Литературен форум  

Брой 16 (500), 23.04.2002 - 29.04.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

ФОРУМ

Д-р Христо Константинов, дмн

По повод на "Естествен роман" от Г. Господинов

 

Позволете ми някои малки забележки към рубриката "Слава" на почитаемия вестник, на който съм абонат.

Преди всичко за определението "eстествен". Не всичко случващо се в битието е естествено, ако изхождаме от здравомислещи съображения, че естественото трябва да хармонира със закономерностите на природата. Противоестественото, което е отклонение, а не разклонение от тях, прелива и към порочното (дегенеративното). В развитието и отпадното, и отвращаващото в психиката на човека, не е изграждащото, възхождащото. Изгубената любов се замества с нова в здравия или оздравяващия индивид, и така продължава закономерната еволюция. Тя е доминантата на естественото. Геният на живота.

И в обществения живот, който е здрав и здравомислещ, е така. Защото всичко в историята на планетата е природно творчество, включително и на природните закони. Човешкото творчество от индивиди със запазеното дейно естество е първенствуващо в природната еволюция. А това на разложени, яростно воюващи брадати философи и агресори е катастрофа за Градежа на Живота.

Предлагам, ако предстои трето издание на "Естествен роман" на Г. Господинов, да бъде възприето с неговото любезно съгласие заглавието "Откровен роман".

Хората не обичат откровеността, ясно защо. Но се възхищават на откровените при всяко положение.

Тези, които имат градивна психика, са достатъчни за славата.

 

Ани Ананиева

Моето мнение

 

За първи път чета ваше издание. Не съм прочела докрай, но ми направи голямо впечатление позицията на Дечка Чавдарова от Шумен "Бай Ганю като Христос". Шапка й свалям на тази жена. Не знам до каква степен са изпаднали (или са се объркали) тези, които са казали тези глупави смешки за Слави Трифонов.

Надявам се да се осъзнаят, че един обикновен шоумен, който без сценария си е кръгла нула, не може да бъде политик. Макар че това стана с много актьори, телевизионни водещи и други.

Благодаря, че прочетохте моето мнение.

Българската литература

© 2002 Литературен форум