Литературен форум  

Брой 15 (499), 16.04.2002 - 22.04.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

ПРОЧИТИ

Георги Михалков

Символ на новото начало

 

Ласло Наги безспорно е един от най-големите съвременни унгарски поети, който не само е тясно свързан с нашата страна, но България често е била извор на вдъхновението му. Достатъчно е да споменем, че в пазвите на Родопите все още се пази неговият музей, съхранил поетичния огън на този истински приятел на България.

Наскоро Унгарският културен институт в София издаде една забележителна книга "С лице към морето", която съдържа поемата на Ласло Наги "Сватба", в два превода - на Нино Николов, озаглавен "Сватба", и на Светла Кьосева - "Венчавка".

Веднъж, гостувайки в Несебър, унгарският поет присъствал на българска сватба. Младоженците стояли обърнати към морето, а зад тях гърмели музиката и възгласите на сватбарите. Тази картина силно развълнувала унгарския поет.

В центъра на творбата е житейският символ на началото. Картината на сватбата се превръща в ярка метафора на света и новия живот, който идва с благословията за плодовитост "бисерен порой от житни семена". Младоженците са огрени от вяра, с лице към морето, към бъдещето и с гръб към сватбения пир, символ на преходното и мимолетното.

Малката, изключително красиво оформена книга с графики на талантливия унгарски художник Бела Кондор, съдържа литературния анализ "Ласло Наги и поемата му "Сватба" от унгарския литератор Геза Виши в превод на Юлия Крумова, оригиналния текст на творбата и кратък предговор на Ласло Наги, в който поетът подчертава, че е писал поемата най-вече срещу развалата и разрухата.

 

Българската литература

© 2002 Литературен форум