Литературен форум  

Брой 15 (499), 16.04.2002 - 22.04.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Палми Ранчев представя:

Лошите и добрите в ДС

 

Тази паралелна на Държавата и Партията структура на властта в годините преди промените плашеше и демонизираше живота. Всички живееха в нейната сянка. По-късно (говоря за времето от 89-а до наши дни) усещането, че сянката на тайните служби е навсякъде, се запази. Уволнените служители на ДС бяха сред най-интересните създания в постсоциалистическия зоопарк. Но не само заради това потърсих за разговор Красимир Райдовски, оригинална фигура от близкото обкръжение на последния социалистически премиер.

- Ти си сред малцината, които открито и без притеснение живеят с миналото си на служител на ДС.

- Ние не сме малцина. Нямам причини да се притеснявам. Навсякъде подобна структура работи за националната сигурност. Тогава у нас тя се наричаше Държавна сигурност. Дори и чл. 1 от Конституцията до 1990 г. определяше ролята и мястото на бившата ДС на фона на ръководната роля на БКП. Гнусното е и че в най-демократичните години, от 97 до 2001, службите продължаваха да изпълняват политически поръчки. Колкото и нескромно да звучи, аз съм характерен пример за това. Неправомерно ми отнеха паспорта и осъдих МВР, контролираха ми комуникациите, използваха целия инструментариум на МВР, за да докажат, че съм разбойник.

Като не успяха, началниците на съпругата ми - един изпърдян кадровик и провалилият се нещастен подслушвач Светозар Спасов, печално известен от т.н. "Филчев гейт" - започнаха да шантажират съпругата ми да напусне доброволно министерството.

И така в продължение на 12 години хора, които бяха затънали до гуша в най-гнусни отношения и далавери, говореха за "лошата" ДС.

- Какво ще рече затънали до гуша?

- Първите списъци на активните сини борци за демокрация бяха пълни с агенти на Държавна сигурност. Помня Емил Лалов, служител на 6-о управление на ДС, който запали мерцедеса си на площад "9-и септември", сега "Демокрация", в първите дни след "Десетоноемврийската революция".

- Възможно е този човек дълбоко в себе си да е криел несъгласието си с тоталитарния режим?

- Глупости! И този, и всички останали ренегати търсеха място под новото слънце. Петдесет години грееше червено. Тогава решиха, че е изгряло вечното синьо слънце.

- Всички служители на ДС след 10-и ноември ли успяха да станат бизнесмени, журналисти, политици, банкери?

- Трябва да присъстваш на погребение на някой наш колега. И да видиш дрехите на болшинството от тези хора. Шайката на Луканов се опря само на определени служители на ДС и структури, които активно участваха в първоначалното разграбване на държавата.

- Смяташ ли, че е възможно Луканов сам да организира прехода?

- Колата вече беше се наклонила, той само бутна камъчето, на което се крепеше. Оттогава се носи надолу по стръмното.

- И защо му беше нужно?

- Тогава започна масовото разграбване. Луканов, който между другото беше агент на военното разузнаване (РУГЩ), ненавиждаше ДС, защото знаеше, че тя беше единствената структура, която стигаше до стопанските далавери на партийната номенклатура. В енергетиката например няма сегмент, където той да не е оставил своя следа. С транзит и продажба на електричество за Гърция се занимаваше дори и близкият Луканов приятел - известният преводач от руски език Венцел Райчев.

- Сега, когато се надяваме да станем енергиен център на Балканите, дали ще продължат да работят същите "негови" хора?

- Естествено. Те вече имат нови биографии. Забравили са комунистическото минало. Станали са видни капиталисти. Индулгенциите се купуват с пари. И Светата църква някога ги е продавала, и демокрацията сега ги продава.

- Значи според теб разграбването на държавата е станало с помощта само на част от служителите на ДС?

- От всичките десетки хиляди, работили в ДС, са избрали неколцина бивши служители и агенти, които споделят техния мироглед. Димитър Иванов и Бриго Аспарухов не са представителна извадка за морала на бившите служители на ДС. Общоизвестен факт е, че Димитър Иванов стана прочут и богат благодарение на Мултигруп и Илия Павлов. След няколко години, на една партийна сбирка в Търново, Иванов посочи Мултигруп като пример за корупция в изпълнителната власт. За какъв морал говорим тук?

- Това означава ли, че в ДС е имало морални и неморални служители?

- Имаше всякакви. Както навсякъде, имаше доносници. При нас доносите бяха на партийна основа. Например Бриго Аспарухов като секретар на моята партийна организация дълго време разследваше тъста ми, който беше тръгнал да се развежда. По-късно Аспарухов, без да е разведен, живееше със своята секретарка. Това беше двойният морал на онова време. И сега не е по-различен! През 90-а цветът на "Раковски 134" размахваше две знамена - на антикомунизма и анти ДС. По-късно същите хора, когато почувстваха сладостта и силата на информацията, събраха около себе си бивши служители на охулената ДС. Това е нормален процес на времето, в което живеем. Но когато ползваш същите хора, нямаш право да ги плюеш. Но и тук стандартите бяха двойни!

Услугите на бивши служители на ДС търсеха и продължават да търсят и до днес всички политически сили в страната.

- Защо Бриго Аспарухов е в парламента, а Красимир Райдовски не е?

- Аспарухов е илюстрация на твърдението на американски психолози, че нарцисизмът у хората се проявява в кризисни ситуации. Никога не съм имал политически амбиции и си знам мястото в гьола!

Отношенията Бриго Аспарухов - Атанас Тилев са христоматиен пример за присвояване на капитала, създаден с помощта на бившата ДС. Бизнесът на Тилев тръгна успешно с помощта на ПГУ, ДС и КГБ. По-късно той стана мажоритарен собственик на БЗК в нарушение на каноните на БНБ, а днес е привлечен като обвиняем за отпуснати кредити без покритие на свои и орионски фирми.

- Как е успял да отстрани Янко Янев, който тогава беше банкер на годината?

- През 1991 неговият съученик и близък приятел, а от 1997-а наемник Аспарухов стана Разузнавач № 1. Властовият и информационен ресурс, с който разполагаше, работеше и за Тилев. През 1993 е утвърдил в нарушение на закона предложение за унищожаване на агентурното дело на Тилев. Ако делото не беше унищожено, щеше да стане ясно как Тилев е постигнал своите бизнесуспехи и какво е писал за своя близък приятел Симеон.

- Ако не беше останал в службите до 92-ра, щеше ли да влезеш в екипа на Жан Виденов?

- Отношенията ми с него са приятелски.

- Виденов имаше ли нещо общо с ДС?

- Елементарният слух, че Виденов е бил агент-явочник беше генериран в Парламента през 97-а от министър на Иван Костов.

- Носеха се легенди за мобифона ти като шеф на пресцентъра на МС.

- Разнасяха ги някои мои колеги и съпричастни към агентурния апарат на ДС представители на журналистическата гилдия.

Естествено, че ще използвам съвременното средство за комуникация, а няма да паля огньове на покрива на МС. Странно защо никой не говореше след това за мобилните телефони на Стояна Георгиева или Албена?

Основна грижа по време на престоя ми на "Дондуков" 1 бяха държавните медии. За мен е недопустимо Националното радио и особено телевизия непрекъснато да плюят правителството, което им плаща заплатите! Като не го харесваш - постъпи в частна медиа. Или си отвори прозореца и викай колкото глас имаш!

- Как се зароди враждебното отношение на Луканов към "Орион"?

- Според мен причините бяха две. Едната - Мирчо Спасов, който знаеше много за него и баща му Карло Луканов, сътрудничил на НКВД, в което няма нищо лошо. И другата - опасенията му, че "Орион" ще направи Виденов силен икономически, което ще провали плановете му за свалянето на правителството му.

Бедният Луканов! Ако знаеше, че Жан Виденов беше последна грижа на Румен Спасов и какви са реалните му финансови възможности, сигурно нямаше да се пъне толкова сериозно. Със завлечените 5-6 милиона долара Румен Спасов е нещастен кокошкар в сравнение с тези, които откраднаха стотици милиони.

- Според Радио НЕТ още си във фирми на "Орион".

- И аз разбрах, че съм съдружник в нова фирма на Румен Спасов - "Доплелор" АД, което не е истина. Това ще го почувства и програмната директорка на радиото г-жа Недялкова - вечната търсачка на правда и справедливост. Тя е трогателничка и миличка със своята разобличаваща журналистика - почти като любимата на Желев Дърева, но по-едричка от нея.

Истината е, че семейството на Андрей Райчев се бори със зъби и нокти да не загуби позициите, създадени с помощта и под мъдрото ръководство на Луканов.

Андрей Райчев е един от основните играчи в схемите на покойния. Преди три-четири години във вестник "Сега" той сам написа, че скандалът "Орион" е бил едно от най-ефективните активни мероприятия, замислено и реализирано от Луканов. Със своите предавания Недялкова се бори с вятърни мелници.

Според мен основната й цел е да докаже, че Радио НЕТ е наистина радио на инвалидите.

Между другото предполагам, че в скоро време СЕМ ще им отнеме лиценза във връзка с редица нарушения на нормативната база.

Като говоря за тия двамцата - Виза и Андрей Райчеви, си припомням хубавата българска поговорка, че в редки фекалии не бива да се хвърля камък.

- Сега имаш ли отношение към службите?

- Не живея със спомени, а с пенсията си, наема от апартамента на покойната ми майка и консултантски услуги. За съжаление последните у нас все още не се оценяват по реалната им стойност. В последно време и аз като Венцел Райчев се занимавам с преводи, които се плащат добре. Превеждам едър и дребен рогат добитък през Стара планина.

Винаги съм бил свободен човек и говоря това, което мисля. За разлика от депутатката Манева на мен не ми е необходим депутатски имунитет за това.

- Смяташ ли, че идването на Симеон разруши равновесието, което съществуваше между крадците в България?

- Идването на Царя разруши само мита за неговите възможности. Защото той никога не е имал възможности, адекватни на средата, в която попадна. Още нито знае къде е дошъл, нито с кого си има работа.

- Симеон дълго време беше последната надежда на народа.

- Този народ трябва да грабне тоягата и да прогони всички, които го крадат и управляват по този безскрупулен начин. Може да помогне единствено това, за което говори поетът Румен Леонидов. Дори и Желев във "Фашизмът" споделя идеята, че демокрацията идва след военен режим. Красноречив пример за това са съседните балкански държави - Турция, Гърция... Но ние вече нямаме млади офицери. Няма танкове, няма и гориво за танковете...

- Не може ли да грабне тоягата премиерът чрез бившия си бодигард?

- За съжаление Бойко Борисов го ползват за пушечно месо. Той ще бъде първият, който ще изгори.

- Защо хората, които се опитват да вършат някаква работа, обикновено стават жертви?

- Така е било винаги. Не само тук. Навсякъде е така.

Българската литература

© 2002 Литературен форум