Литературен форум  

Брой 5 (489), 5.02.2002 - 11.02.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Ваня Георгиева

Любима приказка възкръсва

 

Най-новата премиера на театър "Възраждане" е "Бабината питка" от известния, обичания актьор и автор на 50 пиеси за деца и възрастни Васил Мирчовски. Пъстрата сценична магия е дело на много добре сработен постановъчен екип. Режисьор е Георги Г. Георгиев и неговата сполука е не само във великолепната работа с актьорите, но и в това, че е посъкратил нещо от текста на В. Мирчовски в името на динамичния, увличащ от началото до края спектакъл. С много фантазия постига приказното в декорите, осветлението младият художник Владимир Смолянов, а оригиналните, удивително точно подчертаващи характера на героите костюми и маски са на Анна Пулиева. Добра находка е и танцът, пластиката на хореографката Мила Искренова.

За режисьора новата поява на "Бабината питка" в столичния афиш точно 40 години след първата й премиера е уважение към големите традиции на детския театър, към българската пиеса, но и своеобразен поклон към онова тъй обичано талантливо поколение актьори, посветили се всеотдайно на българския детски театър. Г-н Георгиев, както споделя, се е опитал (и то твърде успешно) да направи от позабравената приказка детски мюзикъл. Затова вместо да се спре на музиката на Парашкев Хаджиев от старата постановка, предпочел е да покани композитора Развигор Попов да напише специално музика за "Бабината питка". Впрочем Развигор Попов не за първи път твори за децата. А те, както изповядва, го зареждат с енергия. Затова и с радост им отправя музикалното си послание. Ще се запомнят, запеят чудесните мелодии на Развигор Попов, защото те носят наистина много добро и красиво за децата.

А за да има на сцената завладяващо театрално тайнство, всички с много обич, вкус, професионализъм са работили, събудили са и постановъчен екип, и актьорите от две поколения детето у себе си. Еднакво добре са се справили със задачите си Мариана Жикич (Питката), гостенката Мара Чапанова (Бабата), Зорница Маринкова (Добринка), Георги Златарев (Глезанчо), но и изпълнителите на ролите на животните Даниел Цочев (Петльо Перко Перушан), Ивет Радулова (Патаранът Лакоман), Виолета Донева (Прасокът Даймулоква), Татяна Захова (Шаро), Елизабет Карагеоргиева (Мецана Зла Грозана) и не на последно място другата гостенка - популярната, обичана певица Мими Иванова като Лисица Мазница. Мими така майсторски се вписва с играта си в спектакъла, че неволно се питаш дали театралната сцена не е загубила една родена талантлива актриса.

Българската литература

© 2001 Литературен форум