пръв път досега - и министрите си, и парламентарната група на НДСВ.

"Не мога да приема дребните крамоли, липсата на екипност в работата, министри, които са повече загрижени от решаването на проблемите на тяхната администрация, отколкото за насъщните проблеми на хората", каза той.

Наблюдателите от медиите, които отдавна съобщават за конфликти вътре в правителството и между отделни министри и депутати от НДСВ, изтълкуваха речта като знак за предстоящи размествания - както в кабинета, така и в ръководството на парламентарната група. Сакскобургготски обаче вчера заяви: "Нека да не полемизираме. Това не значи някакви оставки".

Ройтерс

Българската литература

© 2001 Литературен форум