Литературен форум  

Брой 13 (497), 2.04.2002 - 8.04.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Красимира Зафирова

Шона

 

Шона е обърната с лице към обратната страна на нещата. Носът й, впрочем, луничав и прав, опира в гърбовете на манекените от витрините и предпоследната страница на книгите, където са заключителните няколко изречения, свеждащи предшестващите ги страсти и душевни терзания до един изчистен и най-често нищо незначещ щрих, който обаче даваше възможност за свободни асоциации.

Истината е, че Шона е дълбоко покрусена от съвременната мода и донякъде - от литературата. Облича се в стил "преди всичко своеобразие" и предпочита предпочитаните от приятелите четива, които обикновено я изпълват с объркване, което от своя страна предизвиква възторженото й одобрение. Авторите и дизайнерите се изплъзват от вниманието й и това придава лекота и прозрачност на нейния характер, които пък, съчетани с жанровата неангажираност на облеклото й, я превръщат в нещо подобно на обгърната от тънка мъгла барокова сграда. Присъствието й буди спомени за някогашен увеселителен парк с олющени ламаринени кончета и миловидни лами. От време на време се чуват гърмежи, от които тръгват тръпки по цялото ти тяло, но миг по-късно става ясно, че някой току-що е спечелил плюшено мече на стрелбището, което без никакво усилие и вероятно подпомагано от гъвкавата материя, оформяща тялото му, тръгва след внезапно появил се циганин-гъдулар и разиграва сцените, разказвани на висок глас от ясновидката, седнала кръстато върху пожълтял и смачкан вестник. Предсказанията са пряко свързани с Шона и никой друг. "Ще живееш в странна сграда - предава питийските думи Шона - с прозорци, които се отварят и затварят като хриле на риба. На покрива има гнездо, в което седиш ти и държиш разтворена книга... Да-а, ти владееш някаква голяма тайна!... Рисуваш върху дъното на сребърен поднос тира на Даонес.

Излишно е да питаш за "тира на Даонес". Може наистина да има предвид тирса на Дионис, но може да става дума за "едно цвете, което точно така се нарича - тира на Даонес". И ако притежаваш онова великолепно пренебрежение към точността и си истински вътрешно разкрепостен, отново ще чуеш лекото прозвънване на бавно набиращата скорост въртележка и дори можеш да се повозиш на незагубилото ведростта си ламаринено конче. Можеш да спреш пред забучените на специална поставка пръчки с разноцветен захарен памук и да избереш яркожълт или розов, ако си невинен. Увеселителният парк няма регламентирано работно време и е без входна такса. Наистина, има вход, но той е само каса на врата, в която можеш да застанеш, за да видиш как ще изглеждаш на портрет, а не за да влезеш или излезеш.

- Учудвам се - казва Шона и наистина се учудва - на способността на хората да живеят напълно самостойно и съсухрено. Всеки ден трябва да се започва импозантно, с голяма доза фееричност, без да си измисляш механични задръжки. Задръжките могат да стопират всики прорастък на желанията. Трябва да се оставиш да те носи течението на въображаемата странност; трябва да се вихриш в центъра на разни събития, колкото и да са малки и семпли в своята изтънченост.

Вървиш и зяпаш право към небето, защото ако гледаш надолу, свят ти се завива и ако се случи да се блъснеш в човек, а не в стълб и те наругаят, казваш:

- Живеете твърде самостойно и съсухрено! Трябва ви малко импозантност и завихряне.

Българската литература

© 2001 Литературен форум