Литературен форум  

Брой 15 (499), 16.04.2002 - 22.04.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Ясна Златева

Най-добре е НДСВ и ДПС да забранят вестниците

 

С изявленията си депутатите от НДСВ и ДПС откровено признаха, че разглеждат БТА като отдел "Пропаганда" на Министерския съвет. Подобни са възгледите на народните избраници за БНТ и БНР, които, кой знае защо, все още се наричат "обществени".

 

Зам.-председателят на ДПС Емел Етем поиска директорът на БТА да бъде сменен, защото в прегледа на българския печат, разпространяван за чужбина, пише, че "МВФ е убиец", "Световната банка е сатрап" и т.н.Тези неща не отговаряли на официалната позиция на българското правителство и представяли България в много неблагоприятна светлина.

 

Какъв проблем ще решат НДСВ и ДПС, когато посоченият от тях нов шеф на БТА подготвя цензурирани прегледи на българския печат, които да се придържат стриктно към правителствената линия? Може би БТА ще отразява само официоза Novotovreme и информацията от сайтовете на държавните институции. В чужбина обаче няма да бъдат заблудени за действителното състояние на медиите и заглавията в тях, защото всяко посолство си има пресслужба. Посолствата предпочитат да имат представа за цялостната картина на обществено-политическия живот, а пресата - харесвана или не - е част от тази картина. Дори много съществена част, защото формира общественото мнение.

 

Преди година тогавашният НСРТ смени ръководството на БНР, като един от аргументите беше в прегледа на печата по Хоризонт да се дава преимущество на критичните спрямо бившето правителство материали. Последва криза в БНР, която пресата подробно отразяваше всеки ден и която предизвика сериозен обществен дебат, а негативите бяха изконсумирани изцяло от управляващото мнозинство.

 

Интересно как днес ще реагират независимите медии в България на новината, че управляващите сменят шефа на БТА, защото той не цензурира заглавията и темите в независимия печат.

 

Mediapool 

Българската литература

© 2002 Литературен форум