Литературен форум  

Брой 6 (490), 12.02.2002 - 18.02.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Болежка на редактора

Да учим новобългарски

 

Напоследък все пò не се разбираме едни други. Народът не разбира какво му думат политиците. Управляващите не схващат добре речта на простосмъртните. Проблем с ясното слово има и самият премиер. Да не говорим за диалога между родители и деца, млади и стари.

Е, точно последния проблем са се наели да разрешат вестник "24 часа" и списание "Егоист". Несъмнено с благородна образователна цел двете издания публикуваха "Речник на новото поколение". Ако имате практика в изучаването на чужди езици, не би ви затруднил и този. С малко упражнения, придържайки се към речника, скоро ще можете да съставяте изречения като "Батка, имам яки бъгове в телевизора, много е фира". Ще рече: приятелю, телевизорът ми се повреди сериозно.

При по-добра езикова култура не би бил проблем и преразказът на цял сюжет. Например: "Беше ми съксня, домързя ме да чатя и взех да поджиткам. Както си джитках депресе, гледам една изтрещяна, но фешън дъска. Вика: мен, махнах бандерола на една куул женка - хлебарка с роботче. Логнахме се у тях и скорнах яко". В превод: "Беше ми скучно, омръзнаха ми празните разговори и излязох да се разходя. Както меланхоличен скитах, срещнах един попрекалил с чашката, но добре изглеждащ любител на скейтборда. Той сподели: друже, за първи път ми се отдаде една прекрасна дама - почитателка на хеви метъл музиката с раничка на гърба. Усамотихме се у тях и се любихме страстно".

Какво ще кажете? Не е зле при условие, че речникът е недовършен. Но самоотвержените му съставители и популяризатори призовават нацията към сътрудничество. Така че "Допълнете речника! Пращайте нови думи и изрази на адреса на редакцията..." на "24 часа", разбира се, не на нашата (Боже опази!).

Българската литература

© 2002 Литературен форум