Литературен форум  

Брой 16 (500), 23.04.2002 - 29.04.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

ДЕР ЩАНДАРТ

Икономиката на България драматично се подценява

 

Очакваната покана за НАТО, която още на срещата в Прага през есента може би ще бъде отправена към България и Румъния, беше тема на много публикации през седмицата. По "Дойче Веле" ви запознахме със статията в "Тагесцайтунг", по повод визитата на Ричард Армитидж в Румъния с информации по темата излязоха още германските "Зюддойче Цайтунг", "Ди Велт", "Берлинер Моргенпост" и "Пфорцхаймер Цайтунг". На същата тема писаха "Уолстрийт Джърнъл", "Файненшъл Таймс" и австрийският "Оберйостерайхише Нахрихтен". "Ди Велт" и "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" цитират депутата от ХДС Фридберт Пфлюгер, който от името на своята партия апелира за приемането на България и Румъния, за да се укрепи южният фронт на НАТО и да се стабилизират Балканите. "Файненшъл Таймс Германия" коментира: "Не е ясно дали югоизточноевропейските кандидати България и Румъния изпълняват изискването да са подготвени. И двете страни постигат напредък във военните реформи. Освен това атентатите от 11 септември и войната в Афганистан повишиха стратегическото значение на южния фланг на НАТО." Под заглавие "Горещ копнеж за НАТО" австрийският "Залцбургер Цайтунг" обобщи темата за кандидатурите на няколко държави, включително и България. За очакваната покана за НАТО става дума и в гръцкия "Вима", където се анализират и няколко сюжета от българската вътрешна политика.

Хърватия може да влезе в ЕС дори преди България и Румъния, които вече водят преговори с Брюксел, писа австрийският "Клайне Цайтунг" след посещение на хърватска парламентарна делегация в централата на ЕС. Левият германски "Юнге Велт" е още по-скептичен: "Преговори не се водят. Всички еврокомисари, политиците, носещи отговорност, и голяма част от медиите вече от години разправят на публиката от двете страни на някогашната Желязна завеса, че Брюксел води преговори с кандидатите, но такива преговори в истинския смисъл на думата няма." Вестникът описва и модела "регата", според който България и Румъния ще влязат в ЕС едва когато са готови. Друг германски вестник, "Ди Велт", отбелязва, че източноевропейците, в това число и България, откриват големия рекламен потенцал на хановерското изложение ЦЕБИТ - най-мащабния панаир за електроника в света. Електронното издание "Голем" публикува данни за зелените карти, издадени в Германия. Според статистиката 350 български специалисти по информатика са получили достъп до германския пазар чрез инструмента на зелената карта - едно от челните места в класирането. Рекорд поставиха и българските студенти в Германия, чийто брой за една година е нараснал с 200 процента и в момента е 4700 души, отбелязаха германските всекидневници. Турският вестник "Дюня" съобщи, че турският холдинг "Ашаклар" е продал своя завод в България, а редица медии от цял свят припомниха, че папа Йоан Павел Втори не се отказва от посещението си в България, въпреки рязкото влошаване на здравето му. Германското списание "Щерн" спомена България, припомняйки в електронното си издание за разпускането на Варшавския договор на 31 март 1991 година.

Около 10 000 чуждестранни студенти следват в Мюнхен -констатира вестник Зюддойче Цайтунг в началото на летния семестър.Между тях 860 са от България. "Малката източноевропейска страна представя най-големия контингент чуждестранни студенти" - пише вестникът. Вестникът прави кратък портрет на 24 годишната Здравка Ангелова от София, която смята да следва политология в Мюнхен и след като завърши висшето си образование иска във всеки случай да се завърне в България и да работи като консултант.

Австрийският всекидневник "Дер Щандарт" публикува много интересна и оптимистична за България статия, озаглавена "България драматично се подценява - икономиката на страната бързо расте". В статията се цитира оценката на Клаус Рекват от инвестиционната банка на групата "Банк Аустрия", която активно работи с България. Изброяват се актуалните приватизационни сделки, в които австрийците участват като консултанти и се посочват австрийските инвестиции в България през миналата година в размер на 100 милиона евро. Австрия беше на второ място по инвестиции в България след Гърция, пише вестникът и споменава по-големите инвеститори, сред които търговската верига "Била".

В криминалните хроники в Германия отново стана дума за България и българите. Вестник "Аугсбургер Алгемайне" публикува дописка за български сводници, които месеци наред принуждвали жени от Източна Европа да проституират в турски бордеи в Оберхаузен. След като отпадна визовият режим за българи, сводниците от тази страна откриха възможности за печелене на пари на Запад, отбелязва вестникът. След като били прогонени от Мюнхен, българските сводници се настанили в Аугсбург. В рамките на масивна полицейска операция били арестувани както жени от България, така и техни сънародници, заподозрени в сводничество. Един от сводниците бил въоръжен с пистолет, а най-младата проститутка била едва на 14 години. Полицията твърди, че част от момичетата били неграмотни и че в случая става дума за проституция поради бедност. Службата за чужденците ще се погрижи за връщането на българките в родината им, отбелязва "Аугсбургер Алгемайне". Вестник "Заарбрюкер Цайтунг" писа за български проститутки, нелегално работещи в публичен дом в Заарбрюкен. Друг германски вестник, "Майн Райнер", писа за 10 българи, задържани на строителната площадка на Централната гара. Българите работили без съответните документи. Според Службата по труда става дума за организирано привличане на нелегална евтина работна ръка от България. А във връзка с трафика на крадени коли към Албания, седмичникът "Виртшафтсвохе" посочи България като една от транзитните страни на крадените автомобили. За тежка верижна катастрофа, в която пострадал и български ТИР, писа германският "Кьолнер Щатанцайгер". А агенция "Асошиейтид Прес" информира, че след автомобилна катастрофа в Испания в една от пострадалите коли били открити голямо количество наркотични хапчета "Екстази" - предполага се, че един от избягалите трафиканти е бил българин.

Германският вестник "Липише Ландесцайтунг" писа за Фестивала на световната музика, в чиито рамки се провела среща на музиканти от Балканите. В статията особено висока оценка получава български цигански оркестър от Шумен под ръководството на Атанас Моколов. Вестник "Вестдойче Цайтунг" публикува рецензия за постановката "Вила на мистериите" на българския режисьор Иван Станев в Дюселдорф. "Станев инсценира смъртния танц на западната култура. Еротично-декадентскте му фантазии за края на света се свързват със загиването на Помпей. Станев търси идентичността на Запада. Грешката му обаче е в това, че остава на повърхността на културата, че се води само от потока на образите," пише дюселдорфският вестник.

Агенция "Франс Прес" и виенският вестник "Дер Щандарт" отбелязаха излизането на първия брой на известно еротично мъжко списание в България, в който са публикувани разголени снимки на певицата Лили Иванова. Заглавието на "Щандарт" е "Манекенка на пенсионна възраст в София".

Дойче Веле

Българската литература

© 2002 Литературен форум