Литературен форум  

Брой 14 (498), 9.04.2002 - 15.04.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Мария Станкова

Кой уби българската култура?

Криминално разследване

Продължение от бр. 13 

Емилия Митова - главна идеологическа редакция на СМИ изпраща примерен списък на темите, върху които да работят с идеолозите на братските телевизии. Някои от темите не мога да не ви предложа:

Съветска телевизия:

- мирно съвместно съществуване и световният революционен процес! (Другарко Митова, комплименти! Ще нищим с руснаците как се правят революции докато сме на почивка в Акапулко);

- национализмът и интернационализмът. (Едно е земното кълбо и то е съветски правоъгълник!);

- социалистическият начин на живот (Контра на "американският начин на живот". Няма да пием кока-кола и да пушим цигари в свободното си време, а ще си носим становете по къщите и ще тъчем ли, тъчем, докато къкри бобът).

Полска телевизия:

- дехуманизацията на личността при капитализма! (тези шляхтичи-ревльовци трябва да се откажат от цивренето по капитализма!);

- проблеми за свободата на личността при капитализма (поляците щъкаха из Западна Европа и вече се бяха нагледали на заробени капиталисти, та щяха да ни разкажат и на нас);

- идеологическата диверсия - форми и средства! (Това е върхът! Децата в детските градини знаеха, че идологическите диверсанти се вмъкват през Полша, защото поляците не си заключваха вратата нощем. Доверчивци такива! Врагът не спи!).

Германска телевизия:

- национализмът;

- маоизмът на международната арена. (Първата тема е без коментар, но за втората е ясно. Докажете, братя, че Мао както е тръгнал, ще стигне до хитлеристките идеи. Докажете, защото вие имате опит с нацистите).

Чешката телевизия направо я отминавам, защото след събитията на чехите не им е отредено друго, освен да споделят интелектуален опит. Въпреки че можеше да се вмъкне тема: "За ползата от пиенето на бира сутрин преди ставане" или "Колко мозъчни клетки могат да се удавят в халба бира".

Унгарска телевизия:

- проблемът за критиката и демокрацията при социализма. (Мъглява тема, но без рискове, защото унгарският език е достатъчно неразбираем и за по-прости неща).

Ами вижте темите на Румънската телевизия (сякаш граф Дракула ще докладва):

- монополите и демокрацията;

- футурология и съвременност.

Завършваме с нас самите. За какво можем да говорим пред хората? Какво познаваме най-добре? Кои са темите, които знаем и насън?

- Българо-съветската дружба - традиции и съвременност;

- Съвременните роби - работниците емигранти в Западна Европа;

- Социалистически хуманизъм (Тази тема е направо разбивач на капитализма.).

И да завършим историята с телевизията и радиото както я започнахме - със съветския петък. Идеята е на Ив. Славков, Кирил Василев и Стефан Велев.

Съветският петък има и добри страни. Заради него БТ е оборудвана с по-модерна техника, за да могат предаванията да се получават с добро качество и не с една седмица закъснение (да не си ги носим на ръка от Съюза, а да ги приемаме от сателит).

По тематиката възникват някои разговори, но както възникват, така и утихват:

Делчо Делчев се опитва да спомене, че актуалните предавания на руснаците са големи и предимно разговорни. Не би ли било по-добре да има повече музика в петък?

Ст. Велев намеква, че съветската телевизия заема много от времето на БТ. Понякога дори се получава предозиране. (Така е. Много хубаво не е на хубаво.)

Какво говорите, другари!? И през ум да не ви минава да съкращавате! Забравихте ли, че българските дечица учат чужди езици, за да гледат чужди програми?! (Мисля, че става въпрос за турско- говорящата детска аудитория, защото само в южна България можеха да хващат турска телевизия. Друга чужда телевизия у нас не се хващаше по това време. Правени са опити.) Да си гледат съветска телевизия, така ще усъвършенстват езика, ще преодолеят "езиковата бариера" и като срещнат руснаци на плажа, ще могат да им кажат "Здравствуйте, братушки!"

Има и още някои проблеми. (Започва топенето и кисненето.)

ОК на партията тихомълком си създават студийни бази! И то не какви да е, а модерно оборудвани!

По въпроса с интервютата. Понякога се "осъкатяват" (правописната грешка не е моя) програмите, поради това, че болшинството изпълнители идват с дълги коси и неудобно облекло! (Този камък ще да е бил хвърлен в градината на Янчо Таков и неговите гости.)

Тук вече може да се замислим. Такива подмятания говорят, че недосегаемостта на средния кадър може да е само мит. Или: дали пък средният кадър не се е самозабравил до степен "недосегаемост"? Все тая. Средният кадър, докато е среден кадър, живее с усещането за недосегаемост. И тогава, и сега.

И завършваме бурната дейност на телевизионните идеолози с една констатация на Ив. Славков. Той казва, че новата програмна схема е добра, защото се базира на внимателното изучаване на българската зрителска аудитория. Приложена е цялата схема на програмата ден по ден и като я изчетох, се сетих, че я чета всеки ден в "Програма на телевизиите днес". Добре са изучили българската зрителска аудитория тогава! Държи влага изученото почти тридесет години!

За да приключим със седемдесетте години, ще минем през още няколко блестящи документа.

Първия ще ви го предам като диалог върху въпроса: Да членуваме ли в СИЗАК? (Международна конфедерация на дружествата на авторите и композиторите.)

Ал. Лилов - Всички соцстрани членуват, организацията няма за цел да печели, а е и консултативен орган в ЮНЕСКО.

Я. Георгиев - Удачно е да членуваме, защото се получава информация за дейността, задачите, състоянието и прочие на различни организации членки на СИЗАК и другаде! (Чист шпионаж, при това безплатен.)

Ще ни струва само 1000 валутни лева.

Хр. Сантов - министър на външните работи - онзи същият Сантов, дето прекара българската армия по друг път, за да не се срещне със сръбските партизани - Не възразява!

Павел Матев - няма бележки. Министерство на финансите - да се пита отдел "Валутен". Отдел "Валутен" - съгласни сме, но парите да се осигурят от Агенцията за авторски права.

И какво излезе от диалога? Много е хубаво да получаваме информация по легален път. Няма да плащаме командировки на агенти и разузнавачи. Още по-хубавото е, че хилядата валутни лева ще се вземат от авторските права на българските автори, изпълнители и други културтрегери. Не е лошо това нещо културата! Да живей!

От едно дружеско събиране на ръководителите на СМИ ще ви предложа само няколко реплики.

Я. Георгиев, Д. Георгиев, Вълчо Киров, Радослав Радев и Стефан Енчев си споделят мисли по повод "Партиздат":

- Учебниците след ХI конгрес на БКП да се изземат и една част от тях да се преработят;

- Има някакъв уклон да се издава научна литература! Увеличава се преводната, оригиналната намалява. (Тук някой казва жалостиво, че 50 000 тома на Маркс и Ленин залежават. Не се притеснявайте! Преиздайте Маркс, пък другарите ще спуснат заповед тиражите да се изкупят. Няма да позволим загуби от идейната литература.)

- И изведнъж едно откровено изречение разкрива картината. Става въпрос за "Сивия поток". "Страшно ще ни помете", "имаме чувството, че ще изхвръкнем от местата си". (А сега си спомнете какво значеше "сив поток" и като си спомните, вижте го докъде се е разлял днес.)

- Имаме проблеми с политическия коментар и политическите наблюдатели. (И сега имаме.)

- Да се сложат само верни и лоялни хора. (Говорим за 1976 -1977 г. Спомнете си политическите коментатори. Сега си пуснете телевизорите! Я! Ми те - пак те.)

От плана на "Партиздат" за 1976-1977 г. ще ви предложа само няколко точки:

- "Творчество в партийната работа". (Това да не се разбира като призив някой да сътвори нова партия!)

- "Масово-политическа работа по местоживеене". (В клуба на ОФ и в клуба на пенсионерите да не мрънкат за удръжки и пенсии, а да подклаждат протестите срещу капитализма. Да се научат българите, че тук може да не е добре, но навън е много зле.)

- Работна заплата до 1990 година. (Вярвам на тази програма. Средната е определена да стане 160 лв. Стана, другари! Всичко е по план! Гражданинът Х е ръководител худ. ателие в един театър и взима точно толкова пари. И не само това! Той сам си е ръководител и си е изпълнител, и чистачка си е за същата сума! Социализмът е голяма работа! Поклон. Съвсем случайно разбрах каква е заплатата на един среден кадър в Софийска община. Четири пъти по-висока плюс бонус мобилен телефон. И на мене ми иде да убия българската култура, щото тя най-няма да се опъва.)

- Ще излезе от печат първият български роман "Най-северният север" от Ст. Поптонев (това не го разбрах много. Може би "Под игото" е новела?).

Другарите от СМИ и АП имат забележки към отделните изкуства, отчитат, че там има проблеми, но избягват да навлизат в чужда територия. Кино, театър, изобразително изкуство, музика са в ресора на отдел "Наука и изкуство". Те да си се справят с кашите и "сивите потоци" тях да ги помитат.

Каквото е станало, станало е още в края на седемдесетте години. В следващата серия ще видите паническата подготовка за бягство на средния кадър от отговорност.

Следва

Българската литература

© 2002 Литературен форум