Литературен форум  

Брой 5 (489), 5.02.2002 - 11.02.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

КултУра!

 

Галина Бояджиева
Велико Търново

Съветът на ректорите на висшите училища заседава във Велико Търново. Участниците обсъдиха промени в Закона за висшето образование, които ще бъдат внесени в Министерството на образованието и науката.

Не става дума да пишем конкретни нови текстове, а да предложим принципите, които ще гарантират автономията на университетите и ще позволят те да работят по-ефективно и в унисон със страните от Европейския съюз, заяви председателят на Съвета на ректорите проф. Камен Велев, ректор на софийския Химико-технологичен и металургичен университет. Наложително е Народното събрание бързо да приеме корекциите в изискванията към университетските специалности и замяната им с професионални направления, за да може от есента висшите училища да започнат да работят в една нова среда, заяви проф. Велев.

Според ръководителите на учебните заведения първите промени трябва да засегнат държавните изисквания за специалностите, критериите при структурирането на факултетите и закона за научните степени и звания. Сега действащата нормативна уредба за научните степени и звания е от 1975 г. и не е в унисон с европейските стандарти.

Народните представители Лютфи Местан и Елка Анастасова имат разработен проект за промените. Двамата депутати предлагат да се изясни статутът на колежите, да отпаднат трите асистентски степени и да се преустанови влизането на външни хора и бизнесмени в академичните съвети. Програмата им, ако бъде приета от парламента, предвижда възможност университетите сами да структурират факултетите и катедрите си, да ги наричат департаменти и специализирани училища.

 

 

ПРИКАЗКИ НА ДЖАНИ РОДАРИ И НИКОЛАЙ РАЙНОВ ще четат студенти от НАТФИЗ в Столична библиотека. Всяка събота детско-юношеският отдел на библиотеката организира "Стая на приказките", на която са поканени всички малчугани.

Студентки по режисура в НАТФИЗ четат и разиграват пред децата различни приказки от български и чужди автори. На 2 февруари малчуганите видяха "Чичо Фьодор, кучето и котаракът" от Едуард Успенски. Предстоят четения на "Приключенията на невидимия Тонино" на Джани Родари, "Русалката от синия извор" на Николай Райнов и др.

 

ИГРАЯТ ПИЕСАТА НА ГЕОРГИ МАМАЛЕВ в Нов драматичен театър "Сълза и смях". Премиерата на моноспектакъла "Разбираш ли ме правилно?", написан от Георги Мамалев и Весел Цанков, ще бъде на 12 февруари. Пиесата, в която шоуменът от НЛО участва, вече е играна в някои градове на страната и се радва на голям успех, поясни Мамалев. Режисьор на спектакъла е Андрей Баташов, а окончателният сценарий е дело на дългогодишния сценарист на "НЛО" Весел Цанков. Автор на текста на две от песните в "Разбираш ли ме правилно?" е Георги Мамалев.

 

ЛИЛИЯ АБАДЖИЕВА ПРЕДСТАВЯ в Цюрих "Страданията на младия Вертер" по едноименния роман на Гьоте, съобщи носителката на "Аскеер". Постановката ще се играе в германския град на 10 март в рамките на европейски театрален фестивал, който ще продължи от 8 до 11 март. Във възстановката на спектакъла, който преди три години предизвика оживление сред българските театрали, Лилия Абаджиева ще участва и като актриса заедно с Анета Сотирова, Янина Кашева, Илка Зафирова, Христо Мутафчиев, Димитър Рачков и др.

 

АКВАРЕЛИ НА ИВАН ИВАНОВ показва галерия "Мелон" от 29 януари. Експозицията включва 18 творби от периода на Балканската война, Първата световна война и непосредствено след нея. Акварелите са своеобразни пътеписи, изобразяващи военни сцени, сюжети от бита, пейзажи от България и Р Македония.

Художникът, известен в артистичните среди като Иван Иванич, е особено популярен сред ценителите на изобразителните изкуства преди 1944 г., но след това е репресиран и творбите му не се показват в изложбените зали. Умира през 1966 г. на 87-годишна възраст. Негови маслени платна са откупени за колекцията на БНБ и от много частни колекционери.

 

СТОЯНКА МУТАФОВА ПРАЗНУВА в Пловдив 80-ия си рожден ден и 55-ата си годишнина на сцената на 7 февруари, съобщиха от Градския дом на културата, домакин на събитието. Тук актрисата ще направи премиера на биографичната си книга "Когато подстригват мравките". Неин автор е бившият зам.-министър на културата Юрий Дачев, който също ще присъства на събитието.

След премиерата на книгата актрисата ще покаже пред пловдивската публика и създадената специално за юбилея й постановка "С вкус на бъз" по комедията на Джоузеф Кеселринг.

Агенция Балкан

Българската литература

© 2001 Литературен форум